Jamie’s Insanity Burger met Angus burger van The Frozen Butcher (fastfood friday)
Ik dacht: ik gooi er weer eens een Fastfood Friday in (zie hier en hier), deze week. Misschien is dit een recept dat jullie allemaal al wel kennen, maar ik had het tot op heden nog nooit gedeeld. Het gerecht, de hamburger kennen jullie allemaal! En daarbij: een broodje hamburger, wat valt daar nou nog aan toe te voegen? Nou, het maken van een écht goede hamburger is een talent. Deze burger is geïnspireerd door en ruimschoots gejat van de oer TV-kok uit de jaren negentig… Jamie Oliver! En die weet met zijn insanity burger de hamburger naar een ultiem level te tillen!
De ultieme burger: de juiste ingrediënten
Kijk, een goede burger staat of valt in feite met de juiste ingrediënten. Ik maakte zelf altijd al hamburgers from scratch van goed gehakt. Tegenwoordig gebruik ik ook graag de Angus burgers van The Frozen Butcher. Ik koop deze bij de groothandel, maar je kunt ze ook bij de Albert Heijn halen. Natuurlijk kun je ook een Beyond Burger gebruiken.
De hamburger van The Frozen Butcher is alles wat je van een hamburger wil: ze zijn sappig, hebben een mooie structuur en zijn mals. De angus burgers zijn daarnaast van 100 procent rundvlees. Nu snap ik dat dit klinkt als een marketingpraatje, maar ik koop deze burgers al jarenlang zelf en ze zijn gewoon heel erg goed. En dat zónder allerlei onnodige toevoegingen. En een stuk makkelijker dan zelf burgers maken. Wat The Frozen Butcher zelf zegt over de Angus burger:
“Deze runderen zijn gefokt uit rassen uit de Aberdeenshire- en Angus-graafschappen in Schotland en hun vlees is wereldberoemd vanwege de doorregen structuur. Dat betekent dat het vlees veel intramusculair vet heeft. En dit zorgt weer voor een intense smaakbeleving.”
The Frozen Butcher
Een goede tip van Jamie is om nooit meer dan twee burgers tegelijkertijd in één pan te bakken, dus voor vier burgers gebruik je twee koekenpannen. Dit doe je om te voorkomen dat je pannen (en dus je burgers) teveel afkoelen. Dan bakt de burger niet, maar wordt als het ware gekookt en dan verlies je de juicyness van het vlees. En dat willen we niet! We willen een mooi rosé burger, die lekker sappig is.
Brioche
De burger staat en valt dus wat mij betreft met waar je mee begint. Je basismateriaal. De burger hebben we afgetikt. Het tweede wat van belang is, is het juiste broodje. Ik gebruik zelf deze brioche bollen, die je dus wel zelf moet maken. Dat is echt het lekkerste, maar erg bewerkelijk. Je kunt bij een goede bakker (dus één die daadwerkelijk zelf bakt) vaak geschikte brioche kopen. Ik kan het niet vaak genoeg herhalen: dat brood maakt het verschil!
Ik heb helaas geen goed alternatief in de supermarkt kunnen vinden, maar wie weet heeft jouw supermarkt een uitgebreider assortiment dan die van mij. Ik hoor het graag! Het enige dat ik op dit moment kan verzinnen, zijn de maisbollen van de Jumbo of beschuitbollen. Die maisbollen hebben weinig met brioche van doen, maar zijn wel lekker en hebben een geschikt formaat voor een hamburger. Blijf in ieder geval weg van de “hamburgerbroodjes”, die staan vaak bol van de suiker en scheuren snel. Best lekker hoor, maar meer geschikt om een McDonald’s hamburger na te bootsen.
Insanity burger sauce
Naast de burger en het broodje, maakt voor mij de saus van Jamie het ultieme verschil. Dat maakt dit ook de ultieme burger. Ik was normaal niet zo van de spannende sausen op een huisgemaakte hamburger. Doe mij maar gewoon ketchup en mosterd, wat de klassieke garnituur is voor een hamburger. Maar de insanity sauce veranderde dit voor goed. Fris, zoet, zuur, een beetje vet en ergens licht een pepertje op de tong. Doordat Jamie chipotle tabasco gebruikt, krijgt de saus iets licht rokerigs. Ik versterk dit door de saus met whiskey te mengen, in plaats van brandy, zoals Jamie doet.
Op deze manier wordt de saus eigenlijk een beetje een ge-upgrade cocktailsaus. Maar door de toevoeging van fijngesneden ijsbergsla wordt de saus ook mega fris en blijft deze vele malen beter op je broodje zitten! Dat scheelt weer wat lekken tijdens het eten. Al is het op eigen risico als je besluit deze burger op de bank te verorberen. De sla voeg ik pas op het allerlaatste moment toe aan de saus, want anders wordt deze slap. Je kunt ook de saus en de sla los serveren.
De smaak van de saus op de burger is toch weer heel anders dan cocktailsaus. Ik kan er m’n vinger niet zo goed op leggen, maar je burger wordt juist door de insanity sauce echt ultiem! Dat komt denk ik ook door de worcestershiresauce, wat ik bij zo ongeveer alles heel erg lekker vind. Vooral bij rundvlees doet een drupje Lea & Perrins het altijd goed. De kleur wordt er wel wat grauwer door, dus druppel er niet al te enthousiast mee rond. En hoe je dat nou precies uitspreekt? Zie het filmpje hieronder:
Insane recept
Jamie’s en Sjalot’s Insanity Burger
Ingrediënten
- 4 goede runderhamburgers, à 125 gram per stuk ik gebruik de Angus burgers van The Frozen Butcher
- 4 plakjes ontbijtspek
- 4 brioche bollen
- 4 plakjes cheddar
- 1 rode ui, in ringen gesneden
- 5 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels ketchup
- 1 theelepel whiskey
- 1 theelepel chipotle Tabasco of meer naar smaak
- 1 theelepel worcestershiresauce
- 1 sjalot, gesnipperd je kunt ook andere ui gebruiken, maar dit is MadameSjalot.nl 😉
- ¼ krop ijsbergsla, fijngesneden
Instructies
- Maak de insanity sauce door de mayonaise, ketchup, tabasco, worcestershiresauce, sjalot en whiskey met elkaar te mengen. Proef de saus en voeg naar smaak extra tabasco, worcestershiresauce en/of peper en zout toe. Mocht de saus te dun zijn, voeg dan wat extra mayonaise toe.
- Bak de gesneden rode ui-ringen in een pan langzaam uit, totdat ze bruin en gekarameliseerd zijn. Zet apart. Bak in een koekenpan de plakjes ontbijtspek uit en zet ook apart.
- Snij de briochebollen door en rooster de brioche in een voorverwarmde oven (à 160 graden) zo'n vijf minuten.
- Bak ondertussen de hamburgers in een goed hete pan op middelhoog vuur. Bak niet meer dan 2 hamburgers per pan. Laat eerst een eetlepel zonnebloemolie goed heet worden en bak de burgers eerst 2 minuten aan één kant. Draai de burgers om, leg een plakje cheddar op de gebakken kant, voeg een eetlepel water toe aan de pan en bak daarna nog anderhalve minuut met de deksel op de pan. Laat de burgers rusten.
- Voeg de ijsbergsla toe aan de insanity sauce. Bouw de hamburgers op. Begin met het onderste broodje van de brioche en besmeer rijkelijk met de insanity sauce. Leg hier achtereenvolgens de burger op, een plakje spek, de uitgebakken uienringen en eventueel een schijfje augurk. Je kunt ook nog wat extra saus toevoegen. Doe tot slot de bovenste helft van de brioche op de burger en serveer direct.
Je kunt de burgers serveren met een frisse salade en frites of met zoete aardappelwedges. Meestal heb ik aan een burger op zichzelf al wel voldoende, want het zijn beste units. De saus kun je zonder de ijsbergsla twee dagen bewaren in de koelkast. De hamburgers kun je (uiteraard) het best direct opeten.
Hebben jullie weleens een insanity burger gemaakt? Wat is jouw ultieme burgersaus? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.
Cheers!
- When the dog days are over: een culinaire achtergrond van de Hondsdagen
- Druk druk druk: Spicy, Asian salade van groentenoodles én een persoonlijk bericht
- Sticky toffee bananabread – Bananenbrood met karamelschotsen
- Eurovisie: Open up – Maak er je eigen feestje van
- Clubsandwich
3 gedachten over “Jamie’s Insanity Burger met Angus burger van The Frozen Butcher (fastfood friday)”
Geef een antwoord
Wauw wat ziet dat er lekker uit! Het water loopt me in de mond!
Wat lief! Dankjewel!