KERST – Pompoenbroodjes met honing glaze

KERST – Pompoenbroodjes met honing glaze

Toen de coronacrisis begon, ben ik uitgebreid gaan oefenen met het bakken van brood. Dit is een techniek die ik namelijk in het geheel niet beheerste. Ik wilde dat toch graag wat beter kunnen, dus ben ik heel veel gaan oefenen. Één van de broodjes die ik heb gemaakt zijn deze pompoenbroodjes met honing glaze. Ze zijn zoet, hartig en perfect om te serveren tijdens de kerst! Dit is dan ook deel 2 van de kerstdiner recepten. Kijk hier voor deel 1: het voorgerecht.

Bij een luxe diner is het passend om brood te serveren. Brood kun je vaak goed eten bij het voorgerecht, de soep-gang, maar ook bij bijvoorbeeld het hoofdgerecht om in de saus te soppen. Nu het coronatijd is, is het gepast om iedereen een eigen broodje te geven, maar eigenlijk vond ik dat altijd al chique.

pompoenbroodjes met honing glaze

Ik serveer bij brood meestal gezouten boter, bijvoorbeeld Camargue boter. Je kunt ook zelf een boter maken met noten, miso of iets anders dat je lekker vindt. Aangezien de pompoenbroodjes van zichzelf al veel smaak hebben, zou ik het bij deze houden bij gewone boter.

De pompoenpuree is een belangrijk ingrediënt in deze broodjes. In de VS en de UK verkopen ze pompoenpuree in potjes en blikjes. In Nederland heb ik die echter nog nooit gevonden, dus dit recept legt uit hoe je zelf die puree kunt maken. Je krijgt veel meer puree uit één pompoen dan je nodig hebt, dus ik doe zelf geportioneerde bakjes pompoenpuree in de vriezer. Dan kan ik altijd deze heerlijke pompoenbroodjes bakken!

Recept

pompoenbroodjes met honing glaze

Pompoenbroodjes met honing glaze

Ingrediënten
  

  • 240 gram pompoenpuree
  • 120 milliliter water
  • 60 milliliter melk
  • 10 gram droge gist
  • 1/2 bakje verse rozemarijn, fijngehakt
  • 65 gram en 1 theelepel suiker, apart van elkaar
  • 2 grote eieren
  • 85 gram gesmolten boter
  • 3 theelepels zout
  • 550 – 800 gram zelfrijzend bakmeel
  • Voor de honing glaze:
  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • 2 flinke eetlepels honing
  • 1/2 bakje rozemarijn, fijngehakt
  • 2 theelepels zeezout

Instructies
 

  • Als je pompoenpuree moet maken: maak de pompoen schoon en snij zoals je gewend bent. Kook in een pan met gezouten water totdat de pompoen zacht is, laat helemaal afkoelen en pureer.
  • Verhit de melk en het water totdat het ongeveer 40 graden is. Voeg de gist en de theelepel suiker toe, roer goed door en zet vijf minuten opzij zodat het gaat schuimen.
  • Meng met een mixer met deeghaken 500 gram zelfrijzend bakmeel en alle overige ingrediënten in een grote mengkom. Voeg daarna langzaam het melkmengsel toe en mix totdat zich een zacht deeg vormt. Het deeg trekt een beetje van de randen af, maar is op de bodem nog plakkerig. Je moet goed testen en uitproberen en telkens als het nog te plakkerig is wat zelfrijzend bakmeel toevoegen. Ik gebruikte uiteindelijk zo'n 750 gram meel.
  • Doe wat bloem op het aanrecht en kneed hierop het deeg kort tot een bal. Stop in een kom en bedek met plasticfolie of een vochtige theedoek. Laat een uur rijzen op een warme, vochtige plek. Het deeg moet verdubbelen in hoeveelheid.
  • Leg het deeg weer op het bebloemde aanrecht en snij in 15-20 gelijke stukken. Maak er kleine bolletjes van en bol ze enigszins op. Laat nogmaals een uur rijzen met een vochtige theedoek op een warme, vochtige plek. Als de broodjes niet genoeg rijzen, laat ze dan nog wat langer rijzen. Bij mij duurde dit behoorlijk lang (als in meerdere uren).
  • Bak de broodjes 20-25 minuten af in een voorverwarmde oven op 160 graden in een heteluchtoven of 180 graden convectiestand totdat ze goudbruin zijn.
  • Meng alle ingrediënten voor de glaze. Bestrijk de broodjes direct als ze uit de oven met de glaze. Je mag ze rijkelijk besmeren! Serveer ze direct warm, of als ze afgekoeld zijn.

Notities

Als het deeg bij de eerste keer rijzen niet zo gerezen is als je zou willen, ga dan toch verder naar de volgende stap. De broodjes rijzen aanzienlijk op de bakplaat.

De pompoenbroodjes zijn helaas maar een dag houdbaar. Je kunt ze de volgende dag wel een beetje vochtig maken en opnieuw in de oven verwarmen, maar daarna is het echt klaar. Schroom dus niet om alles op te eten!

pompoenbroodjes met honing glaze

En, bakken jullie weleens zelf brood? Wat zijn jouw tips en tricks om het te laten rijzen? Laat het me weten in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.



1 thought on “KERST – Pompoenbroodjes met honing glaze”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept