Easy budget aardappelgratin – Maar oh zo lekker

Easy budget aardappelgratin – Maar oh zo lekker

Ik publiceer niet zo gek vaak heel simpele recepten. Of ik vind zelf dat iets erg simpel is, maar andere mensen vinden het dan toch een best moeilijk of uitgebreid recept. Het simpele antwoord hierop is dat als je wilt koken, je toch enigszins iets moet doen. Bepaalde dingen kosten gewoon tijd. Het hoeft alleen niet technischmoeilijk te zijn. En als iets lang in de oven moet staan, is dat zo erg nog niet, want dan heb jij mooi je handen vrij om te doen wat je maar wilt. Zo ook bij dit recept: aardappelgratin.

Een gratin dauphinois, zoals de Fransen aardappelgratin noemen, is sowieso niet erg moeilijk, maar je moet wel netjes alle laagjes opbouwen. Als kind was ‘aardappeltaart’ mijn lievelingsaardappelgerecht. Ik was ook gek op Aardappel Anders. Nu is Aardappel Anders niet erg moeilijk, maar wel heel erg niet zelf gemaakt en eigenlijk vind ik het tegenwoordig ook heel erg niet zo lekker (lees: vies). Aardappelgratin blijft echter een perfect bijgerecht!

aardappel gratin op een blauw wit geruite theedoek, met ossenhaas chateaubriand en sjalotten saus

Het bracht me echter wel op een idee. Want waarom zo moeilijk doen, als het ook makkelijk kan? Net als bij de vega moussaka, kies ik er in dit recept voor om gewoon alles door elkaar te gooien en het in de oven te zetten. En dat werkt goed, kan ik je vertellen. Dat werkt héél erg goed. In een klassieke gratin dauphinois zit trouwens géén kaas. Dat is echt een doodzonde volgens de Fransen. Die doodzonde bega ik met dit recept lekker wel, want kaas is top met aardappel.

De eenvoud begint al met de krieltjes. Ik schil zelden tot nooit aardappelen, want ik vind de schil lekker en bovendien zitten daar alle vitamines in. Mocht je dit nou wel lekker vinden, dan kun je geschrobde krieltjes kopen. Doordat we krieltjes gebruiken voor deze gratin hoef je ze ook nog maar weinig tot niet te snijden. Bij een normale gratin snijd je plakjes van de aardappelen, wat een behoorlijk tijdsintensieve klus is. En zoals gezegd moet je die vervolgens ook netjes stapelen. Bij dit recept mengen we de gesneden, ongeschilde krieltjes met de andere ingrediënten en gaat het zo de oven in. Tel uit je (tijds)winst!

Aardappelgratin: de smaak

aardappel gratin op een blauw wit geruite theedoek, met ossenhaas chateaubriand en sjalotten saus

Natuurlijk mogen dit soort shortcuts wat mij betreft alléén als het niet ten koste van de smaak gaat. Nou, goed nieuws, want deze gratin doet niet onder voor een traditionele versie. Met de smaak zit het dus wel goed. Je kunt natuurlijk wisselen met wat voor kaas je in de gratin doet en je kunt er naast aardappelen ook extra groente in doen, zoals bloemkoolroosjes. Hou dan wel rekening met eventueel extra vocht dat vrij komt van de groente.

Dit recept is met spek, want dat voegt een mooie zoute bite toe en is een klassiek ingrediënt in aardappelgratin. Je kunt dit eenvoudig vervangen door kleine reepjes zongedroogde tomaat. Ik vond dat deze reepjes in de rucola stamppot echt de rol van spekjes overnamen!

Hoe je het ook wendt of keert, je hebt met dit recept binnen no time een zelfgemaakte gratin op tafel. Bonus is dat de meeste kinderen aardappelgratin vaak ook erg lekker vinden. Iedereen blij, dus!

aardappel gratin op een blauw wit geruite theedoek, met ossenhaas chateaubriand en sjalotten saus

Quick & Easy Aardappelgratin

Ingrediënten
  

  • 750 gram krieltjes
  • 400 milliliter slagroom
  • 100 gram spekblokjes
  • 2 eieren
  • 3 tenen knoflook
  • 2 grote sjalotten, in dunne ringen gesneden
  • 3 takjes tijm blaadjes van de takjes gerist
  • 50 gram geraspte kaas
  • optioneel: snufje nootmuskaat

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden convectie/160 graden hetelucht.
  • Was de krieltjes en snij eventueel doormidden.
  • Kluts in een kom de eieren en meng de slagroom, spek, kaas, knoflook, tijm en ui. Doe hier de aardappelen in en meng goed. Breng op smaak met wat de eventuele nootmuskaat, peper en zout (pas hiermee op, want het spek is ook al zout).
  • Doe het mengsel in een platte ovenschaal en bak 1 uur of totdat de aardappelen helemaal gaar zijn. Verhoog de oven het laatste kwartier met 20 graden. Haal de gratin uit de oven, laat 5 minuten staan en serveer daarna direct.

De gratin is het lekkerst om direct op te eten. De kaas korst wordt namelijk een stuk minder lekker als je deze later opeet. Wil je de gratin bewaren dan kun je het beste de bovenste knapperige laag eraf eten en de gratin de volgende dag in de magnetron opwarmen. In de oven kan de gratin anders gaan schiften.

aardappel gratin op een blauw wit geruite theedoek, met ossenhaas chateaubriand en sjalotten saus

Hebben jullie weleens een aardappelgratin gemaakt? Vond je het veel werk of viel het wel mee? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4



1 thought on “Easy budget aardappelgratin – Maar oh zo lekker”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept