KERST – Sticky Toffee Pudding (dessert)

KERST – Sticky Toffee Pudding (dessert)

Bij een (kerst)diner hoort natuurlijk ook een dessert! Nu eten we in deze periode vaak wat zwaardere desserts. Het liefst gerechten met veel donkere chocolade. Hartstikke lekker, maar behoorlijk zwaar na een heel kerstmenu. Ook heb je vaak geen zin meer om heel uitgebreid te koken als je eenmaal bij het dessert bent aanbeland. Bovendien heb je, als je met ‘kook het kerstdiner mee’ met Madame Sjalot meedoet, al een romig kaasdessert achter de kiezen. Dus kies ik er dit jaar voor om mijn favoriete cake als dessert te serveren: Sticky toffee pudding is de afsluiter van het kerstdiner en daarmee is dit artikel deel 8 en tevens het laatste deel van ‘kook het kerstdiner mee’ van dit jaar.

Naast dat sticky toffee pudding een van mijn persoonlijke favorieten is, is het een uitstekend alternatief van Christmas Pudding. Deze cake is niks voor mij. Gevuld met rozijnen en ander gedroogd fruit, veel drank en specifieke specerijen, is dit gewoon niet aan mij besteed. De Christmas Pudding kent echter wel een geweldige geschiedenis, die ik jullie hier zal besparen, maar is daarmee een echt kerstsymbool.

Sticky toffee pudding: versiert met kerstkransje en hulst. Een perfecte afsluiter voor je kerstdiner.

Ik maak de sticky toffee pudding voor kerst daarom in een tulband, om enigszins de vorm van een Christmas Pudding te evenaren. Én ik versier de cake met hulst en chocola, zoals je ook ziet bij de klassieke kerstpudding. Zo heb ik een kerstdessert dat ik zelf tenminste lust, maar ook heel klassiek, Brits en kerstig aandoet.

Sticky toffee pudding en ik

dadels zorgen voor smeuigheid in de cake

En toevalligerwijs is ook sticky toffee pudding een typisch Brits gerecht. Ik at het voor het eerst toen ik een jaar of tien was in Café Restaurant Amsterdam in, hoe kan het ook anders, Amsterdam. We gingen hier regelmatig eten voor mijn oma’s verjaardag. Het is echt een aanrader trouwens, een mooie, grote open ruimte, geschikt voor kinderen en een mooi menu met weinig poespas, maar wel erg goed. Voor als het weer mag!

Maar goed, ik at daar dus die sticky toffee pudding en het werd prompt mijn favoriete cake. Eigenlijk is er nooit iets veranderd. Ik hou gewoon erg van toffee en karamel in zoete gerechten. Eigenlijk hou ik niet enorm van zoet, maar als het dan zoet is, moet het blijkbaar het uiterste van zoet zijn.

Sticky toffee pudding: versiert met kerstkransje en hulst. Een perfecte afsluiter voor je kerstdiner.

Het voordeel van sticky toffee pudding is niet alleen dat je het goed kunt voorbereiden, maar dat het er eigenlijk alleen nog maar lekkerder van wordt! Bovendien kun je uitstekend van een stukje cake genieten bij de thee of koffie, dus je hoeft maar één keer te koken voor vele lekkernijmomenten. Sticky toffee pudding is dankzij de toevoeging van dadels een vrij vochtige cake, wat ervoor zorgt dat de cake niet zomaar uitdroogt. Niets zo’n teleurstelling als oudbakken, droge cake! Daar komt de karamelsaus nog eens overheen, waardoor het echt een smeuïg, sticky geheel wordt. Heerlijk!

Weliswaar is sticky toffee pudding iets minder heftig dan chocoladetaart, het blijft een zwaar dessert. Het is machtig en de smaken van dadel en karamel zijn winters en nouja, stevig te noemen. Serveer het daarom met een bolletje vanille-ijs, want koud en warm is hemels in een dessert. Het maakt het geheel wat frisser. Nog frisser? Experimenteer dan eens met yoghurtijs van volle, Griekse yoghurt. Een topcombinatie met de rijke, zoete sticky toffee pudding.

Het recept

Ik ben geen ster in bakken, maar ik vind dit een super eenvoudig recept en het lukt eigenlijk altijd. Dus: als ik het al kan, kun jij het zeker! Dit recept heb ik ontwikkeld op basis van verschillende recepten voor sticky toffee pudding van Jamie Oliver, Nigella Lawson en “Rutger bakt“.

Vooral de karamelsaus van Rutger vind ik een uitkomst, want het is veel eenvoudiger dan hoe ik anders karamelsaus maak. Let wel: deze techniek werkt heel goed voor de warme sticky toffee bereiding, maar veel minder goed voor koude bereidingen. Ook kun je deze door toevoeging van boter niet eindeloos verhitten of inkoken, want dan gaat het schiften.

Sticky toffee pudding: versiert met kerstkransje en hulst. Een perfecte afsluiter voor je kerstdiner.

Sticky Toffee Pudding

Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 185 gram dadels ontpit en fijngehakt (met de hand of in de cutter, blender of keukenmachine)
  • 1 theelepel baking soda
  • 200 milliliter water
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 130 gram suiker ik gebruik bruine basterdsuiker, maar fijne kristalsuiker kan ook
  • 2 of drie kleine eieren
  • 1 vanillestokje, het merg
  • Voor de karamelsaus:
  • 150 gram bruine basterdsuiker hier moet je wel echt bruine basterdsuiker gebruiken
  • 50 gram boter
  • 200 milliliter slagroom

Instructies
 

  • Doe de gehakte dadels in een pan met het water en breng aan de kook. Haal van het vuur en voeg de baking soda toe (let op: dit gaat schuimen!). Roer goed door en laat een kwartier staan.
  • Verwarm de oven voor op 165 graden hetelucht. Vet de bakvorm (in mijn geval een tulband) goed in met boter en bestuif met bloem.
  • Doe boter, suiker, vanille en een snuf zout in een beslagkom en mix goed door. Voeg de eieren toe, mix en voeg vervolgens de dadels toe. Spatel als laatste de bloem en het bakpoeder door het mengsel. Doe het beslag in de vorm en bak in 35-45 minuten gaar.
  • Maak ondertussen de karamelsaus. Smelt hiervoor de boter in een pannetje en voeg de bruine basterdsuiker toe. Zorg ervoor dat de suiker de boter goed opneemt. Voeg dan de slagroom toe en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer vijf minuten doorkoken terwijl je regelmatig roert totdat de saus de juiste dikte heeft bereikt. Let op: de saus is dikker koud dan wanneer het warm is!
  • Serveer de cake lauw, met de warme karamelsaus en bolletje vanille-ijs.

Notities

Je kunt als alles is afgekoeld een stukje cake met wat karamelsaus op een bordje in de magnetron doen. Dan kun je de sticky toffee pudding als tussendoortje toch lekker warm eten.

De cake is een week houdbaar, maar uiteindelijk wordt ‘ie natuurlijk wel droog. De karamelsaus is eindeloos houdbaar en kun je zelfs invriezen. Ik bewaar het soms in een weckpot buiten de koelkast, maar ik ken veel mensen die het wel in de koelkast bewaren. Beiden is in principe prima.

sticky toffee pudding

En, wat voor kerst desserts vinden jullie lekker? Hou je wel Christmaspudding? Ik ben heel benieuwd wat jullie thuis voor dessert maken en ik vind het heel leuk om dat te zien! Dus deel jullie kerstdesserts in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.



2 gedachten over “KERST – Sticky Toffee Pudding (dessert)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept