KERST – Beenham met whiskey-honey-mustard glaze

KERST – Beenham met whiskey-honey-mustard glaze

Ik vind een hammetje altijd uitermate kerstig. Daarnaast is het relatief makkelijk om een beenham te bereiden. Het kost je minder tijd en doordat je de glaze al in de oven bereidt, hoef je niet aan de slag met complexe sauzen die je eventueel nog moet monteren. Dat scheelt dus ruimte op het fornuis en jij hebt je handen vrij om wat anders te maken of gezellig te kletsen met je geliefden. Deze ham is uitstekend te serveren als hoofdgerecht tijdens je kerstmenu. Vandaag dus deel 6 van ‘kook het kerstdiner mee’ met Madame Sjalot! Je serveert deze beenham bijvoorbeeld met deze tarte tatin.

Van kinds af aan eet ik al graag beenham bij speciale en minder speciale gelegenheden. Vroeger kocht mijn moeder dit kant en klaar bij de Albert Heijn. Ik vond dat vreselijk lekker. Ik denk dat het komt doordat het zoetig is, want dat vinden kinderen lekker, zoutig genoeg om hartig te zijn en ik hield altijd van dingen die nét te hard gebakken waren. Van beiden was sprake in die Albert Heijn beenham. Toen ik tiener werd besloot ik al vrij gauw dat ik dit eenvoudig zelf kon maken. En dat was ook zo!

beenham met whiskey honing mosterd glaze op een geblokte theedoek in een schaal

Whiskey leek me vroeger een vieze smaak voor bij vlees, ondanks dat dit vrij klassiek Amerikaans bij de bereiding van spareribs, hammen en andere grote gebraden. Het trok me gewoon niet aan en ik vond whiskey vies. Niets was minder waar en whiskey bleek juist perfect voor beenham. Niet alleen verdunt het de honing en karamelliseert de alcohol in de oven, maar ook maakt whiskey de enzymen in het vlees soepel. Dat resulteert in mooi, rosé en mals vlees. Wat wil je nog meer zou je zeggen?

beenham met whiskey honing mosterd glaze op een geblokte theedoek in een schaal

Beenham met whiskey-honey-mustard glaze

Porties 4 grote eters

Ingrediënten
  

  • 1 beenham van ongeveer 1 kilo hou rekening met hoeveel eters je hebt en hoeveel gangen je maakt (je hebt voor 2 personen ook kleinere hammetjes van een pond)
  • 6 eetlepels honing
  • 6 eetlepels mosterd ik gebruik de honingmosterd van de Wijndragers
  • 300 milliliter whiskey
  • 150 à 300 milliliter water

Instructies
 

  • Meng de honing, mosterd en whiskey in een ruime schaal tot een iets dunne marinade. Bestrijk de beenham met de marinade. Ik giet het er altijd overheen en masseer de glaze in het vlees. Laat 24 uur marineren in de koelkast en draai de beenham af en toe om. Haal de beenham een halfuur voor bereiding uit de koeling, zodat het vlees op temperatuur kan komen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Braad de beenham ondertussen aan in een koekenpan, zodat het vlees mooi dichtschroeit. Doe de beenham met het vet uit de pan in een ovenschaal, overgiet met de rest van de marinade, voeg eventueel wat water toe als de marinade te dik is en zet in de oven.
  • Bak de beenham 50 tot 60 minuten in de oven gaar. Tussentijds moet je de beenham arroseren: dat betekent dat je de beenham bedruipt met de glaze in de ovenschaal. Als deze glaze té veel karamelliseert kun je water toevoegen en de glaze verdunnen door dit goed door te roeren. De ervaring leert dat je dit minimaal één keer moet doen.
  • Haal de beenham uit de oven, bedek met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten. Snij het vlees in dunne plakken en serveer met de saus uit de schaal.

Mocht je nou bang zijn dat je teveel maakt met een beenham van 1 kilo: vrees niet. Bij ons gaat eigenlijk altijd alles op, hoe groot de beenham ook is. Mocht dit nou niet lukken, dan kun je het vlees uitstekend bewaren in de koelkast. Heerlijk om tweede kerstdag een plakje beenham op je verse broodjes uit de oven te nuttigen. Samen met de gravad lax van het voorgerecht heb je zo een koninklijk ontbijt!

En, wat maak jij deze kerst als hoofdgerecht? Ga je voor een groot gebraad, vis of juist een vegetarisch gerecht? Ik vind het heel leuk om jullie menu’s te zien! Dus show jullie diners in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.



1 gedachte over “KERST – Beenham met whiskey-honey-mustard glaze”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept