Afhalen en WINACTIE tijdens Corona #supportyourlocals

Afhalen en WINACTIE tijdens Corona #supportyourlocals

Ja ja ja, corona raakt ons allemaal. Maar de ene groep net iets meer dan de rest. Zoals de zorg, de ouderen en de culturele sector. En zo ook de branch waar ikzelf graag over schrijf: de horeca. Om ook mijn steentje bij te dragen bestel ik in lokdoun, zoals we dat hier noemen, belachelijk veel eten en drinken bij vele locals. Naast dat ik me hier natuurlijk een geweldige filantroop door voel, help ik vooral mezelf door dat afhalen. Want: lekker eten en drinken, gewoon thuis!

Dus ik vond het wel tijd worden om een en ander op een rijtje te zetten wat je hier in het noorden kunt doen om je lokale medemens een steuntje in de rug te geven. Zodat we tenminste lekker kunnen blíjven eten. Hieronder vind je een lijst op willekeurige volgorde van mijn favoriete, allemaal échte local heroes waar je kunt bestellen!

De Smaeckmakers

Deze mag natuurlijk niet ontbreken: De Smaeckmakers! Ik ben zelf nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van dit high end catering bedrijf van mijn ouders. Maar soit, het gaat nu om afhalen. En dat kun je bij De Smaeckmakers geweldig goed! Elke donderdag en vrijdag is er een vast menu uit een specifieke keuken. Op zondag is er een comfort food menu. Dit alles voor een uiterst vriendelijk prijsje en weldadige portionering.

Indonesië vindt altijd gretig aftrek, maar ook andere Aziatische gerechten zijn niet te versmaden. En tegenwoordig bezorgen ze ook nog! Het is regelmatig uitverkocht, dus je moet er wel snel bij zijn. En hou zeker de site en socials in de gaten voor wat ze met kerst in petto hebben!

De Smaeckmakers
Tuinbouwstraat 19
06-203 164 24 / 06-108 171 78
de-smaeckmakers.nl
Elke donderdag, vrijdag en zondag & feestdagen

De Grote Frederik

Gelegen in de sfeervolle Oosterpoort zit eethuisje De Grote Frederik. De term ‘eethuisje’ doet dit restaurant misschien niet voldoende eer aan: hier wordt op hoog niveau gekookt! En nu, in de coronatijd, zorgen ze dat jij dat thuis ook kunt! Deze staat hoog op mijn lijstje om te gaan afhalen, want tot nu toe heeft onderzoek aangetoond dat het nog niemand teleur heeft gesteld. Zie ook de recensie van Jacques Hermus in Dagblad van het Noorden. Je kunt ieder week bij de Grote Fredrik afhalen van dinsdag tot en met zaterdag tussen 17.00 en 19.00.

De Grote Frederik
Frederiksplein 7
06-43713643
degrotefrederik.nl
Dinsdag t/m zaterdag

De Molenaar

Dit bericht bekijken op Instagram

Yes vanaf vandaag gaat ‘De Molenaar Afhaal’ van start!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Elke vrijdag en zaterdag kun u bij ons terecht voor een culinaire box gevuld met een hoogstaand 3 gangen menu, bereid door de koks van Restaurant de Molenaar, waar u zelf de finishing touch aan geeft.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ U kunt tussen 16.00 en 18.00 uw bestelling afhalen, wanneer u uw bestelling voor 13.00 heeft doorgegeven.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Een korte impressie van het menu: ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Brood met gezouten roomboter, terrine van koolvis, gestoofde wildzwijnkoontjes en mango bavaroise.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Liever een menu zonder vlees of vis? We kijken graag met u naar de mogelijkheden.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Bent u klaar voor dé ultieme restaurant beleving in uw eigen huis? Wilt u genieten van kwalitatief tongstrelende gerechten zoals u dat van ons gewend bent?⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Laat u verassen en bestel snel via onze website: www.restaurantdemolenaar.nl ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ We hopen u snel te zien!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #restaurantdemolenaar

Een bericht gedeeld door Restaurant de Molenaar (@restdemolenaar) op

Een andere favoriet die écht niet mocht ontbreken: Restaurant De Molenaar in Onderdendam. Chef Martin kookt op steeds hoger technisch én creatief niveau. Barstensvol potentie kookt hij zich naar een ster, let op mijn woorden. Door corona is onze reservering helaas vervallen en wordt de langverwachte review dus ook nog even uitgesteld. Maar gelukkig kun je ook afhalen in lokdoun op vrijdag en zaterdag! Ze hebben een tweewekelijks wisselend driegangenmenu.

Restaurant De Molenaar
Uiterdijk 4 (Onderdendam)
050 204 1732
restaurantdemolenaar.nl
Vrijdag en zaterdag

Bellami’s Bar à Manger

Bellami’s Bar à Manger is een begrip in Stad (Groningen) en dat is zeer terecht. Daar dit één van mijn lievelingsplekken is in Groningen, zoals je kon lezen in deze review, wil ik héél graag dat ze blijven bestaan! Elke week doet Bellami’s een ander stukje Frankrijk aan, wat voor mij altijd een feest der herkenning is. Je voelt je Frans, maar dan thuis.

Je kunt elke donderdag, vrijdag en zaterdag afhalen tussen 17.00 en 19.00 én ze bezorgen ook!

Bellami's - Bar à manger
Grote Kromme Elleboog 13
06 438 705 30 
Bellamisbam.nl
Donderdag, vrijdag en zaterdag

De Basiliek

Dit bericht bekijken op Instagram

Langoustine – Pompoen – Biet

Een bericht gedeeld door De Basiliek (@restaurant_debasiliek) op

Vorig jaar won dit restaurant in Appingedam een speciale plek in mijn hart. In de grootse grandeur van de lokale kerk kwam een modern restaurant met voortreffelijke ambiance, vriendelijke bediening en goed eten tot bloei. Tijdens corona weten ze zichzelf te overtreffen en zetten ze wekelijk náást een uitstekende daghap ook een luxer driegangenmenu neer. Die bezorgen ze dan ook nog eens! Ik ben fan!

De Basiliek
Solwerderstraat 47 - 47 (Appingedam)
+31 596 683 131
restaurantdebasiliek.nl
Daghap: dinsdag, woensdag en donderdag
3 gangen menu: donderdag t/m zondag

Vive la vie

Vive la vie, één van de meer high end restaurants in Groningen, heeft woensdag tot en met zaterdag een drie gangen menu. Dat bezorgen ze naar wens ook nog! Dat is uit te breiden met kaas, friandises, wijn en broodjes van Broodje van Eigen Deeg. Erg leuk als je zelf van koken houdt, maar nog niet zo goed weet hoe. Met deze box krijg je eten op hoog niveau, wat je alleen nog even moet afmaken. Ik vond de friandises vooral echt een aanrader. Zie ook de recensie van Jacques Hermus in Dagblad van het Noorden.

Vive la vie
Oosterstraat 39
050-8503970
vivelaviegroningen.nl
Woensdag t/m zaterdag

Salmagundi’s

Dit uiterst sympathieke bedrijf, werkt met ‘nieuwe Groningers’ aan een geweldig menu geïnspireerd door het Midden-Oosten. Ottolenghi eat your heart out! Naast een horecagelegenheid is Salmagundi’s ook een winkel en alles wat je ziet is dan ook te koop. De gezellige, vintage-industriële sfeer is nauwelijks na te bootsen, maar je komt een heel eind met hun borrelplank die via Dropper wordt thuisbezorgd! Je mag die en andere gerechten ook komen halen aan Oosterhamrikkade.

Salmagundi's
Oosterhamrikkade 8c
06 27 621 261
salmagundi's-livings.nl
Donderdag t/m zaterdag

De Betere Tijden

Mede kookfanaat Allard, van Allard Kook Tover (zeker volgen op Instagram!), raadde mij enige tijd geleden al dit restaurant aan. En ik moet zeggen, het ziet er fantastisch uit! Op hoog niveau een drie gangen menu thuis, inclusief brood, amuses én friandises: ik loop al warm. Het ziet er werkelijk geweldig uit. En dat voor maar 29,50! Je kunt vrijdag, zaterdag en zondag afhalen en op zaterdag is bezorgen ook mogelijk.

De Betere Tijden
Gelkingestraat 21
050 589 2467
Debeteretijden.nl
Vrijdag, zaterdag en zondag

Plezant

Wat ik van dineren bij Plezant vond kon je hier al lezen. Nu hebben ze een ‘winkeltje’, waarbij je riante borrelboxen, hoofdgerechten en huisgemaakte chutneys kunt scoren. Doe daarnaast een greep uit de uitgebreide wijncollectie van eigenaresse Anne….

Dinercafé Plezant 
Diephuisstraat 6 
+31 (0) 50 211 04 98
Plezantgroningen.nl

Gustatio

Gustatio, waar Italië in een wirwar van Amerikaanse pizzeria’s, fabrieken van pasta en magnetron lasagne als een zonnig aureool over ons schijnt. Nee, ik zeg echt niets teveel als ik zeg dat Gustatio de beste Italiaan van Groningen is. Michelin is dat trouwens met mij eens. Voor antipasti, pasta’s en panini’s is er simpelweg geen betere. Gustatio kun je bestellen via thuisbezorgd, maar afhalen is beter voor de ondernemer en je hebt bovendien meer keus! Ze hebben ook een drie gangen menu met hun vermaarde bruschetta.

Gustatio
Oosterstraat 3
+31 050 3136400
gustatiogroningen.nl

Restaurant De Haan

Gastronomisch liefhebbers weten het: als je wilt eten bij Restaurant De Haan, moet je als je geluk hebt maanden, maar meestal toch wel een halfjaar van tevoren reserveren. Extra balen voor mij, want de jaarlijkse Halloween reservering kwam door de tweede lokdoun te vervallen. Goed nieuws voor vele anderen, want nu kun je genieten van De Haan at home! “Le Coq” Dennis de Haan kookt een driegangendiner dat je thuis nog even moet afmaken. Dat menu heb je op zaterdag al binnen, dus niks maanden wachten! Elke zaterdag vanaf 13.00 afhalen, maar volgens mij doet Dennis nog maar twee zaterdagen, dus haast is geboden…

Restaurant De Haan
Aweg 4
050 364 64 11
restaurantdehaan.nl
Zaterdag

Gastro Bistro XO

Al jaren ben ik fan van het concept van XO: uitgebreid tafelen en genieten van vijf creatieve gangen voor 35 euro per persoon. Nu, in de corona tijd, kun je een borrelplank afhalen, die geïnspireerd is op typische XO gerechten uit het verrassingsmenu. Je kunt afhalen op vrijdag en zaterdag en ze bezorgen ook!

Gastro Bistro XO
Folkingestraat 13
050-7440544
xo-groningen.nl
Vrijdag en zaterdag

Restaurant Bisque

Restaurant Bisque opende tijdens de corona crisis haar deuren in Helpman. De voormalig eigenaren van sterrenrestaurant Koriander in Drachten verlegden hun culinair habitat naar Groningen. Al in de eerste week ging ik daar eten en het was vreselijk lekker! Nu kunnen we ook thuis genieten van de wereldberoemde bisque waar het restaurant haar naam aan ontleend.

Restaurant Bisque
050 280 2058
restaurantbisque.nl
Donderdag t/m zondag

Voilà

Bij restaurant Voilà kun je een driegangenmenu bestellen van donderdag tot en met zondag. Je moet dit menu nog wel even zelf afmaken. Ze bezorgen de menu’s ook voor een meerprijs van €5,-. De menu’s zijn inclusief amuse en brood met boter. Het menu voor de komende week ziet er alvast fantastisch uit!

Voilà
W. A. Scholtenstraat 39
050-2801108
restaurantvoila.nl
Donderdag t/m zondag

Wadapartja

Wadapartja is binnen enkele jaren een begrip geworden onder Groningers. Om de coronatijd door te komen hebben ze al hun planten vorige week online geveild Ik heb zelf een duit in het zakje gedaan door drie planten te kopen. Nu zijn de planten op, maar je kunt nog altijd bestellen bij deze hippe en vooral lekkere zaak op donderdag, vrijdag en zaterdag. Ze doen lunch, diner, borrel en taart. Naast dat je kunt afhalen bezorgen ze ook nog! Ze doen regelmatig leuke acties rond feestdagen, zoals met Halloween.

Wadapartja
Zuiderdiep 39-41
wadapartja.nl
Donderdag, vrijdag en zaterdag 

Curry in a hurry

Via Instagram kun je bij dit sympathieke bedrijf elke donderdag de curry van de week bestellen. Op donderdag komt die online in de stories. Je bestelling krijg je op zaterdag thuisbezorgd. Er is altijd een vlees en een vega versie. De curries kosten slechts €6 en €7 en als je je bakjes inlevert krijg je 0,50 cent korting!

Curry in a hurry
CiaH
Zaterdag

Wijn bij Barrel wijnwinkel en borrelbox van Cook-Ing

Je kunt naar de winkel, ze versturen en ze bezorgen op dezelfde dag nog via Dropper: de wijnwinkel van Barrel en de borrelbox van Cook-Ing! Al jaren staat Martijn Fernhout aan de top van de Nederlandse wijnwereld. Barrel Wijnbar werd zelfs verkozen tot de beste wijnbar van Nederland in 2018. Echtgenote Inge kookt een vegetarische borrelbox. Ook leuk: je kunt een mini wijnproeverij bestellen. Harstikke gezellig en leerzaam en het is weer eens een andere activiteit op zaterdagavond dan Netflix & chill.

Barrel Wijnwinkel en Cook-Ing
Nieuwe Ebbingestraat 23
barrel-wijn.nl
cook-ing.nl

Cider bij Ciderwinkel.nl

Raúl, mijn grote vriend van de Ciderwinkel, heeft al veel aan mij verdiend. Niet alleen werkten we pré-corona weleens samen voor events, ook privé heb ik regelmatig dozen vol cider bij hem besteld. Wat een feest! Omdat Raúl veel levert aan de horeca en eigenlijk maar weinig aan particulieren, verdient hij een plek op deze lijst van local heroes. Samen met zijn liefde Polly verkoopt hij online zijn ciders vanuit het Noordelijke Pieterburen (maar heeft ook een magazijn in Amsterdam). In de provincie Groningen bezorgt hij vaak zélf de ciders en krijg je weleens ter compensatie van de verzendkosten een extra cidertje cadeau. Raúl is nooit verlegen om een praatje en heeft ongelooflijk veel kennis van en liefde voor dit natte goud. Ik krijg zelf alweer helemaal zin om me voor de decembermaand bij Ciderwinkel.nl te buiten te gaan!

Ciderwinkel
ciderwinkel.nl
Bezorgt wanneer je maar wilt, via Post NL of in eigen persoon

Voor wat hoort wat!

Omdat ik jullie oproep om de local heroes wat te ondersteunen, kan ik zelf natuurlijk niet achterblijven. Maar daarvoor heb ik jullie hulp nodig! Is er een mooie horecazaak die bezorgd of waar je kunt afhalen en echt een mooi artikel verdiend? Laat het me weten vóór 25 november, dan bestel ik bij één van die mooie etablissementen, om vervolgens een prachtig promo-artikel in typische Madame Sjalot stijl met mooie foto’s te publiceren. Gratis en voor niets! Andere horecazaken die geen artikel krijgen, verdienen uiteraard een eervolle vermelding en informatie hoe, wat en waar je kunt bestellen.

De spelregels:

  • Insturen tot 25 november
  • Het mag een al eerder genoemde horecazaak zijn, maar het moet wel een lokale ondernemer betreffen (De Drie Gezusters valt bijvoorbeeld af)
  • Ik wil graag de kleine horeca ondersteunen, dus ondernemers met meer dan drie horecagelegenheden vallen af
  • Het restaurant moet zich in een straal van ongeveer 20 kilometer van Groningen bevinden (bij bezorging maakt het niet uit)
  • Je moet bij de deelnemende gelegenheden kunnen afhalen of ze moeten kunnen bezorgen
  • Het hoeft niet per se een restaurant te zijn. Ik wil ook wel over een box met drankjes of lokale groente/delicatesse/etc. schrijven. Of een andere leuke suggestie, wees vooral creatief!

Dus, ken jij of ben jij een restaurant die lovende woorden, spetterende foto’s en een plek in de spotlight verdient? Laat het me weten vóór 25 november via info@madamesjalot.nl, comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening44 gedachten over “Afhalen en WINACTIE tijdens Corona #supportyourlocals”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.