ZOETE AARDAPPEL – Lauwwarme salade van zoete aardappel, basilicum en blauwe kaas

ZOETE AARDAPPEL – Lauwwarme salade van zoete aardappel, basilicum en blauwe kaas

Dit gerecht is weliswaar een salade, maar echte kost voor bij guur weer. Je kunt deze zoete aardappelsalade eten als bijgerecht, maar bijvoorbeeld ook als hoofdgerecht serveren voor een vegetariër. De combinatie van het zoet van de bataat met het zoute, scherpe van de blauwe kaas, het zure van de tomaten en de geurige basilicum maakt dit een perfect uitgebalanceerd gerecht. Hier verras je iedereen mee, inclusief jezelf!

Dan heb je het ook nog eens in een mum van tijd op tafel staan, dus perfect voor door de week. Het is een stuk gezonder dan gewone aardappels, omdat zoete aardappel eigenlijk een groente is. Er zitten veel vitamines, betacaroteen en antioxidanten in. De bataat bevat veel vezels en is een bron van complexe koolhydraten.

zoete aardappel salade, blauwe kaas, basilicum tomaat

Klinkt allemaal heel leuk, maar de zoete aardappel, ook wel bekend als bataat, smaakt vooral ook erg lekker. Het smaakt zoet en kruidig en de consistentie is zachter dan de gewone aardappel. Je kunt de bataat pureren, knapperig bakken of, zoals in dit recept, in een salade gebruiken. Ik vind zelf zoete aardappel wel érg zoet en doet me daarom ook enigszins denken aan pompoen. Net als pompoen wordt van zoete aardappel in de Verenigde Staten een zoete taart gemaakt, de sweet potato pie (hoe kan het ook anders).

De zoete aardappel

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft in de zestiende eeuw tijdens de global shift zijn weg naar Europa en Azië gevonden. Jarenlang werd de groente niet echt omarmd in Nederland. Dit terwijl de zoete aardappel al eeuwenlang een van de meest belangrijke gewassen van de wereld is. Het is een van de meest verbouwde gewassen wereldwijd. Pas met de gezondheidshype zijn we in Nederland de zoete aardappel echt gaan omarmen en kun je ‘m nu in elke supermarkt kopen.

Zoete aardappel wordt, net als de gewone aadappel, uit de grond getrokken

Er zijn verschillende soort zoete aardappelen verkrijgbaar, waarvan de oranje op dit moment de bekendste is. Ik at vroeger in deze salade vooral vaak de paarse, ook wel ube genoemd. Sommige zoete aardappelen zijn van binnen wit. Voor dit recept kun je vrijwel elke soort gebruiken, dus het is vooral wat je zelf mooi en lekker vindt. Ik gebruik vanwege het najaarsseizoen en Thanksgiving dat voor de deur staat, de oranje aardappel.

Overigens zijn yams, die in de VS vaak als synoniem voor zoete aardappel worden gebruikt, een wezenlijk ander gewas dan de zoete aardappel. Als je in Amerikaanse recepten dus dingen tegenkomt die yam worden genoemd, bedoelen ze vrijwel altijd bataat.

Het recept

zoete aardappel salade, blauwe kaas, basilicum tomaat

Lauwwarme zoete aardappelsalade met blauwe kaas en basilicum

Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 grote, of 2 kleinere zoete aardappelen
  • 150 gram blauwe kaas Bijvoorbeeld Roquefort, Danish Blue, Gorgonzola, Bleu de Wolvega, etc.
  • 250 gram kleine tomaten cherry, mini pruim, l'amuse of honingtomaten
  • 1 bos verse basilicum, ontdaan van de steeltjes en grof gescheurd niet fijngehakt
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de zoete aardappel en snij in grove stukken (ongeveer 1,5 cm). Zet een pan water op het vuur en breng aan de kook. Als het water kookt, blancheer dan de zoete aardappel 3 minuten, giet af en laat stomen.
  • Doe de stukjes zoete aardappel, de tomaten en de helft van de basilicum in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en eventueel wat vers gemalen peper. Verkruimel de blauwe kaas over de groente en zet het gerecht tien à vijftien minuten in de oven, totdat de kaas gegratineerd is.
  • Haal de schaal uit de oven als de kaas gegratineerd is en de groente heet is. Serveer als bijgerecht, lunchgerecht of als vegetarisch hoofdgerecht met bijvoorbeeld brood erbij. Het is niet erg als het een beetje afkoelt, juist lauwwarm is dit heel lekker!

Zoals je merkt, ook in mijn andere recepten, ben ik altijd opzoek naar een balans tussen zoet, zout, zuur en bitter. Dat zie je ook in dit recept terug: de knalzoete bataat met de scherpe, zoute kaas die een klein bittertje heeft, haalt beide producten enorm op.

Indien je dit op zichzelf wilt eten als vegetarisch hoofdgerecht, maak er dan wel een dubbel portie van. Het is ook een prima voor- of tussengerecht. En je kunt hier uitstekend mee lunchen!

En, bereiden jullie weleens zoete aardappel? Wat is jouw favoriete recept met bataat? Ik lees graag jullie verhalen in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4


1 gedachte over “ZOETE AARDAPPEL – Lauwwarme salade van zoete aardappel, basilicum en blauwe kaas”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept