Bread and butter pudding – Britse broodpudding

Bread and butter pudding – Britse broodpudding

Nadat ik twee weken geleden brioche maakte, kreeg ik acuut zin in een ander winters feestmaal: broodpudding. Nu het vriest dat het kraakt en we allemaal buiten genieten van sneeuwpret en schaatsen, kun je een warme bread and butterpudding uitstekend gebruiken na een middagje op de ijzers of slede!

Bread and butterpudding, of broodpudding, is geen pudding in de betekenis zoals wij dat kennen van Mona. Bij ons is pudding een drillerige, gegeleerde bol of soms een bavarois achtige mouse. In het Engels betekent pudding eigenlijk gewoon toetje. Ze zeggen immers: “What’s for pudding, dear?”. In die betekenis moet je broodpudding dan ook zien: een heerlijk nagerecht!

bread and butterpudding, broodpudding, op ouderwetse onderzetter, witte achtergrond en oud zilveren bestek

Broodpudding = restverwerking

Broodpudding is een gerecht van oud brood dat met een custardmengsel en eventuele toevoegingen in de oven wordt gebakken. Het is machtig, rijk en ontzettend lekker.

bread and butterpudding, broodpudding, op ouderwetse onderzetter, witte achtergrond en oud zilveren bestek

Het is zodoende de ideale restverwerking! Als je wat ouder brood hebt en niet weet wat je ermee moet doen, kun je dit uitstekend maken. Je mag brood toch niet aan de vogels geven, dus dan kun je het maar beter anders verwerken!

Je kunt weliswaar vers brood gebruiken, maar dat is toch minder lekker. Vergelijk het met onze wentelteefjes: die zijn ook van oud brood het beste. Sowieso zijn er vele overeenkomsten tussen wentelteefjes en bread and butterpudding. Mijn versie lijkt qua smaken enorm op wentelteefjes, want ik hou van kaneel en brood. Bovendien wil ik in deze tijd met de sneeuw graag een klassiek, comforting recept.

Je kunt uitstekend oude croissants van het weekend gebruiken om een lekkere broodpudding op tafel te zetten op zondagavond. Ik heb dit al veelvuldig gedaan en raad naast briochebrood ook croissants zeer aan als brood voor de broodpudding. Croissants en brioche zijn beide lekker boterig en vet, precies wat je wilt in dit gerecht. Het verschil zit in de textuur van het brood: croissants bladeren en zijn wat knapperiger, terwijl brioche meer gewoon brood is en de smaakstoffen mooi opneemt. In Nederland wordt niet zoveel brioche verkocht in de supermarkt, maar we hebben wel melkbroodjes. Deze komen behoorlijk in de buurt van brioches.

bread and butterpudding, broodpudding, op ouderwetse onderzetter, witte achtergrond en oud zilveren bestek

Let even op hoeveel brood je gebruikt. Brioche en croissants zijn licht en dus heb je al aan zo’n 300 gram voldoende. “Gewoon” brood is zwaarder, maar je moet wel een schaal vullen, dus daar heb je waarschijnlijk meer van nodig.

Variaties op bread and butter pudding

bread and butterpudding, broodpudding, op ouderwetse onderzetter, witte achtergrond en oud zilveren bestek

Voor bread and butterpudding bestaan evenveel recepten als huishoudens in de UK. Je hebt variaties met rum, brandy, amandelen, chocolade, rozijnen, kaneel, appel, tropisch fruit, noem maar op en je kunt er een pudding mee maken. Of wat denk je van een variant met suikerbrood! Nóg zoeter, maar overheerlijk.

Ik raad je dan ook aan om zeker ook zelf te experimenteren met de ingrediënten, want het is een simpel recept waarbij relatief weinig mis kan gaan. Hou je wel aan de hoeveelheden ei, melk en boter ten opzichte van de hoeveelheid brood.

Ik denk dat het ook heel leuk is om eens een versie te maken met kokos(melk) en mango, zodat je de door de geschiedenis ontstane Brits-Indiase keuken terugziet in dit veelzijdige gerecht. Hoewel dit bij nader inzien net zo goed een Thaise variant kan zijn, haha!

Aan dat recept wordt gewerkt, maar nu eerst een klassiek recept! Ik gebruik daarbij de traditionele smaken zoals nootmuskaat, kaneel en rozijnen. Je kunt hier een beetje citroenzest aan toevoegen. Dan wordt de toch vrij zware pudding direct wat frisser. Ook oranjebloesemwater en pistachenoten geven een heerlijke dimensie aan je gerecht.

Het recept

bread and butterpudding, broodpudding, op ouderwetse onderzetter, witte achtergrond en oud zilveren bestek

Bread and Butterpudding – Britse Broodpudding van brioche of croissants

5 van 1 stem

Equipment

  • Een schaal van 28 centimeter doorsnede en een grotere schaal of braadslede waar deze inpast.

Ingrediënten
  

  • 1 brood naar keuze (brioche, croissants, pannetone, etc) gebruik zo'n 300 gram brioche of croissants en zo'n 600 gram zwaarder brood (afhankelijk van het gewicht)
  • 1 handvol rozijnen geweld in brandy, rum, marsala, etc., of gewoon water
  • 50 gram zachte boter, ongezouten
  • 3 eetlepels kristalsuiker
  • smaakmakers als: chocolade, krenten, cranberries, (gedroogde) appel, etc.
  • voor de custard:
  • 3 eieren
  • 150 gram slagroom
  • 600 milliliter volle melk
  • 75 gram suiker
  • 1 vanillepeul, het merg
  • Optioneel: citroenzest, kaneel, nootmuskaat, brandy, rum, etc.

Instructies
 

  • Snij het brood in gelijke stukken van 1 centimeter dik en besmeer elk stuk met de boter. Gebruik niet teveel boter als je te weinig hebt! Dan wordt de pudding te vet. Arrangeer in de ovenschaal en strooi de rozijnen en/of andere smaakmakers over het brood heen.
  • Maak de custard: meng daarvoor alle ingrediënten in een mengkom en klop goed door totdat alles is gemengd. Schenk de custard over het brood in de ovenschaal. Duw het brood goed aan zodat het 'onder' staat en het brood de custard kan opnemen. Bestrooi met suiker.
  • Laat dertig minuten staan en intrekken en verwarm de oven voor op 180 graden convectie of 160 graden hetelucht terwijl de pudding staat.
  • Zet de schaal met de pudding in de grotere ovenschaal en vul deze met kokend water zodat de puddingschaal in een laagje water staat. Bak de pudding ongeveer 40 minuten af totdat hij mooi oppoft en goudbruin is. De laagjes zullen tijdens het afkoelen ietwat inzakken. Serveer (lauw)warm met roomijs, serveer koud met warme vanillesaus, of wat je maar wilt!

Je kunt de broodpudding tot zes uur van te voren voorbereiden door het brood en de rozijnen in de schaal te doen. Meestal ‘mag’ je de custard er dan nog niet overheen schenken, omdat het brood de custard teveel opzuigt. Dit kan echter juist lekker zijn, dus ik raad het niet per definitie af. Je kunt ook de hele pudding vooraf bakken en ‘m dan nog even vlak voor het serveren een tik in de oven geven.

Britten serveren de bread and butterpudding soms met nóg meer custard. Dat kun je natuurlijk doen, of je maakt een vanillesaus. Dat is net iets lichter dan custard. Zelf vind ik het lekker om er ijs bij te serveren, dan heb je de combinatie van de warme pudding en het koude ijs.

bread and butterpudding, broodpudding, op ouderwetse onderzetter, witte achtergrond en oud zilveren bestek

Je kunt de broodpudding vijf dagen bewaren in de koelkast en tot drie maanden in de vriezer. Je kunt de pudding ook uitstekend koud eten, maar ik vind het warm het allerlekkerst!

Hebben jullie weleens bread and butterpudding gemaakt? Of andere spannende dingen met je oude brood gedaan? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


2 gedachten over “Bread and butter pudding – Britse broodpudding”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept