Druk druk druk: Spicy, Asian salade van groentenoodles én een persoonlijk bericht

Druk druk druk: Spicy, Asian salade van groentenoodles én een persoonlijk bericht

Madame Sjalot (ik dus), heeft het druk. Daarom hoog tijd voor een persoonlijke update. Én een snel, lekker recept. Voor al die andere drukke mensen onder ons! Tijdens het prachtig weer was niets zo lekker als koude of lauwwarme dingen te eten. Als lunch of als licht diner. Of bij de barbecue. Deze salade van groentenoodles met een spicy Aziatische dressing is geweldig voor dit soort warme dagen, maar ik eet dit ook graag tussen de middag als lunch op ‘gewone’ dagen.

salade asian fusion groente courgette wortel pinda

Het weer is nu weer wat minder, maar die mooie dagen komen terug! Ook met bewolkte dagen is geen straf om deze salade even snel in elkaar te flansen. Het is licht, gezond en ontzettend smaakvol en als je bijvoorbeeld kip of tahu bakt, heb je ook nog een volwaardige post-workout meal. Maar, belangrijk om te benadrukken: het is vooral lekker. Errrug lekker.

Ik heb het druk

gele achtergrond geel potloden
Foto [ Joanna Kosinska

Maar eerst een bericht van persoonlijke aard. In de driekwart jaar dat ik bezig ben, heb ik met Madame Sjalot iets opgebouwd waar ik trots op ben. Alles aan deze website heb ik zélf gerealiseerd, natuurlijk met hulp van de mensen om mij heen. Ik durf te zeggen dat Madame Sjalot een eerlijke, inhoudelijke site is en een reflectie is van wie ik ben. Dit is mijn manier om mijn liefde voor koken, eten en schrijven met een groter publiek te delen.

Met 1800 bezoekers per maand, wat ik overweldigend vind voor een nieuwe blog, ben ik jullie trouwe lezers een verklaring schuldig. Want ik ben, zoals jullie wel gemerkt hebben, plots een stuk minder actief op Madame Sjalot dan de afgelopen driekwart jaar.

Een beetje stom

Dat komt omdat ik nu steeds meer andere schrijfopdrachten erbij heb (jeuhh!). Een project waar ik bijvoorbeeld veel voldoening uit haal is het schrijven voor indebuurt Groningen. Ik schrijf voor indebuurt hartstikke leuke artikelen (al zeg ik het zelf) over van alles wat Groningen te bieden heeft. Ik spreek locals én, interessant voor Madame Sjalot publiek, ik interview veel horecaondernemers.

Ik haal hier en uit mijn andere werkzaamheden veel plezier, maar alles komt plots tegelijkertijd op mijn pad. Ik merk dat ik aan het zoeken ben naar een nieuwe balans. Stom genoeg, want ja, ik vind dat wel heel stom, gaat de drukte met name ten koste van Madame Sjalot. De schoorsteen moet natuurlijk ook roken! Maar ik mis het bloggen over eten wel heel erg.

Dankjulliewel!

Dus daarom heb ik besloten om voorlopig één artikel per week te publiceren. Maar sta niet te kijken als ik af en toe een weekje oversla. Die nieuwe balans vind ik vanzelf en ik blijf jullie informeren en enthousiasmeren over lekker eten en leuke restaurants. Madame Sjalot gaat niet zomaar weg.

Tot slot wil ik vooral jullie als trouwe lezers bedanken. Of je nou via google op mijn site kwam, een trouwe volger bent of gewoon een keer via de socials doorklikte, jullie maken schrijven de moeite waard. Het zijn de positieve reacties, de persoonlijke mails, de foto’s van mensen die recepten maken én het enthousiasme wat het zo tof maakt om dit te doen. Ik heb nog eindeloos veel ideeën en ambitiesF voor de site, die ik allemaal wil gaan vervullen. Je kunt deze weg én de weg van mijn andere projecten volgen op mijn Instagram, waar ik wat actiever ben dan op de blog.

De spicy, Asian salade

salade asian fusion groente courgette wortel pinda

Maar nu vooral over naar de orde van de dag. Na twee weken kan ik jullie natuurlijk niet zonder recept laten! Dit is een recept geschikt voor mensen die op meer dan één manier de balans zoeken. De balans in calorieën, in tijd, in veel groente eten, you name it! Kortom, het perfecte recept bij deze persoonlijke boodschap (#dramaqueen).

Courgetti

Jaren geleden besloot ik om een spiraalsnijder te kopen. Met een spiraalsnijder maak je dunne slierten van wat dan ook, maar de bedoeling is dat je het vooral voor ronde groentes gebruikt. Dat zou dé oplossing zijn tot koolhydraatarm eten, want ik kon elke groente omtoveren tot noodles of spaghetti. Moeiteloos veranderde een courgette in een courgetti. Zoals met al dit soort ideëen werkt het in de praktijk natuurlijk heel anders: die courgetti had niets te maken met wat ik me voorstelde bij een mooie pasta. De Italianen zouden erop spugen.

De spiraalsnijder ligt inmiddels enigszins te verstoffen in de la, zoals dat gaat wanneer ik dat soort ideeën heb. Maar, maar, maar! Laten we het kind niet met het badwater weggooien! Dat ik spiraalgesneden groente als deegwaarvervanger totaal ongeschikt vind, betekent natuurlijk nog niet dat ik er niet een ándere bestemming voor kan vinden. Want slierten groente zijn eigenlijk best een leuk idee. En lekker om met veel dressing naar binnen te slurpen.

De ironie is dat dit hele gerecht eigenlijk verrassend koolhydraatarm is. Dus stiekem gebruik ik de spiraalsnijder nu toch voor die koolhydraatarme maaltijd, waarvan ik destijds dacht dat ik er zovelen van zou eten. De spiraalsnijder lacht me nu uit, denk ik.

salade asian fusion groente courgette wortel pinda

Salade: de ingrediënten

Vriendin N. maakte een keer voor mij een salade met dit soort groente en pindakaas. Deze hele salade is geïnspireerd op wat ik toen at. Ik noem het maar Aziatisch, omdat er van alles een beetje in zit. Het is een fusion gerecht waarbij ik je vooral zou willen aanmoedigen om zelf erin te gooien wat je lekker vindt.

Ik kies echter voor een pindadressing, geroosterde en grofgehakte pinda’s, verse kruiden en ik maak een pindasaus-achtige dressing met vissaus, currypasta en djeroek poeroet. Daarvoor moet je nog wel even achter het fornuis, maar de rest is allemaal rauw.

salade asian fusion groente courgette wortel pinda

Qua groente hou ik het simpel: ik kies voor wortel, komkommer en lente-ui. Ten eerste kleurt dit fantastisch bij elkaar. Maar ook geeft elke groente een prettige smaak en textuur aan het gerecht. Komkommer is fris en knapperig, wortel wat meer taai, waardoor het zich goed houdt in een salade en de ui geeft een beetje scherpte dit je goed kunt gebruiken.

Ik doe daarnaast wat koriander en munt in het gerecht. Het is tevens een uitstekend idee om glasnoodles (ook wel seoen genoemd) toe te voegen, mocht je meer zetmeel aan je gerecht willen toevoegen. Had ik al gezegd dat je vooral zelf mag weten wat je er allemaal in gooit?

Hoe maak je die Spicy Asian groentenoodle salade dan?

salade asian fusion groente courgette wortel pinda

Spicy, Asian groentenoodle salade

Ingrediënten
  

 • 1 winterpeen
 • 1 komkommer
 • optioneel: andere rauwe groente
 • 2 Lente-ui
 • 100 gram fijngehakte pinda's
 • ter garnering: Bawang goreng ook wel: gefrituurde uitjes
 • koriander en munt, fijngehakt
 • Voor de saus:
 • instantpinda, pindakaas, pindasaus, etc. Ik gebruik boemboe van de

  Toko of van Kokkie Djawa

 • 1 eetlepel rode currypasta
 • 200 milliliter kokosmelk
 • 1 theelepel vissaus
 • 1 limoen, uitgeperst
 • 5 blaadjes djeroek poeroet
 • optioneel: extra smaakmakers, zoals rode chili, kentjoer, sesamolie, sojasaus, suiker, etc.

Instructies
 

 • Maak eerst de saus. Meng daarvoor de pindasaus met de kokosmelk, limoensap, currypasta en wat water. Ik hou van een dunnere saus voor dit gerecht, omdat het een soort dressing is. Zet op je kleinste pit met het vuur laag (eventueel op een sudderplaatje) en verwarm langzaam, totdat de currypasta is opgelost. Voeg de djeroek poeroet en vissaus toe en kook langzaam wat in, totdat de saus loopt, maar niet meer waterdun is.
 • Breng op smaak met extra smaakmakers, totdat je het lekker vindt en laat afkoelen. Hou er rekening mee dat wanneer iets eenmaal is afgekoeld het flauwer smaakt. Als de saus afgekoeld te dik is, kun je wat water of limoensap toevoegen om het te verdunnen.
 • Snij de winterpeen en de komkommer met een spiraalsnijder in slierten. Je kunt ook de groente julienne (dunne reepjes) snijden of raspen. Snij de lente-ui in ringetjes.
 • Meng de groente met de fijngehakte koriander en munt door elkaar en hou wat lente-ui apart. Doe in een schaal, doe er wat dressing over en garneer met de rest van de lente-ui en de bawang goreng en pinda's.

De salade is goed te bewaren, mits je de dressing en de kruiden los bewaard. Met name de munt kun je goed fijngehakt bewaren, de koriander is lekkerder om even à la minute te hakken. De dressing is afgesloten in de koelkast 3 dagen houdbaar.

En, missen jullie de content op Madame Sjalot? Maar nog belangrijker: vind je dat slierten groente spaghetti écht kunnen vervangen? Misschien doe ik wel iets verkeerd… Ik vind het super om jullie ervaringen te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept