Valentijn – Homemade chocoladefondue

Valentijn – Homemade chocoladefondue

Na de feestmaand december is het altijd een tijd lang stil. Ik heb al een artikel gewijd aan hoe ik me door januari heen sla (met veel pijn en moeite kan ik wel zeggen). Als je geen carnaval viert óf wanneer we ons toevallig in een wereldwijde pandemie bevinden, is Valentijnsdag eigenlijk het enige waar je naar uit kunt kijken. Nu is deze feestdag uitermate omstreden, want het is vercommercialisering, veramerikanisering, verhallmarkisering en zo nog wat (t)erings. Hoe dan ook, het is tijd voor chocoladefondue!

En natuurlijk, daar heb ik alle begrip voor. Ik sluit niet uit dat ik soms zelf weleens dergelijke sentimenten heb geuit. In deze barre tijden is het echter toch leuk om wat leuks te doen met/voor de mensen die je liefhebt. En liefde gaat tenslotte door de maag….

Zodoende denk ik dat het leuk was om een recept voor chocoladefondue te delen. Chocolade is een klassiek afrodisiacum en daarom zijn we er allemaal gek op rond Valentijnsdag. In chocolade zit de stof fenylethylamine, wat hetzelfde stofje is dat je lichaam aanmaakt als je verliefd bent. Vandaar dat chocolade gezien wordt als ultiem liefdesoffer.

Chocoladefondue is vreselijk simpel. Officieel heb je natuurlijk zo’n hartvormig bakje met een kaarsje nodig wat ze vroeger bij de Expo en Xenos verkochten. Als je dat toevallig hebt staan, prima! Als je dat niet hebt: een theelicht met een kom volstaat uitstekend. Of gewoon geen theelicht. Je bent vast klaar voordat het koud is. En die fonduesets hebben nog wel eens de neiging om de chocolade te laten verbranden als de schaalt te dicht op het kaarsje staat.

Wil je echt groots uitpakken, dan is de chocoladefontein natuurlijk de ongeslagen winnaar!

Geschiedenis van Valentijnsdag

chocoladefondue met snoep, snacks, hartjes en roze drankjes

Al als kind was ik enorm geboeid door de geschiedenis van Valentijn. Ik hoorde niet anders dan dat het door Hallmark bedacht was om meer kaarten te versturen. Dat geloofde ik ook. Maar ja, toen ik eenmaal in groep zeven zat, was ik ertoe in staat om zelf wat onderzoek te doen.

Toen ontdekte ik dat Valentijnsdag verschillende geschiedenissen heeft. Valentijnsdag is vernoemd naar twee christelijke martelaren te weten een priester uit Rome en een bisschop uit Terni. Er is niks bekend over deze heiligen en dus ontstonden er andere legendes rondom het ontstaan van Valentijn.

De meest beroemde versie is die van de Romeinse keizer Claudius II die Sint-Valentijn vervolgde. Claudius was onder de indruk van Valentijn en probeerde hem te bekeren tot het heidense geloof. Valentijn weigerde en probeerde op zijn beurt juist Claudius te bekeren tot het christendom. Dat leidde tot zijn executie, maar niet voordat hij de dochter van de cipier van haar blindheid genas.

valentijns kaart roze met een roos

Helaas zat hier te weinig romantiek in voor de moderne interpretatie van Valentijnsdag. Tegenwoordig wordt Valentijn geportretteerd als priester die stiekem jonge soldaten met hun geliefden in de echt verbond. Dit tegen de wet van keizer Claudius in. Dit leidde tot de arrestatie van Valentijn. De avond voor zijn executie verstuurde hij de eerste ‘Valentijnskaart’: een brief aan de blinde dochter van de cipier, ondertekent met “jouw Valentijn”. De dochter kon na ontvangst de brief lezen en dus weer zien. Uitermate gunstig voor de commerciële kant van Valentijn, maar helaas is hier weinig tot geen bewijs voor. Dus die Hallmark-versie is toch grotendeels waar.

Er bestaan nog vele andere mythes rondom Valentijn, maar helaas zijn deze allemaal op zijn minst twijfelachtig. Vanwege de christelijke achtergrond van de feestdag zijn Valentijnsdag en de gebruiken die daarbij horen in vele Islamitische landen verboden. De lijst met landen die Valentijn om religieuze overwegingen in de ban doet, groeit. Dat is gezien het verhaal hierboven niet nodig: er is eigenlijk geen christelijke grondslag om de liefde te vieren op 14 februari.

Hoe maak je die chocoladefondue?

chocoladefondue met snoep, snacks, hartjes en roze drankjes

Het is onwijs simpel, chocoladefondue, maar je moet wel net iets meer doen dan de chocolade smelten. Je maakt in feite een soort chocoladesaus en als je de chocolade alleen maar smelt wordt dit brokkelig en hard naarmate de fonduesessie vordert.

Je kunt natuurlijk keuzes maken wat je gebruikt qua chocolade. Puur is de klassieke manier, maar je kunt ook melk- of witte chocolade gebruiken. Kies in ieder geval een chocolade van hoogwaardige kwaliteit. Veel chocolade is oud of bevroren geweest, waardoor de cacao-oliën vervliegen. Dat is nu juist wat chocolade zo bijzonder maakt. Gebruik dus goede chocolade die enigszins ‘vers’ is. Het is misschien wat duurder, maar de liefde mag best wat kosten!

Wil je echt uitpakken deze Valentijn? Kies dan eens voor de Ruby chocolade. Deze chocolade is een aantal jaar geleden ontwikkeld door Callebaut en qua hipheid inmiddels enigszins op zijn retour. Het is niet mijn smaak, maar de kleur roze is perfect voor Valentijnsdag en de chocolade heeft een zoetzure, aardbei achtige smaak. Er is ook een Gold variant van Callebaut, met een karamelsmaak.

Een berg chili´s.

Je kunt je chocoladesaus op allerlei manier pimpen. Chocolade met chili is een klassieke combinatie die al stamt uit de tijd van de Azteken. Dit geeft een wat volwassenere, meer interessante smaak aan de fondue. Je kunt ook wat sesamolie of tahini toevoegen voor een sesam chocoladesmaak. Zeezout doet het tegenwoordig overal goed in, dus ook in chocolade. Een snufje nootmuskaat geeft een nostalgische sfeer aan je chocolade. Wil je iets heel spannends proberen? Voeg dan verse truffel of truffelolie toe aan de chocolade.

Een scheutje drank is ook altijd een goed idee! Strohrum of liever nog de Surinaamse rum Borgoe is top door de chocoladesaus. En voor een uitermate klassieke touch is Grand Marnier de perfecte manier om een sinaasappelchocolade saus te maken. Gek op After Eight? Ik gruwel ervan, maar een paar druppels pepermunt olie of een scheut pfeffermint schnapps en je hebt vloeibare After Eight! Waan je je liever op een Bounty strand, voeg dan kokoslikeur toe.

Chocoladefondue: wat doe je er allemaal bij?

Chocoladefondue op een theelicht met allerlei koek en snoep

Daarnaast kun je het zo makkelijk en moeilijk maken als je het zelf wilt: onmisbaar bij chocoladefondue, zeker bij Valentijn, zijn wat mij betreft aardbeien. Daarnaast kun je kiezen voor allerlei soorten fruit zoals:

  • Ananas
  • Amarenen (kersen)
  • Appel
  • Kokos
  • Sinaasappel (gedroogd of gesuikerd ook lekker)
  • Cranberries
  • Banaan
  • Mango
  • Wat je maar wilt!

Ook snoep en koek mag niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Fudge
  • Kokosmakroon
  • Bitterkoekjes
  • Cantuccini
  • Cake
  • Macarons
  • Lange vingers
  • Biscuit
  • Madeleines
  • Churros
  • Marshmellows
  • Ruitspekken
  • Suikerhartjes (onmisbaar met Valentijn)
  • Turks fruit,
  • Brownies of blondies
  • Merengue

Ook kun je alle nootjes die je lekker vindt gebruiken. Zelf hou ik erg van amandel, pistache, pecans en macademia’s. Heel verrassend is (handgemaakte) zachte pepermunt! Wederom voor de After Eight lovers.

chocoladefondue met snoep, snacks, hartjes en roze drankjes

Dit alles kun je natuurlijk aanschaffen in de supermarkt. Easy peasy, lemon squeezy. Je kunt het ook zelf maken en dan net even aanpassen aan je eigen wensen. Zo kun je bijvoorbeeld een baba au rhum maken, madeleines bakken en je fruit marineren met rum (banaan), vlierbloesem (aardbei), whiskey-honing (ananas en dan even grillen), enzovoorts.

Dus als je het zo bekijkt lijkt chocoladefondue een beetje saai en cliché. Maar je kunt dus eindeloos veel variëren, het zo technisch maken als je wilt en er voor ieder wat wils van maken.

Het recept

Dit is denk ik één van de kortste recepten die ik ooit heb geschreven. Het is niet veel meer dan het smelten van chocolade met room. Ik leg kort de au bain marie techniek uit, die hierbij essentieel is. Meng de room langzaam beetje bij beetje in de warme chocolade, zodat de saus mooi glanzend blijft (ook wanneer die afkoelt).

chocoladefondue met een madeleine erin

Chocoladefondue

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram chocolade naar keuze: puur, melk, wit, ruby of gold, wat je maar wilt
  • 400 milliliter slagroom
  • optionele smaakmakers: chili(poeder), gemalen peper, zeezout, likeur, etc.
  • Alles aan koekjes, nootjes, fruit en snoep wat je lekker vindt om erin te dopen!

Instructies
 

  • Smelt de chocolade au bain marie. Dat doe je door een kom of pan met chocolade op een pan water te zetten. Zorg dat de bovenste kom het water net niet raakt en dat de kom niet drijft op het water. Breng het water aan de kook en laat de chocolade smelten. Roer af en toe, maar niet te vaak.
  • Voeg de slagroom in delen en de eventuele smaakmakers toe. Doordat de slagroom koud is en de chocolade warm, dikt de saus eerst in. Meng steeds een klein beetje room met de chocolade, roer goed door en laat de substantie goed warm worden voor je de volgende scheut toevoegt (nog steeds au bain marie). Zet in een schaal of kom op een theelicht en serveer direct met al je toevoegingen!

Je zou denken dat dit een dessert is, maar deze chocoladefondue is zo machtig en rijk dat het in dit recept een volledige maaltijd is voor twee personen. Maak dus voor twee personen de helft óf bewaar de saus voor later. De chocoladesaus is houdbaar in de koelkast. Het lekkerste is natuurlijk om alles in één keer op te eten! De saus is ook koud lekker te eten en kun je uitstekend serveren bij een dessert en/of ijs.

Wil je nou helemaal niets hoeven te doen met Valentijnsdag? Kijk dan eens bij dit geweldige menu of cadeau van De Smaeckmakers of naar de Valentijnsbox met maar liefst 20 gerechten van De Basiliek. Ook leuk is de bijzondere handgemaakte chocolade van Anne van Cacao voor jou, waarbij ze deze week speciale Valentijnsopties hebben! Lekker met een roze bubbel, sexy muziek en rozenblaadjes en je Valentijnsdag is compleet!

Wat doen jullie deze Valentijnsdag? En heb je weleens chocoladefondue gemaakt of gegeten? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept