Geroosterde Polderhoen met citroen, knoflook en Provençaalse kruiden

Geroosterde Polderhoen met citroen, knoflook en Provençaalse kruiden

Toen ik bij de poelier ineens, na wekenlange, door corona-veroorzaakte beperkte voorraad, polderhoenders zag liggen, kon ik mijn geluk niet op. Eindelijk weer eens een uitstekend excuus om niet alleen een heel lekker, maar ook erg duurzaam kippetje in de oven te roosteren!

Polderhoen kip
Een polderhoen die gevoerd wordt in de Flevopolder

Biologisch Polderhoen = Smaak

De biologische polderhoen is een kip van het Franse ras Hubbard, waarmee het een heel andere soort kip is dan onze Nederlandse, gangbare industriekippen. De polderhoenders worden grootgebracht in de Flevopolder op een dieet van biologisch voer met veel soorten granen en kruiden. Doordat het ras langzaam groeit, krijgen de kippen de tijd om rustig, scharrelend van kuiken af aan in dezelfde leefomgeving op te groeien. Naast dat dit een veel diervriendelijker productieproces is dan de gangbare methode, resulteert dit ook in veel lekkerder vlees. Je proeft dat het vlees gewerkt en geleefd heeft en het heeft een veel stevigere structuur. Ik merkte dit ook tijdens het bereiden: de kip heeft langere, minder “chubby” poten en de filets werden, niet droog. Een onwijs lekker kippetje dus, die polderhoen!

Maar wat te doen met dit kippetje? Er waren legio mogelijkheden, maar om dichtbij de roots van het kippenras te blijven én niet teveel in te leveren op de smaak van de kip, koos ik ervoor om die smaak juist te benadrukken. Het werd een simpel, enigszins Frans aandoend recept. Een kip met veel knoflook, kruiden, boter en citroen. En vooral veel knoflook. Als je twijfelt of je misschien teveel knoflook hebt gebruikt, kun je het beste nog enkele teentjes toevoegen.

geroosterde polderhoen provencaals citroen kruiden rauw

Heerlijk met geroosterde rosevalkriel (die rooster je gewoon even mee), spaghetti aglio olio en een frisse salade.

geroosterde polderhoen provencaals citroen kruiden

Geroosterde Polderhoen met citroen, knoflook en Provençaalse kruiden

Ingrediënten
  

  • 1 polderhoen van 1,5 à 2 kg Je kunt natuurlijk ook een andere kip kiezen
  • 150 gram roomboter Op kamertemperatuur
  • 1 bol knoflook
  • 1 citroen
  • scheutje goede extra vierge olijfolie
  • 6 takjes rozemarijn
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels oregano Of 4 takjes als je verse hebt
  • snufje zeezout
  • versgemalen peper

Instructies
 

  • Snij de citroen in plakjes en kneus de knoflooktenen.
  • Smeer de kip in met de boter, peper en zout. Zorg dat de boter overal komt en ook dat er wat boter onder het vel op de filets komt. Zo blijven de filets sowieso lekker sappig en wordt het vel knapperig. Doe ook wat boter ín de kip.
  • Stop de rozemarijn, tijm, oregano en knoflook in en om de kip.
  • Bedek de kip met de plakjes citroen. De kontjes van de citroen kun je ook in de kip kwijt. Giet de olijfolie over de kip.
  • Laat de kip zo minstens 3 uur (maar liever nog een hele nacht) onder plasticfolie in de koelkast marineren.
    geroosterde polderhoen provencaals citroen kruiden rauw
  • Bak de kip af: eerst 2 uur langzaam op ongeveer 110 à 120 graden in een voorverwarmde heteluchtoven.
  • Zet na 2 uur slow roasten de temperatuur op 180 graden hetelucht voor 45 minuten. Laat hierna de kip 15 minuten rusten onder aluminiumfolie buiten de oven. Daarna kun je lekker kluiven!
Trefwoord boter, citroen, Kip, knoflook, kruiden, rozemarijn, tijm
geroosterde polderhoen provencaals citroen kruiden

De kip is na gebruik nog minimaal twee dagen houdbaar in de koelkast. Lekker om de volgende dag de kippenvleugeltjes op te eten of mee naar school te geven, zoals ik vroeger altijd kreeg!

Wil je meer informatie over de polderhoen? Kijk dan op: https://www.polderhoen.nl/

Cheers!

Disclaimer: Ik word niet betaald door Polderhoen voor deze post, of heb de kip gratis gekregen. Alles in deze post zijn mijn eigen bevindingen.



4 gedachten over “Geroosterde Polderhoen met citroen, knoflook en Provençaalse kruiden”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept