Review – Sinterklaasbox van Restaurant De Basiliek

Review – Sinterklaasbox van Restaurant De Basiliek

Sinterklaas kwam vroeg dit jaar: zaterdagmiddag werd er een grote verrassing bij mij thuisbezorgd. Twee enorme boxen met eten! Ze kwamen van Restaurant De Basiliek in Appingedam, waar chef Willem Bos de scepter zwaait. Zij hebben deze Sinterklaas een speciale box met maar liefst twintig gangen in de vorm van kleine gerechten. Spoiler: het is absoluut een aanrader!

Ik schreef al eens eerder over de bezorgservice van De Basiliek, om de lokale horeca tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Toen chef Willem mij vroeg of ik de box met gerechtjes alvast wilde voorproeven, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Toen ik zaterdag de rijk gevulde doos opende, was ik direct onder de indruk. Wát een spijzen! Een lust voor het oog. Ik ging meteen aan de slag met fotograferen, waarbij ik mezelf moest bedwingen om niet direct te proeven. ’s Avonds heb ik alles uitgebreid getest. Ik was zó enthousiast over de Sinterklaasbox van De Basiliek dat ik besloot er in topsnelheid een artikel aan te wijden!

table top van allerlei gerechten uit de sinterklaasbox van restaurant de basiliek, twintiggangemenu

Het concept

Allereerst: wat is nu precies de bedoeling? Je krijgt twintig bakjes, waarvan een deel koude gerechten zijn, een deel warme gerechten en deel desserts. Je hebt dus aan deze doos (meer dan) een volwaardige maaltijd. De Sinterklaasbox kost slechts €30,- per persoon voor twintig gerechten. Wij hebben alles als gang gegeten, maar je kunt natuurlijk ook allerlei bakjes tegelijkertijd serveren.

Twintig gangen menu in de Sinterklaasbox van Restaurant de Basiliek!
Twintig gangen!

De kracht van deze box zit ‘m wat mij betreft in de eenvoud van de bereiding. Ik heb verschillende dine-at-home boxen geprobeerd de afgelopen tijd en sommige restaurants vragen behoorlijk wat vaardigheden van de thuiskok. Bij deze box van De Basiliek is álles helemaal af. De warme gerechtjes, die speciaal in ovenproof bamboe worden geleverd, hoeven alleen even 7 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden verwarmd te worden. Er komt dus geen fornuis aan te pas! Dit is werkelijk voor iedereen haalbaar, mits je natuurlijk een oven hebt.

Het gemak, samen met de vele gerechten, maken dat ik dit een geweldig concept vind. Het is een ware showcase voor wat De Basiliek in haar mars heeft.

De Basiliek Sinterklaasbox: het eten

Het eten werd heel keurig afgeleverd. De Basiliek brengt de box aan huis, dus ook wat dat betreft word je geheel ontzorgd. De gerechtjes zijn prachtig opgemaakt en alle bakjes stonden netjes overeind. Wanneer ik zelf iets qua eten moet ophalen (op de fiets), ligt tegen de tijd dat ik thuis ben de helft op de kop, dus dit is echt een meerwaarde. Je kunt alles in principe gewoon in de bakjes opdienen en ze zien er uit als kleine kunstwerkjes.

Negen van de twintig gerechtjes van de Sinterklaasbox van Restauran De Basiliek
Negen van de twintig gerechtjes uit de Sinterklaasbox

Ik vond de porties precies goed. Twintig gerechten per persoon is best veel, dus te grote porties vind ik zonde. Bij te kleine porties krijg je echter het gevoel dat je twintig amuses wegtikt en daar was hier geen sprake van. Het zijn verfijnde gerechtjes, óók in de uitvoering. De meeste gerechten bevatten verschillende componenten en verschillende bereidingen. Dit is culinair jargon voor: er wordt echt wat met de ingrediënten gedaan en het is meer dan bijvoorbeeld een gehakballetje. Ik vind het belangrijk om dit te benadrukken, omdat dit betekent dat elk gerecht veel tijd, moeite en creativiteit heeft gekost.

De smaken

Die aandacht zie je tevens terug in de smaken. Die zijn meestal perfect gebalanceerd in zoet, zout en zuur. Ik zet enkele van de twintig gerechtjes in de spotlight. Het is immers wel zo leuk om zelf nog wat verrassingen tegen te komen als je de box hebt besteld! In de gerechten zie je verschillende invloeden, waaronder Franse, Italiaanse en Japanse twists. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de salade van drie soorten aardappel (bergerac, maya gold en maya twilight):

aardappelsalade van drie soorten aardappel, met sesam in de Sinterklaasbox van Restaurant De Basiliek.
Salade van drie soorten aardappel (bergerac, maya gold en maya twilight)

Dit gerecht laat wat mij betreft goed zien hoe je met zoiets eenvoudigs als een aardappel echt iets bijzonders neer kan zetten. De aardappel is de ster. Tegelijkertijd is het kleurenpalet van de drie kleuren aardappel mooi. De verschillende kleuren worden versterkt door de oranje bloemblaadjes. Maar de smaak is waar het verschil wordt gemaakt: deze aardappelen, aangemaakt met sesam en (rijstwijn)azijn, is perfect in balans qua zoet, zuur en zout. Vréselijk lekker!

rosbief van hert met koolblaadjes en twee bereidingen van veenbes in de Sinterklaasbox van De Basiliek.
Rosbief van hert met koolblaadjes en twee bereidingen van veenbes

Daarnaast vind ik de balans tussen toegankelijke gerechten en wat meer uitdagende, verrassende gerechten goed gedaan. Zodoende wordt de wat meer conservatieve proever enerzijds op zijn wenken bediend en anderzijds op een plezierige manier uitgedaagd om wat nieuws te proberen. Zo is er bijvoorbeeld een uitstekende carpaccio met truffel: klassieke kost, maar wel zeer goed uitgevoerd. Dat lusten velen graag. Daar tegenover is bijvoorbeeld de rosbief van hert met koolblaadjes en twee bereidingen van veenbes spannender en verrassender.

Krab met parelcouscous, zure room en zilte groente

In het hele menu worden mooie ingrediënten gebruikt zoals krab, meiknol en viool. In de krab met parelcouscous, zure room en zilte groente wordt er niet op de portionering ingeboet. Voor de prijs van de box vind ik dat echt keurig. Het gerecht was voortreffelijk! In dit gerecht zie je terug hoe belangrijk textuur voor smaakbeleving kan zijn. Het zachte van de parelcouscous in combinatie met het vlezige van de krab en het vette van de zure room, geeft een prettig mondgevoel.

Creatief met groente

Jonge meiknol met een miso crème en pijnboompitten

Er zit een grote variatie van groentegerechten in het menu. Chef Willem maakt verrassende combinaties met die groente, zoals jonge meiknol met een miso crème en pijnboompitten. Lekker! De keuze om gerechtjes te maken waarin groente centraal staat, zorgt ervoor dat er een goede balans is tussen vlees, vis en groente in het menu.

Vijf desserts in de Sinterklaasbox van De Basiliek.
Vijf desserts

Tot slot wordt het zoet niet overgeslagen en krijg je maar liefst vijf desserts in allerlei verschillende smaken als chocolade, speculaas en appel. Mijn absolute favoriet was een mouse van pompoen met citroenthijm en koffie (helaas niet op de foto). Echt een heel gaaf en verrassend seizoensgerecht! Nog een dessert dat ronduit cool is, is het shotje van viool en micro venkelblad:

Violenshotje met bloemetjes in kristallenglaasjes uit de twintiggangen Sinterklaasbox De Basiliek.
Shotje van viool en micro venkelblad

Verrassend, lekker, een beetje funky en het ziet er schitterend uit!

Het eindoordeel over De Basiliek Sinterklaasbox

Het moge ondertussen wel duidelijk zijn: ik ben uitermate enthousiast over deze box van De Basiliek! Mooie smaken, goede portionering, héél veel om te proeven, verrassende gerechten… Wat wil je nog meer?

Dan mag er nog even benadrukt worden dat de box voor €30,- echt een goede deal is. Ik heb vorig jaar zelf een twintig gangen diner gemaakt met De Smaeckmakers, dus ik weet hoeveel tijd en energie er zit in niet alleen de uitvoering, maar ook in de ontwikkeling van een dergelijk uitgebreid menu. De Sinterklaasbox is zo vriendelijk geprijsd omdat De Basiliek mensen graag kennis wil laten maken met wat ze allemaal in huis hebben. En dat is, kan ik proefondervindelijk vaststellen, véél. Heel veel.

table top van allerlei gerechten uit de sinterklaasbox van restaurant de basiliek, twintiggangemenu

Ik kan dan ook niet anders dan deze Sinterklaasbox van harte aanbevelen. Je proeft verschillende gerechten, krijgt waar voor je geld, je hebt er weinig tot geen werk van en het wordt bij je thuisbezorgd. Werkelijk een heerlijk avondje!

Praktische informatie

Voor €30,- per persoon krijg je de Sinterklaasbox van Restaurant De Basiliek thuisbezorgd. De box is te bestellen voor zowel 4 en 5 december en bestel ‘m graag vóór 3 december. Bestel de Sinterklaasbox via deze link van De Basiliek en raadpleeg de site voor meer informatie.

Mocht je nou denken: “Wat een topmenu, maar ik wil ook graag een glaasje wijn bij m’n menu”: je kunt tevens prachtige wijnen aanschaffen bij De Basiliek en ze willen je ongetwijfeld graag helpen met het uitzoeken van bijpassende wijn(en).

Ik begrijp van De Basiliek dat de box heel hard gaat, dus snel bestellen is een must. Vis je nou toch achter het net? Met kerst heb je nog een kans! De Basiliek komt voor de feestdagen met een speciale Kerst Box. Deze is vergelijkbaar met de Sinterklaasbox, maar is nóg uitgebreider en exclusiever. Ik kan in ieder geval niet wachten, want die Sinterklaasbox: die smaakt naar meer.

Restaurant De Basiliek
Solwerderstraat 45-47
9901BB Appingedam
(0596) 683 131
info@restaurantdebasiliek.nl
restaurantdebasiliek.nl
Instagram: Restaurant_debasiliek
table top van allerlei gerechten uit de sinterklaasbox van restaurant de basiliek, twintiggangemenu

Ik ben benieuwd wat jullie van de Sinterklaasbox vinden! Word je vreselijk enthousiast als je dit hoort? Als je bij De Basiliek bestelt, laat het me dan weten in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.