KERST – Glüh Dich Glücklich Glühwein & Mulled Cider from the Borough (drank)

KERST – Glüh Dich Glücklich Glühwein & Mulled Cider from the Borough (drank)

Tsja, elk jaar weer de vraag “wat eten we deze kerst?” wordt steevast gevolgd door: “maar wat drinken we eigenlijk?”. Dit zijn, zoals je begrijpt, de belangrijke vragen des levens. Ik kies zelf graag voor een mousserende wijn, maar velen zweren bij een warme drank. Voor jullie daarom twee winterse, kruidige kerstdranken, die je van binnen zullen laten gloeien.

Glüh Dich Glücklich Glühwein

warme drank glühwein in kerst tafereel met glitters, houten kerstbomen en kaarsjes

Kerstiger dan Glühwein wordt het niet. Gehaat door de één, geliefd door de ander, maar we kunnen niet om de kruidige warme wijn heen. Glühwein, vooral afkomstig uit het midden van Europa, doet mij terug denken aan de Weihnachtsmarkt (kerstmarkt) in Oldenburg. Zodoende heeft mijn versie ook die typisch Duitse extra kick, wat simpelweg betekent dat je er brandy aan toevoegt. Ik zie mede daarom deze Glühwein als de winterversie van mijn zeer populaire sassy sangria.

gluhwein warme drank tijdens de kerstdagen in een kerstig tafereel met glitter en kaarsjes

Glüh Dich Glücklich Glühwein

Ingrediënten
  

  • 1 liter rode wijn het liefst een beetje kruidige, stevige wijn. Gebruik alsjeblieft niet de kant-en-klare Glühwein
  • 50 milliliter brandy
  • 1 sinaasappel
  • 1/2 citroen
  • 2 kruidnagels
  • 3 steranijs
  • 3 kaneelstokjes
  • 2 eetlepels suiker je kunt naar smaak meer of minder suiker gebruiken

Instructies
 

  • Was de citroen en de sinaasappel. Hierna kun je verschillende dingen doen. Ik gebruik graag de schil van de vruchten, dus ik haal die voor het snijden eraf met een zesteur of rasp. Als je dit niet wilt, kun je direct de vruchten in dunne plakjes snijden.
  • Doe alle ingrediënten in de pan, roer en verhit op een laag vuur. De Glühwein moet een kwartier verwarmen, maar mag absoluut niet koken. Drink de drank warm.

Notities

Je kunt ook alle ingrediënten een dag van tevoren samen in de pan doen en koud laten trekken. Dan verhit je de drank als je het gaat drinken tot de gewenste temperatuur.

Als je wilt variëren kun je ook witte Glühwein maken door de rode wijn te vervangen door een stevige witte wijn. Glühwein blijft nog zeker drie dagen goed, maar let elke keer op tijdens het verwarmen dat je de drank niet aan de kook brengt.

Mulled Cider

mulled cider warme drank voor kerst met tartan doek en groen, en gesuikerd randje

Mulled Cider is een wat minder bekende drank in Nederland. Iconisch is de drank echter op het Britse eiland, waar deze drank traditioneel in de winter wordt geconsumeerd. In London op de Borough Market kun je altijd wel een glaasje Mulled Cider nuttigen. Mulled Cider is een stuk frisser dan Glühwein, omdat het een sterke appelige smaak heeft. In Mulled Cider gaat eveneens extra drank voor een kick. Ik heb het vermoeden dat dát is waarom iedereen altijd zo lekker warm wordt van deze dranken…

Bij Ciderwinkel.nl kun je uitstekende Mulled Cider kopen van Dunkertons en Cornish Orchards (mijn favoriet). Je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Gebruik wel een droge cider (die je dan weer goed bij Raúl kunt halen).

mulled cider warme drank voor kerst met tartan doek en groen, en gesuikerd randje

Mulled Cider van Borough Market

Ingrediënten
  

  • 1,5 liter droge cider
  • 200 milliliter calvados
  • 400 milliliter appelsap van goede kwaliteit dus geen Appelsientje
  • 75 gram bruine basterdsuiker
  • 1 sinaasappel, het zest (de schil) in reepjes je kunt dit met een zesteur of een rasp doen
  • 4 kruidnagels
  • 2 kaneelstokken, gehalveerd doormidden breken in de lengte
  • 1 eetlepel pimentkorrels

Instructies
 

  • Doe de cider, appelsap, calvados en suiker in een pan en verwarm langzaam op een laag vuur. Het mag niet koken!
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat 20 tot 30 minuten sudderen op een laag vuur. Serveer warm in een glas.

En, wat drinken jullie doorgaans met kerst? Een Glühwein of Mulled Cider type, of toch liever een goed glas wijn? Laat het me weten in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept