OUD & NIEUW – Feest Croquembouche

OUD & NIEUW – Feest Croquembouche

Wat moet je maken met Oud en Nieuw? Ik zou er niet langer over nadenken en deze croquembouche maken! Het is feestelijk, mooi en iedereen kan gewoon een soesje pakken, zonder een enorme taart te hoeven aansnijden. Je kunt het ook goed voorbereiden. Deze croquembouche is foolproof en snel klaar!

De croquembouche, oftewel de soesjestoren, is een rode draad door de kerstdagen in mijn leven. Ik geloof dat ik een jaar of vijftien was toen ik voor het eerst besloot een croquembouche te maken als spektakelstuk aan het einde van het kerstdiner. Aangezien mijn vader altijd alles kookte, hoefde ik verder ook niks te doen. Het had een sterke aantrekkingskracht op me, zo’n bouwwerk en het leek me goed haalbaar.

croquembouche soesjes toren taart met vuurwerk, karamel en chocolade

Je begint met soesjes bakken, wat eerlijk gezegd rotwerk is. Soezenbeslag is zwaar werk, omdat je de eieren stuk voor stuk door het beslag moet mengen en dat mengsel wordt met elk ei massiever. Spierballen dus! Vervolgens wil je dat je soesjes mooi luchtig rijzen in de oven, dus moet de oven dicht blijven. De deur mag dus geen enkele keer open om te kijken, maar je wilt wel gare soesjes.

Dat hele soezen proces ging eigenlijk heel goed. Het probleem zat in de vulling. Wij kennen in Nederland vooral soesjes gevuld met slagroom, maar profiteroles, zoals soesjes in het Frans heten, worden gevuld met banketbakkersroom. Om precies te zijn met crème anglaise of crème patissier. Dat is in principe niet erg lastig. Het lijkt op een soort romige custard met veel eidooiers. Maar… Ik kreeg het niet voor elkaar! Ik heb drie keer opnieuw geprobeerd crème anglaise te maken en élke keer schiftte het. Nadat we zelfs naar de Jumbo Euroborg zijn geweest (de enige winkel die open was met kerstmis) om eieren te halen en het wéér mislukte, hebben we de hoop opgegeven. De soesjes werden toen maar gevuld met slagroom.

Door de jaren heen

croquembouche soesjes toren taart met vuurwerk, karamel en chocolade

Eens in de zoveel tijd probeerden we (niet alleen ik maar ook m’n ouders), het opnieuw. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? En elk jaar opnieuw ging er wel weer iets mis met de croquembouche. We hadden te weinig soesjes. De croquembouche viel om. De croquembouche stortte in. De soesjes zelf zakten in, zonder dat de oven open was geweest.

Dus hebben we het allemaal een beetje opgegeven. Maar goed, er is natuurlijk een hele eenvoudige hack: je kunt ook soesjes kopen. Dat is dan ook wat ik jullie aanraad voor dit foolproof croquembouche recept. Je kunt lege soesjes kopen die je nog vult, je kunt verse soesjes kopen, je kunt ze uit de vriezer halen, er is veel mogelijk. Bovendien is er veel keuze in het soesjesschap, zoals karamelsoesjes, “tomsoesjes” of soesjes met chocolade.

croquembouche soesjes toren taart met vuurwerk, karamel en chocolade

Je kunt vooraf soesjes in gesmolten chocolade dopen en daarna in discodip of knettersuiker voor een extra feestelijk effect. Zo zet je op eenvoudige wijze een ware showstopper neer op Oud en Nieuw.

croquembouche soesjes toren taart met vuurwerk, karamel en chocolade

Foolproof Croquembouche

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 40 soesjes naar keuze
  • 150 gram tafelsuiker
  • optioneel: karamelsaus (je kunt eventueel van de karamel die je over houdt saus maken), gesmolten chocolade (om de soesjes in te dopen of de toren mee te bedruipen), versiersels als parels, glitter, suikerwerk, chocolaatjes, foodvuurwerk (voor de oud en nieuw vibe), etc.

Instructies
 

  • Bedenk van te voren goed hoe je je toren vorm wilt geven. Op wat voor bord, hoe breed en hoog, etc., zodat je straks goed uitkomt. Het hoeft allemaal niet heel precies, maar het is zonde als je heel breed onderaan begint om er achter te komen dat je geen soesjes meer hebt om de toren af te maken.
  • Verhit de suiker in een steelpan met dikke bodem net zo lang tot dit karamel wordt. Alle suiker moet oplossen en zet het vuur acuut laag als je een stroperige substantie hebt. Verbrande karamel is heel bitter!
  • Ik hou het pannetje af en aan op het vuur: ik wil niet dat de karamel verbrand, maar het moet wel vloeibaar genoeg blijven om de soesjes in te dopen.
  • Dip één soesje in de karamel en plak daarmee aan de schaal waarop je de toren maakt. Dip vervolgens steeds één soesje om je toren verder te bouwen. Begin bij een stevig fundament onderaan en bouw daarop omhoog in steeds kleiner wordende cirkels. In principe bouw je 'holle' toren, maar je kunt binnenin ook soesjes doen. Eindig met één soesje bovenop om de toren af te maken.
  • Optioneel: als je karamel overhoudt kun je hiervan karamelsaus maken, door aan de hete karamel slagroom toe te voegen. Goed roeren en zorg dat de karamel oplost et voìla: homemade karamelsaus!
  • Versier de toren met alles wat je mooi vindt, zoals gesmolten chocolade (of chocoladesaus), karamelsaus, glitters, zilveren parels, suikerkrullen: het is jouw feestje! Je kunt met een croquembouche niet over de top genoeg gaan. Laat de karamel hard worden, zodat de toren mooi stevig is als je 'm serveert. Nog wat vuurwerk erin en knallend het nieuwe jaar in!

Notities

Gebruik je soesjes uit de vriezer? Dat is zo mogelijk nog makkelijker: verwerk de soesjes als ze nog bevroren zijn in de toren en laat de soesjes ontdooien, terwijl de karamel hard wordt. Zo heb je een verse croquembouche én is het nog makkelijker om de toren te bouwen!

Ik maakte dit jaar een kleine croquembouche, omdat we nu eenmaal niet met velen mogen snacken. Mocht er nou na corona een moment zijn dat je met velen wilt genieten, of je hebt gewoon erg veel trek, voel je dan vooral vrij om meer soesjes te gebruiken!

P.S. Heb je nou meer zin om een zoete cake te bakken? Dan is deze sticky toffee pudding ook niet te versmaden!

croquembouche soesjes toren taart met vuurwerk, karamel en chocolade

Ik ben benieuwd wat jullie maken en eten met Oud & Nieuw! Ik vind het heel leuk om jullie creaties te zien. Dus show jullie croquembouche of andere creaties in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept