KERST – Tarte tatin van gekarameliseerde sjalotten (bijgerecht/vega hoofdgerecht)

KERST – Tarte tatin van gekarameliseerde sjalotten (bijgerecht/vega hoofdgerecht)

Er staan eigenlijk nog veel te weinig recepten met sjalotten online. En dat terwijl dit eigenlijk een belangrijk onderdeel van de identiteit van Madame Sjalot is! Dus moest daar maar eens verandering in komen met mijn favoriete hartige tarte tatin: die met gekarameliseerde sjalotten! Dit gerecht kun je serveren als bijgerecht bij het hoofdgerecht, maar ook als vegetarisch hoofdgerecht. Vandaag dus deel 5 in het grote ‘kook mee met het kerstdiner’ van Madame Sjalot. Liever vis? Kijk hier wat je met vis kunt doen deze kerst!

Tarte tatin met sjalot is een uitstekend gerecht voor de kerstdagen, maar ook voor elke andere dag wanneer je zin hebt in troosteten. Het is zoet, hartig, knapperig en een beetje plakkerig. Doordat je de taart serveert met geitenkaas, wordt het zoete mooi doorbroken. De tijm geeft deze tarte tatin z’n winterse smaak, de balsamico geeft het een wat donkerdere kleur. Samen met de suiker worden de sjalotten een beetje sticky.

Het maken van tarte tatin is absoluut niet moeilijk, je moet er alleen even wat geduld voor hebben. Een goede en vooral gare quiche maken is vele malen complexer. De letterlijke betekenis van tarte tatin is “taart op z’n kop”. Zo bak je ‘m ook en dat geeft je vele malen meer controle over de garing van het deeg dan wanneer je het bladerdeeg onderin de taartvorm hebt.

tarte tatin van gekarameliseerde sjalot met geitenkaas van de molkerei met tijm

Ik maak deze taart zowel als een grote taart, waarvan je een punt eet, als mini taartjes die je per persoon helemaal voor jezelf hebt. De minitaartjes kun je met wat mesclun serveren als voorgerecht. Een grote punt van een grote taart is een uitstekend hoofdgerecht voor een vegetariër. Daarnaast is de taart lekker met bijvoorbeeld gravy of andere sauzen die je bij vlees serveert. Een klein puntje serveer ik als groente bijlage bij een hoofdgerecht met bijvoorbeeld kerst.

sjalotten in een kistje

Traditioneel maak je een tarte tatin in een koekenpan en doe je deze met koekenpan in de oven. Mijn oven is hier echter niet groot genoeg voor en de meeste koekenpannen zijn ook niet ovenproof. Daarom gebruik ik een pie dish, een geribbelde taartschaal.

Tarte tatin met sticky sjalotten maken

tarte tatin van gekarameliseerde sjalotten met geitenkaas van de molkerei met tijm

Tarte tatin met sticky sjalotten en geitenkaas

Equipment

  • Pie dish of ovenschaal van 25 cm doorsnede

Ingrediënten
  

  • 1 groot vel of 5 kleine vellen Bladerdeeg met roomboter ik gebruik een groot vel vers bladerdeeg, maar je kunt ook kleine plakjes uit de vriezer gebruiken
  • 1 kilo schoongemaakte sjalotten, gehalveerd
  • 3 flinke eetlepels basterdsuiker
  • 4 eetlepels balsamico azijn ik gebruik hier goedkope balsamico uit de supermarkt voor
  • 3 takjes tijm vers of gedroogd
  • 50 gram roomboter
  • 150 gram geitenkaas bijvoorbeeld chèvre, maar ik gebruik de geitenkaas van De Molkerei

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit in een ruime koekenpan wat olie en 50 gram roomboter. Smoor de sjalottenhelften hierin op een laag vuur.
  • Zet na 20 minuten het vuur iets hoger en blus af met de balsamico azijn. Voeg de tijm toe. Stoof nog tien minuten door en voeg de suiker toe (NB. mocht de azijn teveel inkoken, voeg dan wat water toe). Laat de suiker oplossen en de uien karamelliseren. Kook in totdat je met plakkerige substantie bedekte sjalotten overhoudt. Breng op smaak met een snufje zout en wat peper.
  • Stort dan de sjalotten in een taartschaal en bedek met het bladerdeeg. Smeer het bladerdeeg in met wat olie en/of boter en prik gaatjes in de bodem. Bak in ca. 35 minuten gaar.
  • Haal de tarte tatin uit de oven en laat tien minuten afkoelen. Keer vervolgens de tarte tatin voorzichtig om op een bord of een plank. Maak af met wat gebrokkelde geitenkaas en serveer direct.

De tarte tatin is goed vooruit te maken en op het moment suprême op te warmen in de oven. Laat dan nog wel even de geitenkaas achterwege en voeg die pas à la minute toe. Kliekjes zijn daarnaast geen enkel probleem: de taart is tot een week houdbaar (hij wordt misschien wel wat minder knapperig).

tarte tatin van gekarameliseerde sjalot met geitenkaas van de molkerei met tijm

Ik ben enorm benieuwd naar wat jullie allemaal gaan eten met de kerst! Misschien hebben jullie nog wel verzoekjes voor kerstrecepten? Laat het me weten in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.



2 thoughts on “KERST – Tarte tatin van gekarameliseerde sjalotten (bijgerecht/vega hoofdgerecht)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept