Van Blue Monday naar Jolly January – Comfortfood

Van Blue Monday naar Jolly January – Comfortfood

Gisteren was het Blue Monday: de dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig en melancholisch voelen. Nou voel ik me doorgaans de hele maand januari niet mezelf. Alle tegenslag komt harder aan, ik ben futloos, kortaangebonden en kan maar weinig verdragen. Ik heb weinig zelfvertrouwen, ik ben moe en vraag me af waar ik ‘het (wat dan ook) toch allemaal voor doe’. Nee, enig gevoel voor drama óf zwelgen in zelfmedelijden is mij beiden niet vreemd. Gedeelde smart is halve smart en gelukkig ben ik dan ook niet alleen. Deprimaandag, zoals Blue Monday ook wel wordt genoemd, ervaren we samen. En ik vertel je hoe je je deze maand misschien wat op kunt monteren!

Maar wat doe je eraan, als je je een beetje down voelt en niet zo happy bent? In mijn geval is dat haast iets vanzelfsprekends: koken! Maarja, dat is allemaal moeilijk-lastig-ingewikkeld in januari, want je wilt:

  • a. Gezond eten (dat heurt zo en dat is gezond)
  • b. Afvallen (de zomer staat voor de deur en dat is gezond)
  • c. Dry January doen (je hebt al genoeg gedronken in december en dat is gezond)
  • d. Veganuary (want het is beter voor het milieu en dat is gezond)
  • e. Al het bovenstaande (je bent een vijand van jezelf, want dat is gezond).

Dit is natuurlijk een beetje gekkigheid, maar zo voelen velen van ons zich in januari. Een nieuw jaar voelt toch als een nieuw begin, een schone lei en dat willen we dan ook vol goede moed starten. Met al deze overtuigingen van hoe je moet leven, leggen we veel druk op onszelf. De gezonde recepten vliegen me dan ook om de oren en ja, ook ik probeer op de blog fifty-fifty gezonde en minder gezonde dingen te delen deze maand. En dat staat me dan eigenlijk al weer tegen, want ik wil vooral dingen delen die ik leuk vind om te maken, die inspireren en die lekker zijn. Of ze nou koolhydraatarm zijn of niet.

Dus… Stappenplan naar jolly january?

kokosnoten met spikkels erin op een roze ondergrond, om blue monday te veranderen in jolly january

Aangezien je naast je fysieke gezondheid ook een mentale gezondheid hebt, gaat dit artikel vooral over die laatste. Blue Monday valt namelijk niet voor niets een ruime twee weken na de jaarwisseling. Dit is de dag dat de meeste mensen één of meerdere van hun goede voornemens niet hebben volgehouden. Dat is natuurlijk een tegenvaller, maar niet het einde van de wereld. Je kunt jezelf het hele jaar door dingen voornemen, dat hoeft niet alleen maar vanaf 1 januari. Wees dus niet zo streng voor jezelf. Ik hoop dat ikzelf dit advies ook eens ter harte neem.

Schenk dus aandacht aan die innerlijke mens, want je hebt er immers maar één van. Er mag nauwelijks iets in deze periode van Corona-lockdown, maar we kunnen altijd koken met mooie producten. Je hebt de tijd om een bouillon of stoofschotel eindeloos op het vuur te laten pruttelen, om brood urenlang te laten rijzen of voor die pastamachine die in een hoek staat te verstoffen. Zo verenig je het nuttige met het aangename en maak je eventuele huisgenoten ook een stukje gelukkiger, want die mogen natuurlijk mee-eten.

Nee, ik propageer niet dat je je gelukkig moet gaan voelen door te gaan eten. Het gaat meer om de activiteit te ondernemen en dat je jezelf soms wat slack moet cutten. Het is een ritueel, waarbij je moeite doet voor iets. En eten moet je toch!

Een markt waar je zelf je producten mag uitzoeken en bekijken: je bestrijdt blue monday met een ritueel.
Bestrijd de blues met een ritueel: ga naar de markt en kies zelf je mooie producten uit

Dus: ga naar de markt, wandel erheen als het even kan. Ik ben sinds corona helemaal team wandelen, met een luisterboek of een podcast! Luister bijvoorbeeld naar de podcast Cheft van Hiske Versprille, om alvast in de stemming te komen. Koop verse, goede ingrediënten en stal alles netjes uit op je aanrecht. Maak er desnoods een foto van, hoe kleurrijk al je groente eruit ziet (niet voor insta, maar gewoon voor de leuk) en zet een kopje thee of schenk een glaasje wijn in. Zo, nu kun je eindelijk met goed gemoed en helemaal mindful in het moment beginnen!

Na het koken dek je netjes de tafel, gebruik je de goede glazen en je mooie servies en bestek. Zet een lekker muziekje aan, trek een chique outfit aan of júíst je chillpak, en geniet van elke hap, het moment en je gezelschap.

Ik ben in zo’n melancholische periode niet zo’n ster in van alles verzinnen. Ik láát me vooral graag inspireren. Want tsja, krijg maar eens inspiratie als je alles ‘meh’ en ‘gedoe’ vindt. Ik wil gewoon graag wat dóén en ook nog graag dat het gegarandeerd lukt. En daarna heel lekker eten, want daar heb je dan ook wel behoefte aan. Daar gaat dit artikel je bij helpen, want ik deel mijn favoriete comfortfood recepten met je!

Eiffel 65 doet het ook altijd goed op een “blauwe maandag”

Pompoen brioche buns

pompoenbroodjes met honing glaze

Ik deelde heel veel recepten met jullie voor bij het kerstdiner. Deze pompoen brioche buns waren daar één van. Ook in januari zijn deze broodjes niet te versmaden! Het water loopt me alweer in de mond en ik denk dat ik ze morgen meteen ga maken. Ps. Maak er meteen paddo ketchup bij! De combinatie met de broodjes is ultiem.

Surinaamse broodjes

Broodje Surinaamse HIndoestaanse massala met zuurgoed en mangochutney

Dit recept voor Surinaamse broodjes met kip-kerrie was één van de eerste recepten die ik voor deze site schreef. Het voordeel van dit recept is dat het vooral lang moet op staan en daarna heb je er dagenlang plezier van. Ik eet graag zo’n broodje tijdens de lunch, maar we eten ze ook weleens ’s avonds. Een Hindoestaan-Surinaamse lezeres gaf de tip om er nog gebrande komijnzaadjes aan toe te voegen nadat je de massala hebt gebakken. Ga ik zeker proberen!

Dagging rendang sapi

Zoals ik al zo vaak heb beschreven is Indonesisch eten het ultieme comfortfood voor mij. Dat komt ergens ook door de bereiding: meestal kost het tijd als je het vanaf het begin zelf maakt. Die handelingen, die ik al jarenlang doe, hebben iets troostends. En dan de geur die langzaam eerst je keuken en dan de rest van je huis overneemt… Genieten! Deze rendang is hier een uitstekend voorbeeld van en écht de moeite waard.

Flammkuchen (Tarte flambée)

flammkuchen tarte flambée klasiek spek en ui en zoet appel kaneel

Flammkuchen is naast retesimpel ook een beetje een sentimenteel recept. Het doet mij altijd sterk denken aan vakantie. Ondanks dat ik eigenlijk veel vaker flammkuchen in Nederland heb gegeten dan daarbuiten, toch geeft het het gevoel van Duitsland of de Elzas. Daarnaast is het ook vre-se-lijk lekker, eenvoudig te maken en kun je eindeloos variëren.

Chili cheese dogs

Chili cheese dogs met koriander, sriracha en feta

Deze spicy chili cheese dogs maken wij heel regelmatig in het weekend. Het heeft namelijk alles: het is spicy, het is knapperig, er zit koriander in… Het is het ultieme troost én zondigvoer (en ook heel goed vegetarisch te bereiden). En daarnaast kan De Man het ondertussen ook uitstekend bereiden, dus als ik geen zin heb in koken maar wel in troostvoer kijk ik hem even heel lief aan!

De ultieme Berliner Kipburger

berliner kipburger: ultieme kipburger met brioche, ijsbergsla, salsa, cream cheese, feta en sriracha

Dit recept moet ik ook echt weer eens maken, want man, man, man, meer fastfood at home dan deze kipburger wordt het niet. Een tóp recept, al zeg ik het zelf! Ook lekker voor kids.

Beenham met met honey-mustard glaze

beenham met whiskey honing mosterd glaze op een geblokte theedoek in een schaal

Weer een recept uit de kerstreeks! Niet verwonderlijk, want juist dan pakken we graag uit. Eigenlijk zijn juist kerstrecepten uitstekend geschikt voor het verdrijven van de Blue Monday blues. Dit recept voor sticky beenham met whiskey-honey-mustard glaze is echter zo eenvoudig dat ik dit het hele jaar door graag maak als ik iets wil eten dat nét even wat bijzonderder is, maar ik niet teveel werk wil hebben. En het lukt áltijd, ook niet onbelangrijk!

Tarte tatin met sjalotten

tarte tatin van gekarameliseerde sjalotten met geitenkaas van de molkerei met tijm

Datzelfde geldt voor het vegetarische hoofdgerecht van de kerst. Tarte tatin van sjalotten is zoet, knapperig en ziltig door de geitenkaas. Ultiem vegetarisch comfortfood.

Soto ayam yam yam yam

Dit recept heb ik nog maar een week geleden gedeeld. Desalniettemin is het het perfecte recept voor deze periode, want soto ayam laat je Blue Monday verdwijnen als sneeuw voor de zon. Niet alleen omdat het zo troostend is: het boost ook nog eens je immuunsysteem!

En dat waren ze dan, mijn favoriete comfortfood recepten van Madame Sjalot! Eerlijk gezegd heeft alleen al het schrijven van dit artikel me weer wat opgevrolijkt. En dat is natuurlijk precies de bedoeling! Het is natuurlijk maar een hele kleine selectie van mijn favorieten en er gaan nog vele recepten volgen, maar voor nu trekt dit je vast een beetje door de maand heen. Van Blue Monday naar Jolly january!

En, voelen jullie je weleens down? Kook jij dan weleens iets speciaals en heb je daar een ritueel voor? Ik vind het super om over jullie ervaringen en tips te horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


1 gedachte over “Van Blue Monday naar Jolly January – Comfortfood”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.