Vega carpaccio van rode- en gouden biet met geitenkaas en geroosterde hazelnoten

Vega carpaccio van rode- en gouden biet met geitenkaas en geroosterde hazelnoten

Ben je op zoek naar een lekker, vegetarisch en snel gerecht met biet waarmee je toch behoorlijk wat indruk maakt? Probeer dan eens dit recept voor een vegetarische bietencarpaccio en geitenkaas! In een handomdraai klaar en je kunt het als lunchgerecht serveren of als voor- of tussengerecht.

Foto van biologische moestuin rode en gouden bieten, artisanale sfeer

Bieten zijn mijns inziens een vrij winterse groente. Vreemd eigenlijk, want ze worden buiten de kas geoogst vanaf half juni tot en met november. Deze laatste bieten geven mij waarschijnlijk dat typische winterse gevoel, hoewel dit alleen maar kleine bietjes betreft die vooral voor het inmaken worden geoogst.

Een van de oorzaken van mijn associatie van bieten met de winter, komt door de smaak en de kleur. De kleur is (natuurlijk) donkerpaars/roze en de smaak is intens aards en zoetig. Een bijna weeïge geur komt je tegemoet als je bieten kookt. Niet in het geheel onvergelijkbaar met de in Groningen oh zo bekende weeïge suikerbietengeur als de Suikerunie weer begint te produceren. Dit proces start, niet geheel toevallig, in de herfst, als de dagen steeds korter worden en de wind steeds guurder.

Chioggia biet met sjalot
Chioggia biet

Ondanks het feit dat ik veel winterse recepten heb voor bieten, zijn er wel degelijk lekkere, frisse, zomerse bereidingen te verzinnen. Naast de rode biet, die de uitgesproken aardse smaak heeft, bestaat er bijvoorbeeld ook chioggia biet, die alleen door zijn uiterlijk meer zomers aan doet. Deze geel-wit of roze-wit gestreepte schoonheid is vernoemd naar de stad Chiaggia in Italië, een plek waar ze helemaal geen strenge winters kennen! Zodoende een fris zomers recept met bieten, geïnspireerd op de Italiaanse cuccina! Ik gebruik hiervoor zelf de bieten uit de moestuin van vriendin N.

recept bietencarpaccio met geitenkaas
Carpaccio van rode- en gele biet met geitenkaas en geroosterde hazelnoot

Een echte klassieker, dat is de Italiaanse carpaccio. In dit recept alleen niet met de doorgaans gebruikte runderlende, maar met biet in de hoofdrol! En dat in een al even klassieke combinatie met geitenkaas. Een fris voorgerecht voor vier personen of een hoofdgerecht voor twee kleine eters. Snel klaar, groot wauw effect voor eters!

De geitenkaas die ik gebruik in dit recept is best een bijzondere. Deze is van De Molkerei, een kleinschalige geitenboerderij uit Oude Bildtzijl. Wil je meer weten over deze lokale, biologische boerderij, houdt dan de site in gaten want er komt binnenkort een artikel over online!

het roosteren van hazelnoten

Mocht je nou ab-so-luut niet van geitenkaas houden (en geloof me, die mensen zijn er meer dan je denkt), dan kun je de geitenkaas altijd vervangen door bijvoorbeeld Feta of door een zachte kaas als burrata of buffelmozzarella. Mocht je allergisch zijn voor hazelnoten dan kun je deze natuurlijk vervangen door andere noten of zaden zoals pijnboompitten.

bietencarpaccio met geitenkaas

Carpaccio van rode- en gouden biet met geitenkaas en geroosterde hazelnoot

4 van 1 stem

Ingrediënten
  

 • 500 gram rode- en gele bieten Je kunt ook chioggia biet gebruiken
 • 150 à 200 gram geitenkaas ik gebruik graag geitenkaas van de Molkerei, maar je kunt ook gewone chèvre gebruiken
 • Goede balsamicoazijn
 • 200 ml goedkopere balsamicoazijn
 • Een afgestreken eetlepel bruine basterdsuiker maar met witte tafelsuiker lukt het eventueel ook!
 • Handje mesclun of rucola
 • 75 gram hazelnoten of walnoten wat je lekker vindt
 • Lekker olijfolie
 • Peper en zout

Instructies
 

 • Schil eerst de bieten en kook ze vervolgens ongeveer 40 minuten in gezouten water. Ze zijn mooi beetgaar als je er met een vork of satéprikker in prikt en ze er redelijk makkelijk vanaf glijden. Laat de bieten afkoelen.
 • Snij de bieten dan in flinterdunne, homogene plakjes. Aangezien dit niet voor iedereen is weggelegd en dit best lastig kan zijn, kun je ze ook op de mandoline kant van een blokrasp snijden (of op een gewone mandoline, als je die hebt). Mocht je dit niet hebben, dan is de kaasschaaf ook een prima optie. Schaaf daarvoor eenvoudig plakjes van de bieten.
 • Deze laat je vervolgens marineren in een beetje goede balsamicoazijn. Goede dingen kosten altijd tijd, dus laat het minstens een uur in de koeling staan (maar liever nog een nacht lang).
 • In de tussentijd kun je de noten branden in een droge koekenpan op een laag vuur. Let op dat ze niet zwart worden. Zelf hak ik de noten nog altijd even grof, maar je kunt ze ook in hun geheel gebruiken.
 • Voor het maken van balsamico-stroop doe je de goedkope balsamicoazijn met de suiker in een klein steelpannetje. Dit breng je aan de kook en laat je vervolgens zachtjes 5 à 10 minuten inkoken totdat je een stroperige substantie hebt. Hou er rekening mee dat dit koud stroperiger is dan warm! Laat vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Vervolgens hoef je het gerecht eigenlijk alleen nog samen te stellen. Laat wel eerst de biet op kamertemperatuur komen, zodat je de smaak van de biet goed proeft. Als biet te koud is, verlies je de smaak. Giet de balsamicoazijn af in een apart bakje (kun je als dressing gebruiken) en arrangeer de plakjes biet netjes op een bordje.
 • In het midden leg je vervolgens de mesclun of rucola, en je verkruimeld de geitenkaas over het gerecht. Voeg de gebrande noten toe, drizzle de olijfolie over het gerecht en top af met de balsamicostroop. Serveer met vers brood en boter of olijfolie. En dan genieten maar!
rode en gouden biet met geitenkaas carpaccio

Serveer direct met eventueel wat brood en boter en/of olijfolie. Prima te vervolgen door bijvoorbeeld een showstopper als deze polderhoen!

De balsamicostroop is vrijwel eindeloos houdbaar, maar sluit het wel goed af in verband met mieren. De bietjes zijn, zeker in de dressing, ongeveer een week houdbaar.

En, hebben jullie al indruk gemaakt met dit eenvoudige, doch supersmakelijke gerecht? Laat me jullie creaties zien op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4


3 gedachten over “Vega carpaccio van rode- en gouden biet met geitenkaas en geroosterde hazelnoten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept