KERST – Doneer aan het goede doel: De Voedselbank, Handicap NL et al.

KERST – Doneer aan het goede doel: De Voedselbank, Handicap NL et al.

Jaja, ik begrijp het meteen als je denkt bij de kop van dit artikel: weer iemand die om geld gaat bedelen. En, eerlijk, dat is misschien wel een beetje zo. Echter, ik heb me dit jaar extra gerealiseerd hoe goed ik het eigenlijk heb. We leven in een “gaaf land”, zoals de premier zou zeggen. Ik heb de luxe en vrijheid om te doen waar ik gelukkig van wordt. Ik heb vreselijk veel leuke mensen om me heen. En ik kan naar hartenlust lekker en gezond eten consumeren. Niet iedereen, zelfs niet in het gave Nederland, heeft het voorrecht en geluk om in zoveel welvaart en welzijn te leven. Dus, onder het mom van: “klein gebaar, groot plezier” doneer ik dit jaar aan mensen voor wie dat anders is en wijd ik er volledig onbezoldigd een artikel aan.

Voedselbank

Dit jaar is natuurlijk voor niemand makkelijk geweest. Aangezien we voorlopig nog niet kunnen winstersporten of op andere vakanties kunnen, niet met een groot gezelschap uit eten of naar de kroeg gaan en we met maximaal drie gasten thuis kerst vieren, blijft er misschien wel wat geld over. Bijna 1 miljoen mensen in Nederland leven onder de armoedegrens (en nog meer nét erboven). Voor velen van hen is dagelijks boodschappen doen, laat staan voor een verrukkelijk kerstdiner, niet vanzelfsprekend. Simpelweg omdat ze er de financiële middelen niet voor hebben.

Het motto van Madame Sjalot is natuurlijk “je leeft om te eten”. Dat is natuurlijk een hoop gekkigheid, want hoe leef je als je weinig eten hebt? Ik doneer daarom dit jaar aan de Voedselbank, zodat mensen niet alleen met kerst, maar ook de rest van het jaar te eten hebben. Zodat niet alleen ik, maar ook alle andere Nederlanders met een vol buikje en een tevreden gezicht ’s avonds het bed in kunnen duiken.

Ook doneren? Heel graag! Je kunt doneren via de site van de Voedselbank. Je kunt ook zonder geld te doneren je steentje bijdragen. Kook extra en/of geef eens een maaltijd weg, of producten die je niet (meer) gebruikt. Koop producten die je doneert. Doneer je kerstpakket aan een gezin. Wordt na corona vrijwilliger. Bij ons in de buurt is een Voedselweggeefkast, geïnitieerd door een kleine kringloop. Daar doe je houdbare producten in voor mensen die het moeilijk hebben, maar niet in aanmerking komen voor voedselhulp. Je kunt ook zelf zo’n kast opstarten. Kortom: er zijn genoeg dingen te verzinnen!

Handicap.nl: Doneer of steun andere goede doelen

Natuurlijk kun je vele andere goede doelen steunen. Ik heb dit jaar HandicapNL gesteund. Mijn broertje is namelijk verstandelijk beperkt en autistisch. Hij is vreselijk gelukkig met veel familie om hem heen. Maar dat geldt niet voor alle gehandicapte jongeren. Velen zijn eenzaam en zitten alleen thuis, niet alleen met de feestdagen, maar het hele jaar door. Dat bericht brak mijn hart en het was voor mij een klein gebaar om met een donatie iets te kunnen bijdragen.

Zo heeft iedereen wel iets wat je persoonlijk aangrijpt. The Lifeline actie van 3fm loopt tot en met kerstavond en steunt daarmee het Rode Kruis. Dat is dit jaar dichterbij dan ooit vanwege de Coronacrisis. Doneer aan het WNF, het KWF of klets met je oude buurvrouw. Bestel, ook in het nieuwe jaar, bij je favoriete horeca gelegenheid (zie hier en hier tips). Doe wat voor jou goed voelt!

Ik ben benieuwd of jullie weleens doneren, vrijwilligerswerk doen of mensen op wat voor manier dan ook helpen. Misschien breng je me wel op goede ideeën! Laat het me weten in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *