KERST – Soep van gerookte rode biet met mierikswortelroom (tussengerecht)

KERST – Soep van gerookte rode biet met mierikswortelroom (tussengerecht)

Madame Sjalot kookt deze kerst een 5-gangendiner en jij kunt meekoken! Vandaag staat soep van rode biet met mierikswortelroom, het eerste tussengerecht op het menu. Deze soep is eenvoudig voor te bereiden, verrassend, eenvoudig te bereiden en past uitstekend bij de rest van het menu!

Biet is een mooie toevoeging aan je kerstdiner. Het smaakt aards, heeft een prachtige kleur en een winters karakter. Mocht je nu liever een koud recept willen maken als voorgerecht met biet, kijk dan eens naar dit recept.

soep van gerookte biet met mierikswortelroom

Soep heeft echter in het menu een belangrijke functie. Je krijg in een groter menu vaak maar een kleine hoeveelheid, maar het verwarmd je alvast voordat je aan de zwaardere gerechten gaat beginnen. Soep is als het ware de overgang tussen de koude en warme (voor)gerechten. Je kunt ook een kleine hoeveelheid van deze soep van rode biet bij je amuses serveren in een kommetje of een glaasje.

Deze soep is gerookt. Dat bereik je het beste door de bieten te roken in een rookoven. Als je hier geen beschikking over hebt, kun je de bieten in de oven roken met houtsnippers. Dit geeft wel veel geur af in huis! Wil je het liever simpel houden? Voeg dan pimentón de la vera (gerookt paprikapoeder) toe aan je soep na het pureren. Dit gerookte paprikapoeder is een wondermiddel als je een rooksmaak wilt toevoegen. En: a little goes a long way, dus je gebruikt maar weinig. Door de sterke smaak van de biet valt de paprikasmaak weg, maar de rook blijft. Het is daarmee veel eleganter en subtieler dan rookaroma, en minder bewerkelijk dan zelf de bieten roken.

soepterrine oud hollands met gerookte biet soep met mierikswortelroom
soep van gerookte biet met mierikswortelroom

Soep van gerookte biet met mierikswortelroom

Porties 8

Ingrediënten
  

  • 2 liter groentefond of -bouillon
  • 500 gram rode bieten, geschild en schoongemaakt
  • eventueel: 1 theelepel pimentón de vera
  • 200 gram zure room
  • 2 theelepels mierikswortels
  • Ter garnering: takje dille

Instructies
 

  • Rooster de bieten in een voorverwarmde oven van 220 graden (aan deze stap kun je de eventuele houtsnippers toevoegen).
  • Verwarm de bouillon in een ruime pan en voeg hier de geroosterde bietjes aan toe. Kook tien minuten door en zorg dat de bieten door en door gaar zijn. Laat afkoelen en pureer met de staafmixer, blender of keukenmachine.
  • Meng voor de mierikswortelroom de zure room en de mierikswortel. Verhit voor het serveren de bietensoep, schenk de soep in het gewenste servies en maak af met een dot mierikswortelroom en een takje dille.

Notities

Sommige rookovens garen niet, dus dan moet je de bieten eerst roosteren alvorens ze te garen.

De soep is goed houdbaar, mits je de mierikswortelroom apart houdt. Je kunt het nog een week in de koelkast bewaren en je kunt het uitstekend invriezen. Serveer de soep in diepe borden, kommetjes, glaasjes of in een prachtige soepterrine. Dat laatste vind ik heel cool en retro!

soep van gerookte biet met mierikswortelroom in een delfts blauwe soepterrine

Serveren jullie weleens soep tussen de gerechten door in een menu? Ik ben erg benieuwd wat jullie deze maand koken, dus show je creaties in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept