Eggs Benedict: het beste ontbijt ooit!

Eggs Benedict: het beste ontbijt ooit!

Eggs Benedict, ook wel l’Oeuf Benedictine genoemd, is mijn alltime favoriete ontbijt of brunchgerecht. Er is gewoon iets aan de combinatie van de lopende, gepocheerde eieren met het vette, knapperige briochebroodje en fluweelzachte, schuimende hollandaisesaus wat het simpelweg goddelijk maakt. Het is ook de ideale maaltijd als je in het weekend op staat met, zullen we zeggen, een lichte, met alcohol geïnfuseerde hoofdpijn.

Heel moeilijk is het maken van Eggs Benedict niet, maar er zitten wel enkele technische aspecten aan. Zo is het pocheren van eieren relatief eenvoudig, maar je moet wel net even weten hoe je dit doet. Tip één is alvast om altijd met heel verse eieren te gebruiken, dan gaat het gewoon een stuk beter. Ik gebruik hiervoor de eieren van de kippen van vrienden of van de zorgboerderij waar mijn broertje werkt. Vrijere uitloop dan dat krijg je niet en je weet zeker dat ze vers zijn!

Ultieme Eggs Benedict met hollandaise, bacon, brioche en bieslook
Zei iemand brunch?

Britse Benedictijnen?

Maar waar komt Eggs Benedict nou eigenlijk vandaan? Zoals meestal bij klassieke, wereldberoemde gerechten, bestaat daar discussie over. Zelf vermoedde ik altijd dat hier een katholieke achtergrond achter zat. Ik had een romantisch beeld van Benedictijnse monniken, die vroeg in de ochtend gepocheerde eieren van kippen uit de kloostertuin nuttigden. Ik associeer echter Benedictijnen juist niet met Groot-Brittannië, vanwege de Anglicaanse kerk die daar al zo’n vijfhonderd jaar de scepter zwaait.

Het gerecht blijkt dan ook niks te maken te hebben met Benedictijnse monniken, maar vindt haar oorsprong in de negentiende-eeuwse New Yorkse horeca. Restaurant Delmonico’s claimt dat zij het al vanaf 1860 serveren en hun chef publiceerde het recept voor het eerst, voor zover we weten, in 1894.

Een aantrekkelijker verhaal vind ik persoonlijk dat van Lemuel Benedict. Hij claimde dat hij het Waldorf Astoria, broedplek van vele beroemde gerechten, in 1894 binnenstormde met een enorme kater. Hij bestelde een gerecht van “beboterde toast, gepocheerde eieren, knapperige bacon, overgoten met Hollandaise”. De chef van het Waldorf Astoria was zo onder de indruk van het gerecht, dat hij het perfectioneerde en op de kaart zette.

Hoe het ook gegaan is, het is duidelijk dat het gerecht beroemd is geworden in Manhattan, NYC. Hier verscheen het in de twintigste eeuw overal op de menukaarten, om vervolgens nooit meer weg te gaan. Tegenwoordig zijn er vele varianten te bestellen en blijkt ook dat je geen purist hoeft te zijn om van Eggs Benedict te genieten. Je kunt een vegetarische variant bestellen, eentje met Béarnaise in plaats van Hollandaise, of een andere heerlijke variatie (zie verderop!).

De smaak

De verschillende onderdelen met de nodige aandacht behandelen, is de benodigde opmaat voor een goede Eggs Benedict. Elk klein onderdeel kun je grotendeels versimpelen, maar dan wordt het gerecht wel een stuk minder lekker. Ik adviseer dan ook om de onderdelen apart op smaak te beoordelen.

Pot met zout dat haalt de smaak op
Zout haalt de smaak op

Je wilt dat alle smaken in de juiste balans op het bord samen komen. Omdat het een gerecht is met vrij veel vet, heb je een bepaalde mate van zuur nodig. Dat zure snijdt als het ware door het vette heen. Vergelijk het maar met olie en azijn op een salade: alleen olijfolie is veel minder lekker dan in combinatie met de azijn. Zout is altijd van belang om een bepaalde diepte aan een gerecht te geven. Anders smaken gerechten vlak. Dit betekent dus niet dat je een gerecht per se van een zoute smaak wilt voorzien: ook in koekjes gaat altijd een snufje zout. Zout verdiept de andere smaken, waardoor je minder suiker en andere smaken proeft. Probeer het maar eens als je koekjes bakt, zowel met en zonder een snufje zout. Het verschil is duidelijk te proeven.

hollandaisesaus scherpte van eggs benedict
Zie die smeuïge Hollandaisesaus

De brioche dient zoet en vet te zijn en licht knapperig, door het vooraf te toasten. De tomaten zijn het lekkerst als ze daadwerkelijk smaak hebben en, naar mijn mening, met een tikje gefruite knoflook zijn bereidt. Het spek geeft de zoute toets en daarmee diepte aan het gerecht. Als je die balans goed hebt, komt het hele gerecht samen en krijg je het umami-effect waardoor mensen bepaald eten zo lekker vinden.

Dit is ook het beoogde resultaat van je Hollandaisesaus. Daarin wil je ook de verschillende smaken zuur en zout laten terugkomen.

De bereiding van Eggs Benedict

De bereiding van Eggs Benedict is, wanneer je goed oplet tijdens het pocheren en eenmaal de techniek van Hollandaisesaus beheerst, best eenvoudig. Ik heb al eerder geschreven over twee succesvolle manieren om Hollandaise te maken. Ik raad je van harte aan om een van deze recepten te volgen. Je vindt het artikel hier.

eggs benedict: de Hollandaisesaus
Hollandaisesaus

De kunst bij Eggs Benedict is om alle onderdelen met zoveel mogelijk aandacht te behandelen. Juist dan krijg je de ultieme Eggs Benedict. Ik maak dan ook gebruik van gepelde tomaten, juist omdat Nederlandse tomaten gewoon niet lekker genoeg zijn. Doe je dit niet, dan krijg je een situatie die ik recent in een restaurant had. Zeer waterige tomaten en dat was gewoon echt niet lekker (en nogal zonde).

Ik koop luxe, Toscaanse gepelde tomaten in blik van het merk Petti. Je kunt deze o.a. kopen bij de Jumbo. Maar daar stop ik niet: ik fruit eerst wat gesnipperde sjalot en knoflook en voeg daarna de gepelde tomaten toe, met en beetje tijm, een snufje zout en wat versgemalen peper. Je zult zien dat dit het gerecht al veel smaakvoller maakt.

Blikken Petti gepelde tomaten, toscaanse tomaten, datterini. De góéde tomaten
De goede bliktomaten

Aangezien de klassieke Britse Breakfastmuffins in Nederland niet verkrijgbaar zijn, gebruik ik vers brioche brood. Je kunt brioche bollen kopen bij de betere bakker (die daadwerkelijk zelf bakt) en bij de groothandel. Tegenwoordig kun je echter ook brioche hamburgerbroodjes kopen bij de supermarkt. Uiteraard proef je het verschil met brioche van de groothandel of echte bakker, maar als je omhoog zit is dit een prima alternatief. Wil je toch graag in de buurt blijven van de breakfastmuffins, dan kun je ook beschuitenbollen nemen. Die komen het meest in de buurt.

Ik gebruik meestal wat dikkere plakken bacon of pannenkoekenspek, welke ik langzaam uitbak in een bakblik in de oven. Zo bakt het vet mooi uit en krijg je knapperige bacon.

Ultieme Eggs Benedict

Eggs Benedict: beste ontbijt ooit!

5 van 1 stem
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 4 verse eieren
  • 2 brioche bollen (beschuitenbollen), gehalveerd en getoast
  • 8 plakjes uitgebakken bacon of pannenkoekenspek
  • Basic azijn
  • Hollandaisesaus
  • Fijngehakte bieslook, ter garnering
  • Zout en peper
  • 1 blik gepelde tomaten van goede kwaliteit

Instructies
 

  • Fruit de sjalot en de knoflook in een beetje zonnebloemolie en voeg de gepelde tomaten en een takje tijm toe. Laat even goed doorkoken.
  • Zorg dat alles klaar staat: de Hollandaisesaus, de tomaten, het uitgebakken spek en de getoaste brioche. Breng een pan met ruim water aan de kook en doe er een scheutje azijn en wat zout in.
  • Als het water tegen de kook zit, roer je met een lepel in de pan zodat er een soort draaikolkje ontstaat. Precies in die draaikolk laat je het ei glijden. Kook het zo een minuut voor een medium ei, anderhalf voor een groot ei.
  • Schep met een schuimspaan het gepocheerde ei uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenrol.
  • Maak het bord op: onderop een halve, getoaste brioche bol, daarop een gepelde tomaat, dan een klein beetje Hollandaisesaus, dan het gepocheerde ei en nog wat extra Hollandaisesaus. Maak af met de bieslook. Et voilà, je hebt zojuist zélf een zeer technisch en klassiek gerecht gemaakt! Je verdient een schouderklopje!

Variaties

Omdat Eggs Benedict al zo’n oud en klassiek gerecht is, zijn er eindeloos veel variaties. Hieronder geef ik je enkele varianten waar je zelf mee kunt experimenteren:

  • Eggs Florentine: Een variant met spinazie en gerookte zalm
  • Eggs Hemingway/Eggs Norvégienne/Eggs Royale: Als gewone Eggs Benedict, maar met gerookte zalm in plaats van spek
  • California Eggs Benedict: Met, hoe kan het ook anders, bacon vervangen door avocado
  • Eggs Blanchard: In plaats van Hollandaise met Béchamel
  • Huevos Benedictos: Variant geïnspireerd op Huevos Rancheros, met chorizo in plaats van bacon, avocado, jalapeños en salsa op de Hollandaisesaus
  • Eggs Mornay: In plaats van Hollandaise met een Mornaykaassaus
  • Eggs Hebridean/Eggs Balmoral: Schotse variant, waarbij black pudding of haggis wordt gebruikt
California Eggs Benedict met avocado en chili
Vele varianten: California Eggs Benedict

Hebben jullie weleens Eggs Benedict (of een variant ervan) besteld? En heb je het al weleens geprobeerd te maken? Ik zie en lees jullie ervaringen/pogingen/proeverijen graag! Laat een comment achter of tag me op instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4


7 gedachten over “Eggs Benedict: het beste ontbijt ooit!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept