Eurovisie: Open up – Maak er je eigen feestje van

Eurovisie: Open up – Maak er je eigen feestje van

God, wat heb ik lang getwijfeld wat ik deze week zou gaan schrijven. Want het is natuurlijk niet zomaar een week, nee, het is Eurovisie week! Maar ja, ik schrijf hier over gastronomie, culinaire uitspattingen en wijn. En hoe combineer ik dat songfestival nou met eten? Dat bleek enorm lastig. Zo lastig, dat ik gisteren nog steeds geen idee had. Ik heb me zelfs tot Instagram gewend om volgers om ideeën te vragen.

Ik heb besloten om uiteindelijk maar gewoon jullie alle ingrediënten te geven om er deze week een feestje van te maken en en passant wat kennis over de inzendingen van dit jaar te delen. Je hebt maar liefst drie keer feest: dinsdag de eerste halve finale, donderdag de tweede en zaterdag de finale. Hoe kleed je de avond aan? Welke hapjes serveer je? Welke culinaire referenties vind je terug in dit muzikale spektakel? In dit artikel lees je er alles over!

Eurovisie en ik

De presentatie is in handen van Chantal Janzen, Edisilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager – Foto via EBU Eurovision, door Koers von Cremer

Normaal hang ik elk jaar met het Eurovisie songfestival in de lampen. Of ik dat nou thuis doe of in de kroeg, ik ben er bij. Nadat ik als kind verslingerd raakte, heb ik er eigenlijk jaren niet om gemaald. Natuurlijk was de spoeling op zijn zachtst gezegd dun te noemen als we het hebben over een decennium Nederlandse inzendingen sinds 2003. Pas in 2013 bracht Anouk de songfestival-fever weer terug in Nederland. Ikzelf volg het songfestival weer met plezier sinds de winst van Alexander Rybak met Fairytale (Noorwegen) in 2009.

Elk jaar doe ik trouwens live op Instagram verslag van het liedjesfestijn. Ook dit jaar ben ik dat van plan, dus als je het leuk vind kun je me dinsdag, donderdag en zaterdag volgen op Madame Sjalot. Ik volg zelf altijd Chris Scholten, die een prachtige website heeft en alle ins and outs weet. Je vindt zijn blog Chris kijkt Songfestival hier en volg hem ook op Instagram, want hij is er elke dag live bij! Eigenlijk heeft het volgen van Chris mij geleerd om kritisch naar de liedjes te kijken.

Broccoli

En dat brengt me direct bij de Nederlandse inzending van dit jaar. Jeangu Macrooy met Birth of a New Age. In Nederland beter bekend als ‘broccoli’, omdat Nederland nu eenmaal alleen maar in Mama Appelsap-liedjes denkt. Ik denk dat we weinig kans maken dit jaar, omdat het liedje er gewoon niet erg uitspringt. Het is vrolijk, maar niet héél vrolijk, het lied heeft een mooie betekenis, maar dat is niet altijd voldoende op het songfestival. Voor het eerst wordt er Surinaams gezongen en dat is een prachtige mijlpaal. Het is alleen niet voor heel Europa erg toegankelijk, vermoed ik. Bovendien heeft Zweden een soortgelijke inzending en die is gewoon nét wat beter en meer catchy.

Ik wil hierbij nog wel even vermelden dat de zang van Jeangu in de repetities spot on is. Ter kennisgeving: alleen de daadwerkelijke zang is live op het songfestival, muziek staat op band. Dit jaar is het voor het eerst toegestaan om achtergrondzang ook op band te laten spelen. De delegaties zijn dit jaar vanwege corona kleiner. Maar er wordt doorgaans vals gezongen op het songfestival, dus daar ligt wel een kans voor Jeangu. Het is bovendien erg moeilijk voor het gastland om te winnen: de laatste keer de inzending van het organiserende land won was in 1994 door Ierland.

Eurovisie bingo

Ik doe het elk jaar en het is elk jaar enig: Eurovisie bingo! Een avondje songfestival is niet compleet zonder: “Welcome Europe!”, “wat doet Australië bij het EUROvisie songfestival???” en “wat slecht Engels”. Nu hebben onze Nederlandse presentatoren een retraite doorgebracht bij de nonnen in Vucht om hun Engels bij te spijkeren en Nikkie de Jager spreekt natuurlijk al vloeiend Engels, dus wie weet valt het dit jaar mee.

Om deze vaste waarden nog wat leuker te maken, vind je op Mission Eurovision deze geweldige bingo kaarten. Ik speel ook altijd graag de bingo van NPO3. Die is erg leuk, maar wel gedateerd, omdat die stamt uit 2016 toen Zweden het songfestival organiseerde (en zangeres Jamala voor Oekraïne won).

Hapjes en drankjes

Wat voor hapjes serveer je bij het songfestival? Alles wat je lekker vindt, natuurlijk. Je kunt het ook anders aanpakken, bijvoorbeeld door je te laten inspireren door de landen die meedoen. Voor de halve finales heb ik daarom enkele suggesties verzonnen die ofwel met het land van herkomst, ofwel met de inzending te maken hebben.

Halve finale 1

Je kunt deze halve finale aardig lost qua snacks. België doet dinsdag mee met Hooverphonic (en zangeres Geike Arnaert van de nummer 1-hit Zoutelande met BLØF), dus dat betekent natuurlijk…. Frites! Cyprus is dit jaar het enige land met een (licht) omstreden inzending. De zangeres Elena Tsagrinou zingt El Diablo en zou daarmee de duivel aanbidden. Ik vind dat ze vooral Lady Gaga met Alejandro heeft gekopieerd, maar ik zou zeggen: een perfecte aanleiding voor duivelse eieren!

Zweden treedt vanavond ook op met een gelikt geproduceerd nummer, zoals we dat kennen van de Zweden. Gelukkig heeft IKEA een keur aan mogelijke hapjes. Ik ga dit songfestival voor Zweedse gehaktballetjes (lekkerder als je ze zelf maakt) met lingonberry saus.

Hummus

Verder staat Israël op het programma met zangeres Eden Alene (die een kloon is van Ariana Grande en Mariah Carey-achtig uithaalt). Er is nog nooit een betere aanleiding geweest om eens humnus te serveren. Azerbeidzjan heeft dit jaar een inzending die geschreven is door een Nederlands trio. Het lied Mata Hari wordt gezongen door Efendi. Mata Hari was een Friese dubbelspion. Ik zou dus zeggen: ga los met de Beerenburg en nagelkaas.

Voor Rusland en Oekraïne gaan we voor blini’s met kaviaar en zure room. Die als het aan zangeres Manizha ligt vooral níét door Russische vrouwen bereid dient te worden. Voor Noorwegen voegen we daar wat Noorse gerookte zalm aan toe. En een vliegende engel met kitscherig kostuum. Noorwegen die Tix stuurt met het nummer Fallen Angel vind ik qua act echt een drama. Het liedje is echter erg catchy en een beetje Backstreet Boys achtig. Ik vrees dat de act (zwarte demonen met kettingen op een podium) erg afleidt van het nummer. Maar het is het songfestival en met dit soort muziek kan het alle kanten op.

Halve finale 2

Dolmas

Oostenrijk én Zwitserland doen vanavond beiden mee en dat betekent kaasfondue! Maak een warme kaasdip en je hebt een vullend hapje. Zwitserland stuurt Gjon’s Tears met het prachtige Tout l’univers en is daarmee een absolute kanshebber voor de winst. Polen (The Ride van Rafał) vertegenwoordigen we met pierogi (Poolse dumplings).

Er zit ook een Nederlands tintje aan deze avond, want de Nederlands-Griekse Stefania Liberakakis doet mee voor Griekenland! Griekenland is feest qua hapjes, dus prop jezelf gerust vol met tzaziki, olijven, dolmas en feta (=mijn persoonlijke witte motor). Als we dan toch in de Méditerranée zijn, kun je ook Portugese sardines serveren om Portugal te representeren. Ze representeren zichzelf dit jaar matig met het gedateerde countrynummer Love is on my Side van The Black Mamba.

Aangezien Moldavië meedoet met het suikerzoete Sugar, mag een zoete snack niet ontbreken op donderdagavond. Ik ga voor softijs, want zangeres Natalia Gordienko danst op het podium rond met levende ijsjes.

Drink op donderdag een glaasje Georgische wijn. Dat zal de laatste keer zijn, want Georgië staat met het nummer You helemaal onderaan bij de bookmakers. Het is een behoorlijk oubollig lied en de vraag is of dit zuiver wordt overgebracht.

Wie gaat er winnen?

Halve finales

Ik verwacht dat er in de eerste halve finale in ieder geval Malta en Oekraïne doorgaan (en een van hen wordt waarschijnlijk zelfs de winnaar van de eerste halve finale). Natuurlijk gaat ook Litouwen door met misschien wel de beste inzending ooit dat het land naar het songfestival stuurde. Verder staat België niet zo hoog bij de bookmakers, maar ik denk dat Hooverphonic de finale nét haalt. Verder gaan Cyprus, Israël, Rusland en Azerbeidzjan sowieso door naar de finale. Zweden gaat eigenlijk altijd door naar de finale en ik denk dat Noorwegen deze eerste halve finale de hekken sluit.

De tweede halve finale wordt ook een mooie. Iedereen heeft commentaar op Finland met een metalnummer. Dit is elk jaar hetzelfde gedoe, want een dergelijk lied zou “niet horen bij het festival”. Dit, ondanks dat Lordi namens Finland al eens eerder won in 2006 met een metalsong. Ik verwacht dan ook dat dit niet alleen doorgaat naar de finale, maar zelfs een top vijftien plek behaald. Dark side van Blind Channel is een beetje een teenage punkrock lied, met een commercieel geluid. Dit soort nummers doen het vrijwel altijd beter dan verwacht.

Bulgarije gaat zeker door en wint waarschijnlijk de tweede halve finale. Met Growing up is getting old van zangeres Victoria, zet Bulgarije een liedje in de traditie van artiesten als Kate Nash en Birdy neer. Bulgarije is de powerballads en traditionele volksmuziek absoluut ontstegen. IJsland, met een creatief lied én act staat absoluut in de finale evenals Zwitserland’s Gjon’s Tears, wat met Frankrijk het beste lied heeft geschreven (vind ik dan). Ik hoop dat Stefania als Neerlands trots voor Griekenland met het nummer Last Dance ook in de finale komt. Ik verwacht eigenlijk van wel. Verder gaan we San Marino, Servië, Moldavië, Portugal en ik vrees Denemarken.

Update: We worden ingehaald door tijd en covid. Helaas kan de IJslandse delegatie dit jaar niet live optreden omdat een van de leden positief testte op corona. Dat betekent dat we de back-uptape te zien krijgen donderdagavond. Het is onduidelijk wat dit voor de kansen van IJsland betekent, maar het zou goed kunnen dat deze ontwikkeling het voor IJsland moeilijker maakt.

De winnaars

De potentiële winnaars op zaterdag zijn wat mij betreft Frankrijk, IJsland, Malta, Zwitserland, Italië en Bulgarije. Persoonlijk favorieten zijn Zwitserland en Frankrijk, met het nummer Voilà. Eeuwig jammer dat de inzending van Frankrijk vorig jaar het veld moest ruimen (en wel hierom), maar met de vertolking van Barbara Pravi van deze klassieke chanson maakt Frankrijk erg veel kans.

Maar ook Italië maakt wat mij betreft veel kans. Ik begreep afgelopen vrijdag bij Beau dat Gerard Joling er niet veel van moet hebben, maar met jarenlange songfestivalervaring heb ik geleerd dat je niet al teveel moet luisteren naar Mr. Shangri La Joling. Het songfestival kan een rocksong als Zitti e buoni prima hebben! En dat zijn de bookmakers met mij eens, want Måneskin staat op dit moment bovenaan.

Verder vond ik de inzendingen van Oekraïne (Go_a met het nummer Shum) en Rusland (Russian Woman van Manizha) in eerste instantie maar zo zo. Ik verwachtte ook dat beiden nummers live geen stand zouden houden qua zang. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daarvan terug kom. De repetities zijn veelbelovend (al kon Oekraïne zelf niet repeteren). Ik ben bovendien de nummers steeds meer gaan waarderen en ook Manizha is eigenlijk gewoon een coole chick. Ik denk dat dit toch ook grote kanshebbers zijn voor de top 10, evenals Litouwen en Cyprus.

En nu jullie!

Ik ben erg benieuwd wat jullie denken van de inzendingen en hoe jullie gaan kijken! Laat me er alles over weten op mijn socials (je kunt mij dus live volgen) en onder dit artikel. Ik vind het super ervaringen en meningen te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


1 gedachte over “Eurovisie: Open up – Maak er je eigen feestje van”

  • Ben zoooooooo benieuwd wat je gaat doen met het EK voetjebal;)
    En de olympische spelen.
    En de tour de France
    En Wimbledon
    en…., en….., en……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.