Garnalencocktail – Retro geluk in een glas
Pasen staat alweer voor de deur en al kunnen we niet met de hele familie aan de Paasdis aanschuiven, we kunnen er wel wat feestelijks van maken! Bijvoorbeeld met deze garnalencocktail. Een super retro gerecht, dat écht iedereen lust. Deze klassieker doet het niet alleen goed als voorgerecht bij je diner, maar ook uitstekend bij het paasontbijt of beter nog: de paasbrunch. Zo eet ik het hele paasweekend rustig een garnalencocktail.
Al van jongs af aan ben ik er gek op: een garnalencocktail. Ik bestelde het in bijna elk restaurant waar het op de kaart stond. Mijn ouders snapten hier soms maar weinig van. Dan ben je in een land waar je de meest verse vis rechtstreeks uit de zee kunt eten en ik at ontdooide garnalen. Dat laatste had ik niet zo door, ik vond het gewoon heel erg lekker.
En die liefde is nog lang niet voorbij. Ik leerde op een zeker moment om zelf een garnalencocktail te maken en dat bleek doodsimpel. Je maakt cocktailsaus, snijdt een avocado, doet wat ijsbergsla onderop en verdeelt de ingrediënten naar jouw smaak.
Daar is niet veel in veranderd: garnalencocktail is een van de meest eenvoudige gerechten die je kunt maken, maar tóch een feestelijk gevoel geeft. Het recept wat ik vandaag deel is basic en klassiek, maar je kunt het eenvoudig upgraden naar je wensen. Ik heb al regelmatig druiven en passievrucht in een garnalencocktail gehad (is echt niet voor mij). Ik maak ook vaak een cocktail met rivierkreeftjes in plaats van Hollandse garnalen. Sinaasappel is ook een aanrader om te combineren met garnaal.
Whiskey-cocktail saus?
Om allereerst een misverstand uit de weg te ruimen: nee, gewoon nee. Het is cocktailsaus, voor de garnalencocktail, waarin whiskey één van de ingrediënten is. Het is dus hooguit een whiskeysaus. Maar niet een whiskey-cocktailsaus. Niet in de laatste plaats omdat je ook kunt variëren met welke drank je gebruikt voor cocktailsaus. Je kunt de whiskey vervangen voor bijvoorbeeld wodka of rum.
Je kunt de saus ook maken met crème fraîche in plaats van mayonaise of half om half. Dat laatste is de klassieke manier om cocktailsaus te maken en maakt de saus wat steviger. Ik hou van een wat dunnere saus, dus ik gebruik in dit recept alleen mayonaise.
De Hollandse garnaal
De Hollandse garnaal is van oudsher een product om trots op te zijn. Er zijn eigenlijk geen lekkerdere kleine garnalen verkrijgbaar dan deze grijze mini’s. De schalen zijn perfect voor een geconcentreerde bisque. De grap is alleen dat de Hollandse garnaal gewoon een grijze garnaal is en zich dus ook in andere wateren dan de Nederlandse bevindt.
De meeste mensen herinneren zich nog wel de reclame van De Gouden Gids (niemand weet meer wat dat is) enkel jaren geleden, waarbij een vrouw oververhit garnalen zat te pellen:
Zo gaat dit tegenwoordig helaas niet meer. De garnalen worden opgevist uit de Noordzee en vervolgens verscheept naar Marokko. In Marokko pellen vrouwen de garnalen met de hand in grote, gekoelde hallen. Dit komt niet per se omdat, zoals je zou verwachten, de arbeid in Marokko goedkoper is. In 1990 werd in Nederland het thuispelverbod geintroduceerd. Er mocht alleen gepeld worden in bedrijfsmatige ruimtes, waarbij er toezicht was op de hygiëne tijdens het pellen. Voorheen pelde vaak het gezin van de visser de garnalen, maar dat mocht dus niet meer.
Toen werd er gezocht naar nijvere vingers die de garnalen voor weinig geld pelden, et voila: zo kwamen de vishandelaren in Marokko terecht. Het nadeel hiervan is natuurlijk de enorme afstand die de garnalen heen én terug moeten afleggen voordat wij, nederige consumenten, ze kunnen consumeren. Niet zo goed voor het milieu, de Co2-uitstoot, stikstof, drukte op de weg, et cetera. Een tweede nadeel is de houdbaarheid. De garnalen moeten veel langer houdbaar worden gehouden. Dit wordt gerealiseerd door de garnalen te bepoederen met benzoëzuur en sorbinezuur. Puur natuur is anders.
Dit doet ook wat met de smaak: als je een in Marokko gepelde garnaal tegen het puntje van je tong legt, proef en voel je een lichte chemische reactie. Dat heeft iets van zuur, maar het doet mij denken aan als je batterijen tegen je tong houdt deed. Niet zo heel erg lekker dus. Nu kun je de garnalen helemaal onder sausen met je cocktailsaus (pun intended), maar het idee van een garnalencocktail is juist dat de garnaal en de saus elkaar complimenteren. Niet dat je een bakje veredelde mayonaise met wat stukjes wegslobberd.
Solt garnalen
Het komt vast niet als een verrassing, maar ik ben dus niet zo’n fan van de Marokko strategie als het aankomt op Hollandse garnalen. Op deze manier is het ook niet meer echt een product waar je heel trots op bent.
Gelukkig is er een oplossing: kijk even op de verpakking waar de garnalen allemaal geweest zijn en vandaan komen. Het staat altijd op de verpakking als de garnalen in Marokko zijn gepeld. Steeds meer leveranciers leveren nog uitsluitend garnalen die met de hand zijn gepeld. Grootgrutter Plus levert sinds 2018 bijvoorbeeld alleen garnalen die gepeld zijn in Lauwersoog en ook de Albert Heijn is overgestapt op pelmachines in Nederland. Dat verdient wat mij betreft echt een pluim, Plus en AH!
Wil je nou echt heel goede garnalen die het liefst ook nog een beetje milieu- en diervriendelijk gevangen worden? Kies dan voor Solt garnalen. Ik gebruik vrijwel uitsluitend de garnalen van de Zoutkamper (of Zoltkamper, zoals we hier zeggen) vissers. Solt heeft allerlei regels opgesteld omtrent hoe de garnalen op te vissen zonder de zeebodem te ruïneren (met zogenaamde klossenpezen). Ze koken de garnalen direct aan boord en er worden geen kleur-, geur-, smaakstoffen of conserveringsmiddelen aan toegevoegd. De garnalen van Solt smaken zoals garnalen horen te smaken: zilt en zoet. De vissers van Solt maken ons weer trots op de Hollandse garnaal!
De garnalencocktail
En de garnalen van Solt heb ik dan ook gebruikt voor deze garnalencocktail. Het mooie is dat je met een dergelijk puur product nog maar weinig meer nodig hebt. Garnalenvissers vinden een garnalencocktail vaak zelfs een belediging voor hun product!
Toch deel ik vandaag dit recept met jullie, omdat het gewoon heel erg lekker is. Ik lust de garnalen zowel naturel als in de cocktail. Heerlijk!
Garnalencocktail – Retro geluk in een glas
Ingrediënten
- Hollandse garnalen
- avocado
- ijsbergsla, gesneden in dunne reepjes we proberen het subtiel te houden
- mayonaise
- ketchup
- whiskey
- Een paar druppels tabasco je kunt voor de chipotle versie gaan voor een meer rokerige smaak
- Mespuntje cayenne
- citroen, in schijfjes of partjes en eventueel een drupje sap voor door de saus
Instructies
- Meng de mayonaise met de ketchup en voeg de whiskey en eventueel het citroensap toe. Roer goed door (eventueel met een garde) zodat er geen klontjes in de saus zitten. Meng de cayenne door de saus.
- Snij de avocado in blokje en meng met wat cocktailsaus.
- Maak het bord, glas of wat je mooi vind op. Ik heb het deze keer in een glas gedaan, maar ik vind een coupe of de schil van de avocado ook altijd heel erg mooi. Begin met een bedje van ijsbergsla, doe daar de avocado op en daar weer de garnalen. Maak af met een klein beetje van de cocktailsaus en een schijfje citroen. Direct serveren met bijvoorbeeld toast en boter.
Ik serveer de garnalencocktail graag met witte toast en roomboter. Je kunt het ook geweldig combineren met deze briochebollen tijdens de paasbrunch!
Een garnalencocktail is onmogelijk te bewaren. De saus zorgt ervoor dat de sla wegkwijnt en de avocado wordt algauw bruin. Je kunt de losse onderdelen wél goed bewaren en voorbereiden. Ik maak de cocktailsaus altijd vooraf. die kun je in de koelkast tot drie weken in een goed afgesloten pot of bak bewaren. Ik eet dit gerecht trouwens schaamteloos het hele jaar door: kerst, zomer, herfst: het maakt mij niet uit, ik lust het altijd!
Hebben jullie weleens een garnalencocktail gemaakt? En wat eet je graag met Pasen? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.
Cheers!
- When the dog days are over: een culinaire achtergrond van de Hondsdagen
- Druk druk druk: Spicy, Asian salade van groentenoodles én een persoonlijk bericht
- Sticky toffee bananabread – Bananenbrood met karamelschotsen
- Eurovisie: Open up – Maak er je eigen feestje van
- Clubsandwich