TIKTOK TORTILLA TOSTI – Easy lunch quesadilla

TIKTOK TORTILLA TOSTI – Easy lunch quesadilla

Het was een ware trend op TikTok vorige week: de easy tortilla tosti! Een hele simpele manier waarop iedereen in een handomdraai een ’tosti’ (of quesadilla) kan maken met uiteenlopende vulling. Nu kan ik natuurlijk niet achterblijven! Ik testte uit of het echt zo eenvoudig is en, belangrijker nog, is het wel lekker?

@birgitkunstt18

What is on your tosti wrap? #wrap #tosti#foryou

♬ What You Know Bout Love – Pop Smoke

Waar het allemaal mee begon: het filmpje op TikTok

Eigenlijk maak je op deze manier helemaal geen echte tosti. Je maakt een soort quesadilla. Een quesadilla is op zichzelf eigenlijk al uitermate simpel. Je doet één wrap dubbel of twee op elkaar met een vulling en natuurlijk kaas naar keuze ertussen en laat deze in de pan op laag vuur knapperig worden en de kaas smelten. Je bakt ‘m aan beide kanten en voor je het weet is het klaar.

Quesadillas zijn in Mexico eigenlijk het equivalent van wat voor ons de tosti is. In die zin is het dus niet gek dat er op TikTok op deze manier aan gerefereerd wordt. Quesadilla betekent letterlijk “kaasdingetje”. Ontstaan in Mexico ten tijde van koloniale overheersing, werd de quesadilla traditioneel gevuld met de Mexicaanse queso Oxaca. Dit is een half/harde kaas, maar met een draderige structuur die te vergelijken is met mozzarella. In Nederland is de queso Oxaca vrijwel onverkrijgbaar. Het is mij in ieder geval nog nooit gelukt!

de klassieke traiditonele quesadilla gebakken in de pan met salsa en koriander op een houten snijplank
Een klassieke quesadilla in de pan gebakken met salsa

De quesadilla werd geserveerd met guacamole, groene en rode salsa en lente-ui. Tegenwoordig mag je er vrijwel alles in doen wat je wilt en bestaan er veganistische alternatieven en versies met chorizo, groente of juist vis. Alle klassieke Tex-Mex ingrediënten als bonen en mais vind je ook in quesadillas. Het is geen wonder dat door de eenvoud van het gerecht en de enorme mogelijkheden tot variatie de quesadilla ook populair is geworden in Europa. Iedereen kan immers wel wat naar wens verzinnen.

De TikTok quesadilla en variaties

how to tiktok quesadilla: beleg de kwarten van de half ingesneden tortilla
Beleg de kwarten van de tortilla

Dus terug naar de TikTok hype. Ook daarvoor geldt dat je ‘m kan vullen zoals je wilt. Je snijdt de tortilla half in naar het midden. Dan verdeel je je ingrediënten over de vakken. Op TikTok geven ze elk vak een eigen ingrediënt, maar je kunt prima alle ingrediënten verdelen over elk vlak. Vervolgens vouw je de tortilla zo dat je een kwart tortilla overhoudt. Zo stop je deze tortilla vervolgens in je grillapparaat, tosti-ijzer of je grilt het even in de pan (hoewel het gemak juist schuilt in het gebruik van een grill). Binnen twee minuten heb je een heerlijke quesadilla!

vouw de tortilla vier keer op vanaf de ingesneden kwart op de volgende en zo door.
En opvouwen maar!

Zoals je begrijpt is dit zó simpel, dat iedereen dit kan. Ik hoef jullie hier nauwelijks iets voor uit te leggen. Dat wordt wel een heul kort artikel… Dus geef ik jullie maar wat suggesties voor wat je erop kunt doen!

Klassieke quesadilla

klassieke quesadilla in een cocotte

Beleg je tortilla met guacamole, lente-ui en geraspte kaas. Eventueel wat feta en koriander toevoegen en opeten met salsa! Of maak er één met klassieke Mexicaanse ingrediënten als bonen, mais en gehakt.

Turkse tosti

Maak ook eens een Turkse tosti variant! Doe dit met suçuk, geraspte kaas en wat ras el hanout. Eventueel wat feta en augurk erbij. En waarom niet in plaats van een tortilla een libanees flatbread gebruiken of een turkse lahmachun?! Je kunt ‘m eten met knoflooksaus en sriracha.

Quesadilla Caprese

quesadilla caprese!

Waarom er geen Italiaanse tostada van maken? Dat doe je door goede kwaliteit pesto te combineren met (zongedroogde) tomaat, basilicum en mozzarella van goede kwaliteit. Goedkope mozzarella smelt wel veel beter, maar ik vind dat echt naar plastic smaken. Ik kies altijd voor goede buffelmozarella uit de regio. Eventueel nog wat pijnboompitjes erbij en smullen maar!

Gerookte kip en mango quesadilla

Mango voor op de tiktok quesadilla! Tegen een geel roze achtergrond

Een exotische combinatie: gerookte kip en verse mango en/of manogchutney. Een halve avocado erop is ook top en een goede vervanging voor de kip voor vegetariërs.

Flammkuchen

Maak ook eens deze Elzasvariant. De echte flammkuchen is al easy om zelf te maken, maar op de TikTok quesadilla-wijze wordt het helemaal een eitje. Beleg de tortilla met crème fraîche, spek en dunne ringetjes prei.

Geitenkaas en rode biet

allerlei bieten voor op de biet geitenkaas tiktok quesadilla

Waarom niet een klassiek recept tot een TikTok quesadilla omtoveren? Bijvoorbeeld dit recept voor carpaccio van rode biet! Leg plakjes biet (al dan niet ingelegd met balsamico) op de tortilla, verkruimel er geitenkaas overheen en leg er wat blaadjes ruccola op. Grillen en klaar!

Zoete quesadilla

Potten vol Nutella! Voorop de zoete quesadilla
Zo. Veel. Nutella!

Waarom je beperken tot hartige variatie? Ik denk dat je alles wat je op een pannenkoek doet ook op een tortilla kunt doen, why not? Dus poedersuiker, appel, krenten, stroop, alles is denk ik lekker. Zelf zou ik een keer een besmeren met Nutella en wat extra gehakte chocolade toevoegen (zodat die lekker kan smelten). En dan misschien met wat nootjes ertussen… Mmm!

Dit is een mooi artikel om jullie te vertellen dat ik tegenwoordig ook op TikTok zit. Dus als je mij wilt volgen, dan kan dat via MadameSjalot of klik op deze link. Ik ben super benieuwd wat jullie allemaal delen en doen op TikTok!

Hebben jullie al een TikTok-tosti of quesadilla gemaakt? Of iets anders ontdekt via TikTok? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, via TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


4 gedachten over “TIKTOK TORTILLA TOSTI – Easy lunch quesadilla”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *