Soto Ayam yam yam yam – De beste kippensoep ooit

Soto Ayam yam yam yam – De beste kippensoep ooit

Nu de feestdagen voorbij zijn, de kou toeslaat en blue monday voor de deur staat, hebben we allemaal wel behoefte aan wat soulfood. En misschien word je wel verkouden of grieperig. Er is niets wat beter heelt dan een groot, dampend bord soto ayam. Als ik merk dat mijn weerstand achteruit gaat of ik verkouden wordt, maak ik dan ook altijd een grote pan.

De grap is dat ik eigenlijk helemaal niet van kippensoep hou. De “traditionele kippensoep” zoals we die doorgaans in Nederland eten vind ik echt drie keer niks. De kippensoep van de Chinees, idem dito (maar échte Chinese kippensoep is een ander verhaal….). Zelfs de Thaise tom ka kai vind ik stiekem overrated.

Maar… Gelukkig is er Indonesische kippensoep: soto ayam! Hier kun je me werkelijk voor wakker maken. Ik dicht helende krachten toe aan dit magische brouwsel. Het is kruidig, pikant, zoet, zout en het verwarmt je van binnen uit. Veel meer wens ik niet in de koude wintermaanden. En eigenlijk ook niet in de zomer, lente of herfst.

Soto ayam is een zeer rijk gevulde soep en daarmee eigenlijk meer een nat rijstgerecht. Het is dan ook absoluut geen voor- of tussengerecht, je eet soto ayam als maaltijd op zichzelf.

Zoals met alle Indonesische recepten op deze site, heeft ook soto ayam voor mij een bijzondere betekenis. Indonesische gerechten zijn voor ons “familie eten”. Het zijn dan ook deze familierecepten die via het Groot Indonesisch Kookboek (GIK) van Beb Vuyk binnen de familie zijn doorontwikkeld. Je kon hier al lezen waarom Indonesisch eten voor mij zo belangrijk is. Elke generatie en elke familie past kleine veranderingen toe.

Bouillon trekken

soto ajam met alle bijgerechten, ketjap kecap manis en sambal badjak, sambal manis

En zo ook ikzelf met dit recept. Ik maak het natuurlijk deels zoals mijn vader het altijd maakt, maar ik heb toch kleine aanpassingen gedaan. Wat in ieder geval voor elke soto belangrijk is, is dat je begint met een goede bouillon. Je kunt daarvoor een hele (soep)kip koken, wat mooi is, omdat je dan een oud kippetje gebruikt en de hele kip verwerkt. Het is wel veel werk met het plukken van het karkas. Ik gebruik meestal kippenbouten. Dat is de hele poot met rugstuk. Dat is dus meer dan een drumstick.

Waarom gebruik ik kippenbouten? Ten eerste heb je zo sneller een mooie bouillon, omdat het vlees, vet en bot sneller getrokken wordt. Ten tweede zijn wij maar met z’n tweeën en hebben we hier meestal wel genoeg aan voor twee keer eten. Alleen drumsticks zijn dan weer te klein en hebben te weinig vlees. Belangrijk: Je kunt GEEN filet gebruiken! Voor deze soep moet je bouillon trekken en daar heb je vlees, vet en botten voor nodig. Kies dus altijd voor een deel van de kip waar nog bot en vel aan zit.

soto ayam in kommet bijlagen kecap manis en sambal badjak

Je kunt ook bouillon toevoegen, als je echt een snelle soto wilt maken. Je zult alsnog kip moeten koken, maar die kook je dan in de kant-en-klare bouillon. Als je slim bent, maak je een keer per maand een enorme pan bouillon en vries je die geportioneerd in. Dan kun je die bouillon mooi gebruiken voor de soto en alle andere recepten die om bouillon vragen.

Wil je toch een kant-en-klaartje gebruiken? Koop dan bouillon of fond van hoge kwaliteit in potten en bij voorkeur geen blokjes. Voeg aan deze bouillon alsnog kip en alle kruiden toe, zodat de smaak verbetert en intensiveert. Voor veel recepten kom je vaak best goed weg met een blokje en sommige keukens, zoals de Surinaamse, vereisen zelfs het gebruik hiervan. Maar voor de soto ayam, waarbij de bouillon naast de boemboe (kruidenpasta) de belangrijkste component is, is het toch belangrijk dat je die met alle égards behandelt.

Spicy

table top foto van soto ayam (of soto ajam) met bestek, bijgerechten: kecap manis en sambal manis sambal badjak

Ja, soto ayam is een beetje spicy. Maar dat moet ook! Juist doordat er lomboks inzitten, een soort Indonesische chilipepers, is het zo goed voor je immuunsysteem en je eventuele verkoudheid. De scherpte zorgt ervoor dat je lichaam aan het werk wordt gezet, dus je gaat verbranden, je gaat zweten zodat je veel gifstoffen kwijtraakt en het boost je immuunsysteem! Geen wonder dat ik me altijd een stuk beter voel na een kom soto.

soto ayam in kommet bijlagen kecap manis en sambal badjak

Soto Ayam yam yam yam – De beste kippensoep ooit

Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1 soepkip of vier kippenbouten ik maak het vaak met twee kippenbouten, dan kun je het recept halveren
  • 5 centimeter gember, geschild en in dikke plakken gesneden je kunt ook gemberpoeder gebruiken, dat vind ik zelf extra lekker
  • 2,5 centimeter verse laos (galanga), in dikke plakken gesneden idem
  • 6 blaadjes djeroek poeroet ook wel (kefir) limoenblad genoemd
  • 3 blaadjes salam
  • 2 stengels sereh ook wel citroengras genoemd
  • 3 stuks lombok, in ringetjes, eventueel met de zaadlijsten verwijderd je kunt eventueel een eetlepel sambal oelek toevoegen (dit is wel zout!)
  • 3 liter water of bouillon het liefst zelf getrokken
  • voor de boemboe:
  • 4 eetlepels sambal oelek je kunt hier ook een handvol lomboks voor gebruiken
  • 2 theelepels koenjit ook wel kurkuma of geelwortel genoemd
  • 1 grote ui, schoongemaakt en in vieren gesneden
  • 5 flinke tenen knoflook
  • djahé (gemberpoeder)
  • laos (poeder)
  • ketoembar (gemalen koriander)
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Bahan bahan (garnituur) voor in de soep:
  • Prei, in dunne ringen
  • 1 hardgekookt ei per persoon
  • 50 gram per persoon taugé
  • 1 bos fijngehakte bladselderij
  • 120 gram per persoon gekookte pandanrijst of longtong
  • Kleine, gare aardappelblokjes, eventueel gefrituurd
  • gekookte en koud gespoelde so-oen dit is niet hetzelfde als mihoen
  • gesneden reepjes spitskool
  • bawang goreng, naar smaak (=gefrituurde uitjes)
  • Kecap manis van goede kwaliteit
  • Lekkere sambal

Instructies
 

  • Doe de kip in een grote soeppan met de djeroek poeroet, de salam, de sereh, de gember, koenjit, de laos, de lombok en wat versgemalen peper. Voeg de eventuele bouillon toe of vul met kraanwater tot de pan vol is en de kip helemaal onderstaat. Breng aan de kook en laat de bouillon met deksel drie uur trekken (maar een paar uur langer is helemaal niet erg!), of drie kwartier als je met kant-en-klare of eerder getrokken bouillon werkt. Als de bouillon te veel inkookt, kun je eventueel water toevoegen.
  • Maak de boemboe: doe daarvoor alle ingrediënten in een cutter of blender en blend tot een pasta. Je kunt dit ook in de tjobèk doen (een Indonesische vijzel). Snij dan eerst de ingrediënten fijn en wrijf samen in de tjobèk tot een pasta.
  • In de tussentijd kun je de bahan bahan voor in de soep maken: kook en frituur de aardappelblokjes, snij de prei en de spitskool kook eieren, hak de selderij fijn, blancheer de taugé en kook de so-oen en de rijst.
  • Haal de kip uit de bouillon. Proef de bouillon op smaak en kijk of er nog zout of peper in moet.
  • Pluk de kip van het karkas. Zet een wadjan (Indonesische gietijzeren wok) of koekenpan met dikke bodem op een heet vuur en fruit de boemboe goed aan. Voeg de geplukte kip toe en bak mee totdat de kip helemaal bedekt is met de boemboe en gebakken oogt.
  • Doe de kip terug in de pan met bouillon en breng de soep aan de kook. Laat vijf minuten pruttelen met de deksel erop. Het lekkerste is om de soep (nadat het is afgekoeld) een nacht in de koeling te laten staan, zodat alle smaken bij elkaar komen. De volgende dag zet je de de pan op laag vuur op, zodat die langzaam verwarmd. Niet teveel meer laten koken!
  • Opmaken: Wanneer al je garnituur koud is kun je deze even verhitten in de magnetron, want anders koelt je soep erg snel af. Begin met de rijst en/of so-oen, vervolgens de aardappel, prei, spitskool en selderij. Snij de eieren in partjes en verdeel over het bord. Dan schenk je de soep in het bord. Het is een dikke, gevulde soep, dus voeg niet té veel bouillon toe. Maak af met de bawang goreng en serveer de soep met kecap manis en sambal naar wens.

Notities

Je kunt zelf kiezen welke garnituur je in de soep doet. Ik vind iets van rijst, so-oen of longtong noodzakelijk. Gefrituurde aardappelblokjes zijn heerlijk in de soto, maar vind ik vaak teveel werk. Maar selderij, taugé, ei en bawang goreng mogen wat mij betreft niet ontbreken in de soto ayam.
So-oen en rijst of lontong kunnen co-existeren in een soep. Ik zou echter wel aanraden om een keuze te maken tussen longtong en pandan rijst.
Als je kant-en-klare bouillon gebruikt, let dan goed op met hoeveel zout je toevoegt. Deze bouillons zijn vaak al behoorlijk zout!

Je kunt de soep zonder alle garnituur uitstekend invriezen. De soep is in de koeling nog minimaal twee dagen houdbaar. Ik vind soto ayam vaak de dag nadat je het maakt het lekkerst, omdat alle smaken goed hebben kunnen intrekken.

soto ayam met bestek

Ik vind het super om jullie soto ayam te zien en/of horen hoe het smaakte! Laat het me weten via de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept