Sticky toffee bananabread – Bananenbrood met karamelschotsen

Sticky toffee bananabread – Bananenbrood met karamelschotsen

Comfortfood voor de herfst: dat is waar ik aan denk bij sticky toffee pudding. Ik heb al eerder een recept gedeeld voor de ideale kerst sticky toffee pudding. Maar het weer is superzonnig, dus dat is niet echt het ideale weer voor een kerstdessert. Wat nou als we die zon én die sticky toffee pudding met elkaar konden verenigen? Dus heb ik een recept bedacht voor sticky toffee bananabread. Bananenbrood is een cake gemaakt met, je raadt het al, bananen. Dat geeft een tropische smaak aan dit gerecht en daarnaast zorgt de banaan ervoor dat de cake super moist wordt en niet zo snel uitdroogt. Perfect bij mooi en minder mooi weer en een goede manier om je overrijpe bananen te verwerken!

bananenbrood op een hardboard blauw plank tegen een witte achtergrond met karamel pecan cornflakes
Foto | Madame Sjalot

Bananenbrood was enkele jaren geleden een enorme hype. Het internet staat vol met recepten. Bananenbrood is eigenlijk geen brood, maar een cake. De smaak van banaan geeft deze cake iets tropisch. De combinatie met sticky toffee pudding is eigenlijk best klassiek. Banoffee pie is bijvoorbeeld een zeer kleverig dessert van banaan en toffee.

Om sticky toffee pudding toch toegankelijk te maken voor het voorjaar, is banaan perfect. Dat maakt het gerecht wat lichter, tropischer en zomerser. Toch behoudt het de elementen van de klassieke sticky toffee pudding. Ik zou zeggen: the best of both worlds dus. Je kunt dit gerust de hele zomer door eten!

Bananenbrood is gewoon cake

bananenbrood op een hardboard blauw plank tegen een witte achtergrond met karamel pecan cornflakes
Foto | Madame Sjalot

Bananenbrood wordt brood genoemd en als zodanig omarmt door de healthy community. Er huist schijnbaar het idee in ons dat brood gezonder is dan cake. Wat het natuurlijk ook is, want waarom eten zovelen anders dagelijks brood en slechts nu en dan cake?

Maar bananenbrood is eigenlijk gewoon cake. Brood wordt eufemistisch gebruikt om het gezonder te doen klinken. Er zit echter gewoon suiker in bananenbrood. Je hebt natuurlijk recepten voor bananenbrood zonder suiker, maar die heb je ook voor cake.

Bovendien heeft suiker in een cake daadwerkelijk een functie die niet zo goed is na te bootsen. Suiker zet uit in de oven waardoor je cake groeit en luchtig wordt. En het zorgt er bijvoorbeeld voor dat bepaalde gisten in bakpoeder en bloem gevoed worden. Dat zorgt er ook voor dat je geen massieve cake krijgt.

Geniet dus lekker van je bananenbrood én realiseer je dat het stiekem gewoon bananencake is!

Het recept van sticky toffee banana bread

bananenbrood op een hardboard blauw plank tegen een witte achtergrond met karamel pecan cornflakes
Foto | Madame Sjalot

Ik vind het tofste aan dit baksel dat je er zelf een soort karamelschotsen bij maakt om de cake te decoreren. Dat geeft de cake meteen een heel fancy en feestelijk voorkomen. Het is ook een beetje bourgondisch en daarmee heel anders dan de strakkere lemon merengue pie, die ik laatst maakte. Mijn geheime ingrediënt in de schotsen zijn naturel cornflakes. Ik vind dat dat echt heel en knapperig is tegenover het harde van de karamel.

Je kunt de cake decoreren zoals je zelf wilt: ik maak schotsen van de karamel, maar je kunt deze ook fijnmalen en de cake dan bedekken met allerlei kleine stukjes. Een beetje zoals nougatine op de ouderwetse slagroomtaart. Dat is denk ik ook vreselijk lekker!

bananenbrood op een hardboard blauw plank tegen een witte achtergrond met karamel pecan cornflakes

Sticky toffee banana bread

Equipment

  • Een brood- of cakevorm

Ingrediënten
  

  • 125 gram boter op kamertemperatuur
  • 75 gram kristalsuiker
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 grote rijpe bananen, geprakt
  • 50 gram volle Griekse yoghurt
  • 200 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 10 dadels zonder pit, fijngehakt
  • 1 theelepel bicarbonaat (bakingsoda)
  • 50 gram gemengde noten ik gebruikte pecans en walnoten
  • Voor de toffeesaus:
  • 100 gram suiker basterdsuiker of kristalsuiker
  • 25 gram boter in blokjes
  • Voor de noten karamel schotsen:
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram noten ik gebruik alleen pecans, maar je mag kiezen
  • 50 gram cornflakes
  • snufje (zee)zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 140 graden hetelucht/160 graden convectie. Bedek de cakevorm met boter en doe onderin een laag bakpapier. Doe de dadels in een bakje met de bicarbonaat en wat kokend water. Laat tien minuten staan en giet dan af.
  • Sla de boter met beide suikers in 5 minuten romig met een mixer. Meng de eieren, banaan en yoghurt in een aparte kom glad. Mix dan het botermengsel erdoorheen. Vouw tot slot de bloem en het bakpoeder door het mengsel. Meng tot slot de dadels en de noten door het mengsel, doe in de bakvorm.
  • Bak het bananenbrood 1 uur tot 1 uur en een kwartier. Er moet een satéprikker schoon uitkomen. Laat de cake 10 minuten afkoelen en til het dan aan het bakpapier uit de vorm.
  • Maak ondertussen de toffeesaus: smelt de suiker in een pan met een dikke bodem op laag vuur totdat dit een glanzende, lichtbruine karamelmassa vormt. Niet roeren! Wiebel in plaats daarvan de pan af en toe wat heen en weer. Meng de boter voorzichtig door het mengsel totdat het helemaal is opgelost en voeg dan langzaam de slagroom toe. Laat een paar minuten pruttelen en doe daarna het vuur uit.
  • Voor de karamelnootschotsen maak je weer karamel. Daar voor smelt je wederom de suiker met twee eetlepels water, maar nu in een koekenpan of andere pan met een groot oppervlak. Roer aan het begin één keer goed door en daarna weer alleen door de pan te wiebelen. Als de suiker is opgelost en goudbruin is, meng je de noten, de cornflakes en het zout door de karamel. Zorg ervoor dat alles bedekt is met een laagje karamel. Stort de karamel op een ovenschaal met bakpapier en spreid het mengsel goed uit, zodat je geen enorme chunks krijgt. Laat afkoelen en breek vervolgens in schotsen.
  • Om de cake te serveren verwarm je de toffeesaus iets en giet je deze over het bananenbrood, zodat het langs de zijkanten heen druipt. Vervolgens steek je hier de karamel-notenschotsen in en serveer je de cake direct.

De individuele onderdelen kun je goed vooraf maken en het bananenbrood is uitstekend in te vriezen. Eenmaal samengesteld, kun je de cake nog wel enkele dagen in een luchtdichte bak bewaren. Je kunt de cake eventueel wat verwarmen in de magnetron als je de saus iets dunner wilt hebben. Of natuurlijk als je het warm gewoon super lekker vind!

bananenbrood op een hardboard blauw plank tegen een witte achtergrond met karamel pecan cornflakes
Foto | Madame Sjalot

Hebben jullie weleens bananenbrood gepimpt tot een nieuw gerecht? Of ga je dit recept uitproberen? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept