Tahu Ketoprak – Indonesische lauwwarme salade (vegan)

Tahu Ketoprak – Indonesische lauwwarme salade (vegan)

Tahu Ketoprak is een van mijn Indonesische lievelings gerechten. Het is snel, het is gezond en bovenal is het hartstikke lekker! Wij eten het zeker elke twee weken wel een keer, bijvoorbeeld op vega maandag. Ben jij benieuwd hoe je deze overheerlijke, lauwwarme Indonesische salade op tafel zet? Lees dan snel verder!

Ik kook zelf eigenlijk weinig tot niet met vleesvervangers. Vanuit professionele interesse probeer ik op de hoogte te blijven wat voor producten er allemaal worden gemaakt en welke ontwikkelen er op dit vlak zijn. Maar als ik zelf vegetarisch of zelfs vegan eet, dan eet ik gerechten waarin geen vlees voor komt. Wij eten dus vooral gerechten die in de basis al vega(n) zijn en waarbij ik niet allerlei producten hoef te vervangen. De Aziatische keuken is hier een onuitputtelijke bron van inspiratie voor.

Tahu ketoprak

Vlees is een duur (en dus luxe) product in Azië. Daarom zijn ze er ook zo gek op. Maar dat leidt er ook toe dat er een grote verscheidenheid bestaat aan gerechten zónder vlees. Verder wordt er in Azië weinig zuivel geconsumeerd. Het is een misvatting dat er helemaal géén zuivel geconsumeerd wordt, want producten als ghee en paneer (beiden gemaakt van zuivel) worden veel gebruikt in zowel India als Zuid-Oost Azië. Desalniettemin blijft er nog voldoende over, zoals tahu en tempé!

Tahu is tofu

In de Indonesische keuken wordt, net als in bijvoorbeeld de Chinese keuken, eigenlijk alles gegeten. En dus ook heel veel vegetarisch en vegan. Een van mijn favoriete Indonesische gerechten, en het eerste gerecht dat ik als kind zelfstandig maakte, is Tahu Ketoprak. Ik was een jaar of acht en stond vol overgave de selderij fijn te hakken, terwijl ik deed alsof ik een Brits kookprogramma presenteerde.

De basis van dit gerecht is tahu, wat we in Nederland beter kennen als tofu. Je hebt verschillende soorten tofu, zoals silken of zijden tofu, gerookte tofu, en firm tofu, de soort tofu die in de Indonesische keuken meestal gebruikt wordt.

firm tofu op een aanrecht voor tahu ketoprak met andere ingrediënten zoals trademark A kecap manis.
Firm tofu

Ik hou zelf vooral van firm tofu, maar ik weet dat er veel mensen zijn die er weinig aan vinden. De truc van dit gerecht is dat je de tofu frituurt, waardoor het een knapperige structuur krijgt. Door de marinade krijgt het daarnaast een heerlijke smaak. Je kunt de tofu ook een nacht laten marineren in de dressing, maar dan verliest het wel zijn knapperigheid. Een duivels dilemma: meer smaak of knapperig? Mijn recept zit er een beetje tussenin.

In dit gerecht gaat eigenlijk trassi. Trassi is een pasta van gefermenteerde garnalen. Het is verkrijgbaar bij de toko en de betere supermarkt. Trassi is natuurlijk niet vegetarisch, dus als het helemaal vegetarisch wilt maken, kun je de sambal en trassi vervangen door rode currypasta. Ik maak het zelf heel vaak zonder trassi, maar ik vind het mét trassi het allerlekkerst. In het recept staan beide opties.

Tahu Ketoprak: het recept

tahu ketoprak

Tahu ketoprak – Indonesische, lauwwarme salade

Equipment

  • Frituurpan of pan vol zonnebloemolie om in te frituren
  • Keukenrol

Ingrediënten
  

  • 1 blok firm tofu (tahu) à 400 gram Ik gebruik Sing Tofu
  • 100 milliliter goeie kecap manis Ik gebruik A trademark kecap (verkrijgbaar bij Jumbo en toko)
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 limoenen, uitgeperst Je kunt hiervoor ook een citroen gebruiken
  • Optioneel 1 volle theelepel sambal oelek
  • Optioneel 1/2 theelepel trassi Je kunt de trassi en sambal oelek samen vervangen door een volle theelepel rode currypasta
  • 100 gram taugé
  • 1 bos bladselderij, fijngehakt
  • 1/2 komkommer, in dunne plakjes
  • 3 lekkere tomaten, in dunne plakjes
  • 2 lente uien, in ringetjes gesneden
  • Bawang goreng (gefrituurde uitjes) naar smaak
  • Erbij: Gestoomde pandanrijst en sambal naar keuze

Instructies
 

  • Verwarm de frituurpan op 180 graden of zet de pan met olie op het vuur. Haal de tahu (tofu) uit de verpakking in de gootsteen en dep droog met het keukenpapier. Snijdt de tahu in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 1cm. Frituur 4 minuten de tahu in 3 etappes goudbruin in de frituur of pan en laat daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Terwijl de tahu afkoelt, maak je de dressing. Meng daarvoor in een grote kom de kecap, citroensap, knoflook, de sjalot, sambal oelek en trassi (dan wel currypasta). Deze dressing kun je ook al eerder maken: hoe langer het trekt, hoe intenser de smaak wordt. Doe de tahu in de dressing, zodat dit kort marineert. Zet ondertussen een pan water op het vuur en wanneer dit kookt, blancheer dan de taugé 1 minuut. Giet de taugé af en laat afkoelen.
  • Als alles op kamertemperatuur is (het mag nog een beetje lauw zijn), kun je de salade opmaken. Ik maak meestal een rand van komkommer en tomaat en leg de tahu met de taugé en bladselderij in het midden. Ik doe dan nog wat van de dressing over het geheel en maak het af met de lente ui en bawang goreng. Serveren met warm gestoomde pandanrijst en sambal naar keuze.

Dit gerecht heb ik ook weleens voor vrienden gemaakt. Vriendin A. was destijds enigszins teleurgesteld dat ik vegetarisch had gekookt, want in die tijd was dat nog wat minder gewoon. Ze was (gelukkig!) aangenaam verrast door hoe lekker vegetarisch eten ook kon zijn. Tegenwoordig eet A. zelfs bijna uitsluitend vegetarisch! Ik zeg dan ook hetzelfde tegen jullie als destijds tegen haar: Ik beloof je dat je nooit meer hetzelfde denkt over vega eten ;)!

Ik ben benieuwd wat jullie van dit recept vinden en of het je kijk op vegetarisch eten misschien heeft veranderd. Het is tegenwoordig steeds normaler om minder vlees te eten, maar dit gerecht vindt gek genoeg nog niet zijn weg naar onze Europese harten. Jammer, maar daar kan verandering in komen!

Tahu ketoprak

Dus heb je tahu ketoprak gemaakt of gegeten en vond je het de moeite waard? Laat het me dan weten in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4



2 gedachten over “Tahu Ketoprak – Indonesische lauwwarme salade (vegan)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept