Getest: Jiggly Soufflé Pancakes – Zijn Japanse fluffy pannenkoeken de hype waard?

Getest: Jiggly Soufflé Pancakes – Zijn Japanse fluffy pannenkoeken de hype waard?

Plotseling waren ze overal: de hoge soufflé pannenkoeken uit Japan. Ze noemen ze Jiggly soufflé pancakes en maken ze soms groen, met matcha, soms met pandan (lijkt me super) of soms gewoon. Maar hoe krijg je die pannenkoeken nou zo hoog? Na het succes van de TikTok Tosti was ik benieuwd of dit ook zo cool was. En aangezien dit me een ultiem weekendproject lijkt en leuk is voor volwassenen én kinderen, ging ik op onderzoek uit. Ik probeerde deze pannenkoeken zélf uit door verschillende recepten en tips te combineren. Maar… wat vind ik ervan? Is het de hype waard?

De truc lijkt te zitten in een aantal dingen. Allereerst gebruiken ze in Japan speciale pannen met hoge deksels, waardoor de pannenkoeken in een dichte atmosfeer enorm kunnen rijzen. Ik heb geen dergelijke pan, dus ik dacht: ik doe er een andere pan overheen. Check.

Ten tweede: die pannenkoeken moet je op een vrij lage temperatuur kunnen bakken, zodat de binnenkant ook gaart, maar ze mogen niet verbranden. Een crèpepan is juist heel dun, maar zorgt wel voor een gelijkmatige warmte distributie. Ik ga het proberen met een koekenpan met dikke bodem op een laag vuur.

Punt drie: hoe komt er überhaupt zoveel lucht in die dingen? Dat komt doordat je, in tegenstelling tot normale pannenkoeken, de eieren scheidt. Je gebruikt eiwitten om merengue te maken, net zoals je dat doet bij het maken van bijvoorbeeld soufflé. Aha! Daarom zijn dit dus soufflé pannenkoeken…

De smaak van de Japanse pannenkoeken

Dan de smaak, want die schijnt in combinatie met de luchtigheid ultiem te zijn. Als ik de recepten zo op internet doorneem, zie ik vooral een vrij traditioneel recept. Eieren, bloem en iets van bakpoeder of wijnsteenpoeder om het te laten rijzen. Dat laatste is niet iets wat we in Nederlandse pannenkoeken doen, maar in Amerikaanse pancakes is het gebruik van baking soda heel normaal. Ik ben erg benieuwd naar de smaak, want mensen zijn lyrisch. Dat komt vast niet alleen door de luchtigheid.

Matcha wordt veel gebruikt als ingrediënt voor soufflé pannenkoeken in Japan.
Je kunt ook matcha toevoegen aan je soufflé pannenkoeken

Om de proef op de som te nemen, kies ik voor neutrale pannenkoeken waar ik alleen wat vanille aan toevoeg. Als je wilt experimenteren kun je er natuurlijk van alles aan toevoegen. Zoals matcha poeder (dan krijg je echt heel Japanse groene units), stukjes chocolade, cranberries, nootjes of wat je maar wilt.

Je kunt ze serveren met bosbessen, aardbeien (en elk ander fruit), Nutella, ahornsiroop, honing, bacon, poedersuiker, oftewel: eigenlijk alles wat je bij andere pannenkoeken kan eten.

Het experiment

Ik heb min of meer alles op orde. Ik heb bedacht hoe ik de pannenkoeken ga bakken (langzaam op een lage temperatuur), wát er in gaat (veel luchtig eiwit) en dat ik ze vrij neutraal hou.

Recept soufflé pannenkoeken

fluffy jiggly soufflé pannenkoeken tried and tested

Japanse fluffy soufflé pancakes

5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 1 eidooier
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel (vanille)suiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 eiwitten
  • 25 gram suiker
  • 2 eetlepels wijnsteenpoeder

Instructies
 

  • Meng de dooier met de vanillesuiker en mix goed door totdat het mengsel lichter van kleur en luchtig wordt. Voeg vervolgens het bakpoeder en de bloem toe en mix goed door tot een geheel.
  • Mix de eiwitten met de suiker en het wijnsteenpoeder stijf. Het moet zo stijf zijn dat je de kom op de kop kunt houden, maar mix ze niet verder dan dat.
  • Meng een flinke eetlepel van het eiwitmengsel met het dooiermengsel door. Als alles goed gemengd is, kun je de rest van het eiwitmengsel met een spatel voorzichtig door de dooiers heen mengen. Doe dit zorgvuldig, zodat de lucht in het beslag blijft.
  • Zet een pan op het allerlaagste vuur en vet in met olie op een keukenpapiertje. Het hoeft maar een klein beetje vet te zijn. Doe een flinke lepel beslag in de pan en doe daar nog een lepel beslag bovenop. Als het past kun je nog een pannenkoek er naast maken, anders bak je ze één voor één. Doe een andere pan als deksel over de pan heen.
  • Laat de pannenkoek 3 à 4 minuten bakken, zonder dat je tussendoor de "deksel" eraf haalt. Doe nogmaals een flinke lepel beslag op de pannenkoeken en gaar wederom 3 à 4 minuten met de deksel erop.
  • Als je de pannenkoek met een hamburgerspatel gemakkelijk los krijgt, kun je ze omdraaien. Forceer de pannenkoek niet. Draai de pannenkoek om en bak wederom voor 3 à 4 minuten totdat de pannenkoek goudbruin en gaar is. Serveer direct met poedersuiker, fruit, slagroom of andere toppings.

Japanse fluffy pannenkoeken: het eindoordeel

Okee, en dan nu het eindoordeel: Hoe ging het? Tromgeroffel…

japanse pannenkoeken met siroop en vanilleroom

Het was géén succes. Ik ging voortvarend van start en alles leek goed te gaan. Zowel het dooiermengsel als het eiwitmengsel werden superluchtig en mengden mooi met elkaar.

Het eerste wat mis ging was dat mijn kleinste gaspit die op de laagste stand stond, nog altijd te heet is. De pannenkoeken werden mooi hoog en fluffy. Het waren echt soufflé achtige pannenkoeken. Maar de onderkant werd algauw véél te donker. Ik adviseer dus om een plaatje op je pit te doen.

Ik koos er daarom voor om maar twee keer beslag toe te voegen. Het toevoegen van het beslag zorgt voor de hoogte bij deze pannenkoeken. Toen ze eenmaal klaar waren, waren ze hartstikke luchtig en hoog. Totdat ik ging fotograferen. Zo plat als een pannenkoek. Dit is in principe niet zo gek, want elke soufflé bestaat uit lucht en zal uiteindelijk die lucht verliezen en inzakken. Dit ging echter wel heel snel.

japanse pannenkoeken met siroop en vanilleroom
Niet zulke fluffy Japanse zwartgeblakerde pannenkoeken…

Dit was allemaal niet zo’n probleem geweest, als de smaak goed was. Maar het smaakte eigenlijk echt niet lekker. De wijnsteenpoeder geeft een zoute smaak aan de pannenkoeken die onaangenaam is. Dat zou je kunnen weglaten of vervangen. Maar het smaakt uiteindelijk gewoon naar een zoet omelet. Ik vond het echt drie keer niks en ben uitermate teleurgesteld.

Tot slot

Nu geef ik direct toe, ik heb het nu nog maar drie keer gemaakt. Maar een kort rondje internet vertelde me dat deze smaak zo hoort. Japanse soufflé pannenkoeken smaken heel erg naar ei. Nou, dat is gewoon niets voor mij. Soms heb je dat. Ik vond de smaak wel een stuk beter zonder toevoeging van het wijnsteenpoeder en de laatste ronde voegde ik extra bloem toe. Dan smaakt het al een stuk beter, maar souffleren ze ook minder.

Maar als jou dit nou wel wat lijkt, wat zijn dan mijn tips?

  • Bak de pannenkoeken per één of twee en gebruik een tweede pan als hoge deksel
  • Bak de pannenkoeken op de laagste pit op een sudderplaatje
  • Vervang de wijnsteenpoeder voor een scheutje citroensap of niks. In mijn ervaring worden eiwitten met alleen suiker ook hartstikke stijf
  • Doe zo min mogelijk koude toppings op de pancakes. Bij mij zakten ze in toen ik er ahornsiroop en vanilleroom op deed. Door de kou zakt een soufflé in
  • Haal zo min mogelijk de deksel van de pan: hoe meer verandering van temperatuur, hoe groter de kans dat je pannenkoek inzakt

Zo zie je maar, ook bij mij mislukken recepten of zijn ze gewoon niet geschikt voor mij. Zo jammer, als je je enorm op iets verheugd en het dan tegenvalt! Het souffleren van de pannenkoek is een leuke gimmick, maar zolang de smaak meh is, vind ik het gewoon niet goed genoeg.

fluffy jiggly soufflé pannenkoeken tried and tested

Hebben jullie weleens Japanse pannenkoeken gemaakt? Of andere spannende dingen getest en dat het dan geweldig lukt of juist finaal mislukt? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


1 gedachte over “Getest: Jiggly Soufflé Pancakes – Zijn Japanse fluffy pannenkoeken de hype waard?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept