KERST – Kerstmenu: bijlagen (bijgerechten)

KERST – Kerstmenu: bijlagen (bijgerechten)

Het is natuurlijk hartstikke mooi om een groot gebraad neer te zetten met kerst of een geweldige vegetarische showstopper. Maar wat serveer je daar nou bij? Dit artikel geeft volop inspiratie en tips welke bijlagen, zoals we bijgerechten in de horeca noemen, je makkelijk en goed kunt serveren bij je hoofdgerecht.

Je hebt met kerst al vaak veel pannen op het vuur staan en bent bezig met een saus te monteren, een brood te snijden of een bord te dresseren. Daarom hou ik de bijlagen zelf graag eenvoudig en maak dingen die je goed kunt voorbereiden.

Salades

Salade van spinazie met granaatappelpitjes perfect als een van de bijlagen bij het kerstdiner.

Salades zijn een top bijlage. Niet voor niets krijg je bij eetcafés bijna altijd een salade bij je hoofdgerecht. Je kunt hier eindeloos in variëren, je kunt het uitstekend voorbereiden en je hoeft niet bang te zijn dat het koud wordt. Je kunt verschillende soorten sla kiezen, maar bijvoorbeeld ook snijbiet, spinazie of postelein gebruiken. Kijk voor verrassende dressings eens naar dit artikel. Of gebruik het hele recept, zodat je, heel coronaproof, iedereen een eigen wedge ijsbergsla geeft.

Warme groente

Ook hier kun je natuurlijk van alles bij verzinnen. Zelf maak ik regelmatig geblancheerde sperziebonen die ik omwikkel met een plakje ontbijtspek. Die kun je zo mee de oven in schuiven en dan heb je een heerlijk simpel, makkelijk en snel bijgerecht waar je niet naar hoeft om te kijken. Je kunt ook rode kool met appel of zuurkool met kummel voorbereiden en in de magnetron verwarmen op het moment suprême.

zoete aardappel salade, blauwe kaas, basilicum tomaat als een van je bijlagen bij het diner

Als tip bij de kerstdis raad ik deze lauwwarme salade van zoete aardappel aan. Ook die bereid je voor en schuif je zo de oven in. Iedereen verrast, jij weinig werk, iedereen blij.

Zetmeel bijlagen

allemaal baguettes op een rij. Brood vormt een uitstekend aanvulling op je zetmeel bijlagen.

‘Zetmeel bijlagen’ klinkt misschien gek, maar het is in feite wat je qua aardappel, pasta of rijst bij je gerecht eet. Een gouden tip hiervoor tijdens kerst is eigenlijk alles met brood. Brood kun je van te voren (af)bakken en à la minute aan tafel snijden. Brood kun je door de sausen heen dippen en vrijwel iedereen vindt het lekker. Tegenwoordig heb je steeds meer goede échte bakkers, die bijvoorbeeld Frans brood bakken. In Groningen raad ik Stadsbakker Meijer en Broodje van eigen Deeg aan als absolute toppers op het gebied van alles dat met bloem, gist en boter te maken heeft. Of je maakt natuurlijk zelf déze pompoen broodjes met honing glaze!

pompoenbroodjes met honing glaze

Je kunt natuurlijk ook iets met aardappel doen. Bijvoorbeeld gepofte aardappels, die je dan zo met de bovenstaande groente een uur in de oven laat garen. Kook daarvoor grote aardappels gaar, besmeer ze met gesmolten boter of olijfolie en pak ze in aluminiumfolie in. En dan is het heel lang wachten. Variant hierop is de hasselback aardappel, waarbij je de aardappel heel dun insnijdt. Of je maakt een gratin dauphinois, een aardappelgratin. Dat is wel wat meer moeite en werk, maar goed voor te bereiden en in de koelkast te laten wachten tot het moment suprême.

zoete aardappel frites (sweet potato fries) als een van de bijlagen bij het kerstdiner.

In deze recepten kun je natuurlijk ook andere knollen als pastinaak, knolselderij en zoete aardappel gebruiken. Zoete aardappelfrites doet het bijvoorbeeld altijd goed. Ik raad pasta en rijst af omdat je daar veel meer je aandacht bij moet hebben op een moment waarbij je al op heel veel verschillende onderdelen van je hoofdgerecht moet letten.

Combineren

tarte tatin van gekarameliseerde sjalotten met geitenkaas van de molkerei met tijm

Je kunt natuurlijk ook verschillende bijlagen combineren, door bijvoorbeeld een aardappelsalade te maken (groente én zetmeel). Ik heb daarnaast voor jullie deze kerst deze sjalotten tarte tatin bedacht, die ook beiden combineert. Dit is een prima alternatief als je een niet al te uitgebreid kerstdiner wilt maken. Hou je nou erg van groente, serveer er dan wel een salade bij.

Je kunt aan je gebraad in de oven allerlei extra groente toevoegen zoals pompoen, kikkererwten, bietjes, knolselderij, paprika, tomaat, groene asperges en ook aardappels. Op deze manier maak je het jezelf makkelijk en bereid je eigenlijk een soort eenpansgerecht!

Spannender maken van bijlagen

Het net wat spannender maken van bijlagen is eigenlijk redelijk eenvoudig. Vaak is het een kwestie van een ander ingrediënt toevoegen dat de smaak omhoog haalt en versterkt. Zo kun je bijvoorbeeld spruitjes heel lekker maken met wat gebruinde boter (beurre noisette) en gehakte hazelnoten. Grill groene asperges en bestrijk ze als ze nog heet zijn met goede balsamicoazijn en wat geraspte parmigiano regiano. Bak een bloemkool in z’n geheel in een pakje roomboter en gaar hem verder in de oven in een braadslee terwijl je hem steeds bedruipt met de boter. Afmaken met wat zeezout en je hebt een verrassende groente bijlage. Gebruik in plaats van bloemkool de prachtige Romanesco, dat alleen maakt het al feestelijk op zichzelf. Ik maak broccoli altijd met geroosterd amandelschaafsel en knoflookolie (fijngehakte knoflook kort fruiten in olie).

romanesco in de zon, de perfecte kerstbijlagen.
Romanesco is een prachtige groente en een cool alternatief voor bloemkool

Ik hoop dat ik jullie flink wat inspiratie en tips heb kunnen geven voor wat je kunt serveren als bijlagen bij je kerstmenu! Ik ben benieuwd wat jullie gaan eten deze feestdagen en ik vind het heel leuk om dat te zien! Dus deel jullie bordjes in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.