KERST & WIN – 4 x DIY homemade culi cadeau
Het is natuurlijk hartstikke leuk om cadeaus te kopen voor al je geliefden en naasten. Maarja, de winkel van ons allemaal heeft af en toe wat moeite met bezorgen in deze periode. Dus, als je last-minute nog een cadeau zoekt óf, het net als ik nog veel leuker vind om zelfgemaakte food cadeaus te geven, lees dan gauw verder. In dit artikel vind je verschillende tips om geweldige homemade culi cadeaus te maken én te geven! En onderaan dit artikel vind je informatie om een foodie kerstkrans te winnen!
Pot karamelsaus (salted)
Karamelsaus is overal lekker bij. IJs, sticky toffee pudding, op koekjes, door de Griekse Yoghurt, op brood, gewoon uit de pot… Ik voel erg veel voor dit gouden goedje. En het is eigenlijk vreselijk makkelijk te maken. Smelt 75 gram ongezouten roomboter in een steelpannetje en voeg daar 150 gram basterdsuiker aan toe. Zorg dat de suiker de boter goed opneemt. Voeg vervolgens 200 ml slagroom toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat vijf minuten doorkoken terwijl je regelmatig roert. Enigszins af laten koelen en, als je salted caramel wilt, voeg je nu een theelepel (zee)zout toe. Als het niet meer heet is, maar ook nog niet lauw (je moet er met een vinger in kunnen), doe je het in een hersluitbare pot. En klaar is je topcadeau!
Paddo ketchup
Ik zag “mushroom” ketchup voor het eerst in Engeland. Daar is dit blijkbaar een regulier product. Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest vinden en liet het links liggen. Vervolgens zag ik echter dat Leuk en Lekker in de Zwanestraat in Groningen ook dit bruine goedje verkocht. Toen Yvette van Boven er een artikel over schreef in de Volkskrant was ik geobsedeerd. Het recept van Yvette is top! Én geschikt voor iedereen, want ze geeft miso als alternatief voor de gangbare ansjovis in de ketchup! Bijkomend voordeel is dat het lang houdbaar is, dus je kunt er de nieuwjaarsblues mee verdrijven. De paddoketchup wordt dan alleen maar lekkerder. Echt een aanrader om te maken en één potje weggeven, de andere zelf houden!
Christmas cookies cadeau
Dit ligt misschien nogal voor de hand, maar hoe leuk is het om koekjes in de vorm van de gingerbreadman te krijgen? Heel eenvoudig: maak een basisrecept voor koekjes (bijvoorbeeld deze van Laura’s Bakery) en voeg daar eventueel wat gingerbread kruiden aan toe (verkrijgbaar bij Dille en Kamille). Is bakken niet je sterkste kant? Koop dan een pakje koekmix in de winkel. Steek vervolgens koekjes uit in de vorm van het mannetje. Smelt wat chocolade au bain marie, dip de gebakken koekjes in de chocola en versier met sprinkels! Als je ze dan ook nog in een leuk blik verpakt, wordt zelfs de grootste Grinch vrolijk.
WIN – Cadeau voor jou: Handgemaakte kerstkrans voor foodies
Hoe gaaf is deze kerstkrans? Een echte foodie maak je blij met een krans met allerlei culinaire kerstballen. Je kunt vrij eenvoudig een krans als deze maken. Je hebt nodig:
- Een lege krans (ik gebruik één van stro. Oase werkt niet)
- Eventueel kerstslingers (die vullen de krans mooi op)
- Verschillende kerstballen (je hebt er véél nodig)
- Speciale ‘food’ kerstballen (ik gebruik bijvoorbeeld een snoepje, een ijsje, een macaron en een cupcake)
- Andere kerstversieringen die je mooi vindt, zoals linten, kralenkettingen, veren, strikken, dennenappels, wat jij wilt!
- Lijmpistool
- Krammetjes om slingers en kettingen vast te zetten
Je omwikkelt de krans met slingers en zet die vast met krammetjes. Daarna plak je met een lijmpistool alle versiering gelijkmatig verdeeld over de krans. Ik vind het mooier om naast foodkerstballen ook gewone kerstballen te gebruiken, anders wordt het zo druk. Maar doe het vooral zoals jij het zelf mooi vindt!
WINNEN: Foodie kerstkrans
Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Ik geef deze krans weg! Wat moet je doen?
- Volg Madame Sjalot op Instagram en/of Facebook, like de post van de winactie
- Tag twee vrienden die je ook een kans op die geweldige kerstkrans gunt
- Deel het bericht op je eigen feed en tag @madamesjalot, zodat ik kan zien dat je het bericht gedeeld hebt
- Bonuspunten voor meer kans: Meld je aan voor de nieuwsbrief en deel de actie als story op Instagram
- Doe dit alles vóór 20 december, zodat ik ervoor kan zorgen dat nog voor kerst de krans bij jou op de deur hangt!
Psss! Win je liever een eierbal kerstbal? Kijk dan hier wat je moet doen!
En, wat voor homemade culinaire cadeaus geven jullie weleens cadeau? Ik vind het heel leuk om dat te zien of te horen! Dus show jullie kerstversiering in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.