Salmorejo Cordobés: ijskoude, Spaanse tomatensoep (lekkerder dan gazpacho!)

Salmorejo Cordobés: ijskoude, Spaanse tomatensoep (lekkerder dan gazpacho!)

Aangezien de zomer ons nog niet helemaal in de steek heeft gelaten en we mogen genieten van een welverdiende bohemian summer, zo eind september, leek het me fijn om hier een passend recept bij te maken. Warm, nazomers weer vraagt wat mij betreft om maar één ding: Salmorejo Cordobés! Deze gekoelde (schrik niet) tomatensoep is zeer de moeite waard en in een handomdraai klaar. Hij moet wel even een tijdje terugkoelen en op smaak komen, maar dan heb je ook de hele week lunch, snacks en diner. Benieuwd naar Salmorejo Cordobés? Lees dan snel verder!

Salmorejo is sterk verwant aan de Spaanse soep Gazpacho. Deze soep wordt gemaakt met paprika, chili en komkommer. Salmorejo bestaat bijna uitsluitend uit tomaat. Beide soepen komen oorspronkelijk uit Andalusië, maar Gazpacho wordt ook veel in de Algarve in Portugal gegeten. Zelf ben ik niet zo heel gek op Gazpacho en ik kon ook maar niet wennen aan dat je zo’n soep koud eet. Dus ik at dan één of twee happen met smaak en daarna was ik er algauw klaar mee. Je begrijpt dus dat ik sceptisch was toen ik Salmorejo voor het eerst proefde. Dat vond ik meteen héél erg lekker! Laat je dus niet afschrikken als je niet van Gazpacho of gekoelde soepen houdt. En als je er wel heel erg van houdt, geloof me; dan vind je Salmorejo nóg lekkerder!

Rijke, romige soep: de Salmorejo Cordobés
Rijke, romige soep: de Salmorejo Cordobés

Salmorejo: de ingrediënten

Salmorejo Cordobés is een dikke, romige soep met als basis brood, tomaten en olie. En natuurlijk heel veel knoflook! Trouwe lezer P. (aardappeldeskundige) stuurde me laatst een bericht: “Een dag geen knoflook, is een verloren dag!” En zo is het maar net. Aan deze ingrediënten (brood, tomaat, knoflook en olie) is af te zien dat dit historisch gezien een armenluizen gerecht was. Oud brood was altijd wel voor handen en tomaten waren in Zuid-Spanje een stuk minder exclusief dan in Nederland. Het meest kostbare ingrediënt was waarschijnlijk de olie, waarvan er best veel ingaat.

Trouwe lezer en aardappeldeskundige P.

“Een dag geen knoflook, is een verloren dag!”

Idealiter gebruik je een stevig wit brood, dat al een beetje oud is. Ik gebruik altijd restjes van de Surinaamse puntjes (die van Surinaamse broodjes kip-kerrie inderdaad) of Turks brood. Je kunt ook prima een oud stokbrood gebruiken. Het gebruik van een dergelijk brood is best belangrijk, omdat dit de dikke, romige structuur aan de soep geeft. Met een halfje volkoren van de Jumbo krijg je niet eenzelfde resultaat.

vega variant salmorejo met feta
Vloeken in de katholieke kerk, deze vega variant: Salmorejo met Feta

Salmorejo wordt traditioneel geserveerd met uitgebakken Serranoham, blokjes gekookt ei, peterselie, een drupje olijfolie en een scheutje goede sherry-azijn. Ik voeg daar zelf vaak nog gesnipperde sjalot of rode ui aan toe. Ik eet het echter ook regelmatig vegetarisch en dan bestaat de garnering uit mijn persoonlijke witte motor: feta. Het is natuurlijk wel vloeken in de Spaanse kerk met die Griekse kaas, maar wel heel lekker, die ziltige feta smaak met die dikke tomatensoep en sherry-azijn! In sommige delen van Andalusië doen ze stukjes tonijn op de Salmorejo. Er is dus veel mogelijk en speel vooral zelf met verschillende garneringen.

Petti tomaten uit toscane van Jumbo

Ik heb al eerder geschreven over hoe de kwaliteit van verse tomaten in Nederland meestal te wensen overlaat in het artikel over Eggs Benedict. Je kunt beter goede kwaliteit bliktomaten gebruiken uit Toscane, dan verse tomaten uit Nederland. Dat is in dit recept in zekere zin nóg belangrijker dan anders, omdat tomaten de basis van het gerecht zijn. Wel voeg ik soms l’Amuse tomaten toe náást de bliktomaten. De bliktomaten die ikzelf altijd gebruik zijn de Toscaanse tomaten van Petti, die verkijgbaar zijn bij de Jumbo. Je hebt vele varianten, ook biologische. Ik maak meestal een mix van verschillende blikken.

Het recept

salmorejo cordobés met serranoham en eiblokjes en peterselie

(Vega) Salmorejo Cordobés

Equipment

  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 250 gr Stevig, wit brood, zoals Turks brood
  • 4 blikken gepelde tomaten van uitstekende kwaliteit Je gebruikt de bliktomaten met vocht en al.
  • 1/2 bol knoflook
  • 1 kleine, gesnipperde ui
  • 50 ml sherry-azijn
  • 300 ml zonnebloemolie of vierde persing olijfolie (géén vierge!)
  • 250 gr goede kwaliteit kleine, verse tomaatjes
  • 1 l Kokend water Ik gebruik ongeveer een liter water uit de waterkoker.
  • Peper en zout
  • Eventueel een schepje suiker, honing, agavesiroop
  • Optionele garnituur: uitgebakken Serranoham, blokjes hardgekookt ei, gesnipperde sjalot, Feta, goede olijfolie, tonijn, goede kwaliteit sherry-azijn (of andere azijn), etc.

Instructies
 

  • Doe het brood enigszins gescheurd in een grote kom. Doe daar de knoflooktenen en de ui bij en overgiet met kokend water uit bijvoorbeeld de waterkoker totdat alles onderstaat (ik gebruik ongeveer een liter water). Laat tien minuten weken.
  • Doe de blikken tomaat, verse tomaat, sherry-azijn en olie erbij. Blend totdat je een gladde soep krijgt. Het is niet erg als dit nu nog wat dun lijkt, het brood en de olie maken dat de soep na een tijdje in de koelkast dikker wordt.
  • Maak de soep op smaak (al kan dit pas écht goed na halve dag ontwikkelen) met peper, zout en eventueel de suiker/honing/agavesiroop. Dit is ook het moment om eventueel wat extra azijn toe te voegen.
  • Zet de soep goed afgedekt in de koelkast en laat minimaal een halve dag, maar liever nog de hele nacht staan.
  • Doe in een blokjs ei onderin de kom. Schep de soep, die ondertussen flink dik is geworden, eroverheen. Maak af met garnituur naar keuze: olijfolie, scheutje sherry-azijn, Serranoham of Feta, peterselie, wat je maar wilt. En dan kun je aan tafel!

De soep is, uiteraard in de koelkast, ongeveer een week houdbaar. Hij wordt dan eigenlijk ook steeds lekkerder, doordat de knoflook minder scherp wordt en de smaak zich ontwikkeld. Ik eet vaak een kommetje als lunch of tussendoor een klein bakje. Het is een uitstekend voorgerecht of in een klein glaasje een leuke amuse. Je kunt het ook serveren bij (voor) een barbecue. En je kunt er voor iedereen wel een draai aan geven: vleeseters, vegetariërs of vegans, voor ieder wat wils!

Rijke, romige soep: de Salmorejo Cordobés

Hebben jullie al weleens Salmorejo Cordobés gegeten? En hebben jullie nog andere garneringen die ik eens kan proberen? Laat het me weten in de comments of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4


1 gedachte over “Salmorejo Cordobés: ijskoude, Spaanse tomatensoep (lekkerder dan gazpacho!)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept