Broodjes Surinaamse kip-kerrie met zuurgoed

Broodjes Surinaamse kip-kerrie met zuurgoed

Als kind aten we altijd geweldig lekker Surinaams van Humsie’s Corner in de Indische Buurt, hier in Groningen. Geroosterde kip ketjap, pom en roti. Helaas is Humsie al lang verdwenen en met hem het lekkere Surinaamse afhaaleten…

Vergane glorie humsie's corner
Humsey is al lang weg, maar het bord hangt er nog, als trieste nagedachtenis aan de Surinaamse afhaalmaaltijden uit mijn jeugd

Dat dácht ik tenminste… In mijn studententijd ontdekte ik als een godswonder dat er een vrij kleine, Surinaamse toko bij mij om de hoek zat. Niet alleen verkochten ze hier geweldige huisgemaakte chutneys (mango, birambi, pommisiter) en “peper” (surinaamse sambal), maar ook geweldig lekkere broodjes met Hindoestaanse massala. Een toplunch, en dat voor het luttele bedrag van €2,50! Een heerlijke optie als je bijvoorbeeld een kater hebt (ik spreek in het geheel niet uit ervaring….).

Toko hendrik - sita buitengevel

Hindoestaanse massala

Na enkele keren deze broodjes gehaald te hebben, wilde ik dit natuurlijk zelf leren maken. Het recept van Hindoestaanse massala bleek na enig oefenen verrassend eenvoudig. Hét geheime ingrediënt zijn maggi-blokjes, sowieso een basisingrediënt in de Surinaamse keuken. Zelf heb ik ontdekt dat tomatenpuree veel beter werkt dan welke vorm van tomaat dan ook in dit recept. De Hindoestaanse massala (het kruidenmengsel) koop je bij de betere toko.

ouderwetse maggi blokjes of zoals ze in suriname zeggen: blok
Blok, zoals ze in Suriname zeggen

Je kunt de Hindoestaanse massala maken met kippenpoten, eieren, aardappel, kousenband en wat je maar lekker vindt. Ik maak hier een basisgerecht met kippendijen, die je voor al deze dingen kunt vervangen. Dit recept serveert het als broodjes met zuurgoed, maar het is ook uitstekend met rijst en bonen te eten als avondeten. Tot slot leent Hindoestaanse massala zich uitstekend voor bereiding in de slowcooker.

Hindoestaanse massala kip kerrie met blok
“Kip met blok”, zoals de Hindoestaans Surinamers zeggen

Surinamers wassen graag de kip voordat ze deze verwerken. Dit kun jij natuurlijk ook doen. Was daarvoor de kip onder iets kouder dan lauw water onder de lopende kraan met wat citroensap. Je zult zien dat de kip stroever aan begint te voelen en zodoende beter de kruiden opneemt.

Broodje Surinaamse HIndoestaanse massala met zuurgoed en mangochutney
Broodje Surinaamse HIndoestaanse massala met zuurgoed en mangochutney

Hindoestaanse Massala (broodjes Surinaamse kip) en zuurgoed

4 van 1 stem

Equipment

  • Eventueel een slowcooker

Ingrediënten
  

  • 500 gram kippendijen dit kun je vervangen door bijvoorbeeld hardgekookte eieren
  • 85 gram Hindoestaanse massala Ja, dit is héél veel
  • 1 ui, gesnipperd
  • een half klein blikje tomatenpuree
  • 300 ml (zonnebloem)olie Ja, dit is héél veel
  • 2 Maggiblokjes
  • 1 komkommer
  • 1 (rode) ui in ringen gesneden
  • scheutje witte wijn azijn
  • 50 gram suiker
  • 5 korrels piment
  • 100 ml water
  • evt 1 Madame jeanette Als je dit niet te scherp vindt, anders kun je het weglaten
  • 6 Surinaamse puntjes Tegenwoordig zelfs verkrijgbaar bij de Jumbo

Instructies
 

  • Fruit de uien in een klein beetje van de olie. Als deze glazig zijn geworden, voeg dan de rest van de olie toe. Voeg de Hindoestaanse massala toe en bak even goed mee. Je zult zien dat de massala de olie helemaal opneemt. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Bak de (eventueel gewassen) kippendijen in een aparte pan en giet af. Doe de kippendijen samen met de massala, de maggiblokjes, de madame jeanette en een klein scheutje water in de slowcooker en kook voor 4 uur op de hoge stand óf:
  • Doe de kippendijen bij de massala in de pan, voeg een liter water, maggiblokjes en de madame jeanette toe en laat 1,5 uur stoven met de deksel half op de pan, terwijl je regelmatig roert.
  • Maak ondertussen het zuurgoed. Hiervoor kook je het water met de suiker en de pimentkorrels. Als dit kookt en de suiker is opgelost, draai je het vuur uit en voeg je de azijn toe. Als het is afgekoeld voeg je de ui en komkommer toe en laat dit een paar uur staan, zodat de smaken goed intrekken en de komkommer mooi zoetzuur wordt.
  • Het broodje in de lengte opensnijden, beleggen met de massala en eventueel "peper" of chutney (ik hou erg van birambi, maar velen nemen mango chutney). Dan kort grillen in een tosti gril of in de oven, zodat het brood een beetje knapperig is, aftoppen met het zuurgoed en je katerbroodje is klaar!
Trefwoord ei, hindoestaans, Kip, maggi, puntjes, slowcooker, surinaams
surinaams zuurgoed komkommer en rode ui
Zuurgoed

Je kunt het gerecht dus goed vooruit maken en er vaak van eten tussen de middag. De massala is minimaal een week houdbaar in de koelkast (omdat de olie het zo goed conserveert) en verder ook uitstekend in te vriezen. Het zuurgoed is een week goed te bewaren in een weckpot.

Broodje Surinaamse HIndoestaanse massala met zuurgoed en mangochutney

Hebben jullie ondertussen ook zo’n zin een heerlijk broodjes kip-kerrie? Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten! Laat het me weten via Instagram @madamesjalot of #madamesjalot.

  • Mocht je nou geen zin hebben om zelf te koken, maar wel in broodje Hindoestaanse massala? Kijk dan even op hun facebook (ze hebben geen eigen website)
  • Of bestel via thuisbezorgd

Cheers!

Disclaimer: ik word niet gesponsord of op welke manier dan ook gecompenseerd door Toko Hendrik voor deze post. Ik heb elk broodje zelf betaald (of allicht een van mijn naasten. Ik sla natuurlijk nooit zo’n broodje af!).



8 gedachten over “Broodjes Surinaamse kip-kerrie met zuurgoed”

  • 4 sterren
    Hoi,

    Een Hindoestaanse lezer hier, het is echt leuk om te lezen dat je research hebt gedaan naar onze keuken.

    Je recept is helemaal prima! Ik doe zelf ook altijd wat komijnzaadjes erbij. Dat kan je eigenlijk aanfruiten wanneer je die olie in de pan hebt gedaan. Het geeft een lekkere smaak aan het vlees. 1 eetlepel daarvan zal voldoende zijn.

    Nogmaals mijn complimenen! Bedankt voor het delen van je kennis over de Hindoestaanse keuken!

    Groet,

    Naomi

    • Hoi Naomi!

      Wat ontzettend leuk dat je de moeite neemt om zo uitgebreid te reageren! Ik vind het heel leuk om te lezen wat juist jij, met je Hindoestaanse achtergrond, kennis en ervaring, ervan vindt. Ik ben blij dat het in de smaak valt! En die komijnzaadjes: die ga ik zeker proberen!

      Hartelijke groet,

      Madame Sjalot

    • Hi Emily, ik heb een tijd geleden het recept aangepast omdat ik zelf een fout had gemaakt in het artikel. Echter: er gaat inderdaad héél veel masala in. Dat is wel het traditionele recept, zoals Surinamers het maken. Ongetwijfeld zijn er vele aangepaste recepten te vinden. Mijn advies is om gewoon te gaan experimenteren wat jou bevalt! Succces!

  • Ik heb eerder andere recepten gebruikt, maar dan met veel minder massala. Dit keer heb ik jouw recept geprobeerd en vond het te bitter. Ik heb wat suiker en azijn bij gedaan, maar vind dan alsnog de smaak te overheersend. Wat zou ik verder kunnen doen?

    • Hoi Daisy,

      Wat jammer! Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn: allereerst kan het zijn dat de kwaliteit van de massala anders is, waardoor de kruiden bitter zijn. Ten tweede kan het zijn dat je de kruiden te hard bakt in de pan, waardoor ze bitter worden. Tot slot, en ik denk dat dit aan de hand is: smaak is als een mening, iedereen heeft er één. Het kan dus goed zijn dat dit gewoon niet helemaal jouw ding is. Geen probleem, voeg gerust een stuk minder massala toe! Let wel even op met het bakken van de kruiden dat ze niet te hard bakken, en dan denk ik dat je een veel prettigere smaak hebt.

      Als iets eenmaal bitter is, vooral doordat het iets verbrand, is het helaas vrijwel onmogelijk die smaak eruit te krijgen, dus suiker en azijn helpen dan nauwelijks. Maar met bovenstaande tips denk ik dat het je moet lukken!

      Laat je het even weten?

      Hartelijke groet,

      Charlotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept