Week zonder vlees – Review: Boekoeloekoe burger

Week zonder vlees – Review: Boekoeloekoe burger

Het is deze week de nationale Week zonder Vlees. Van 8 tot en met 14 maart eten veel Nederlanders één week geen vlees. En ik kon niet achterblijven, want ik vind het heerlijk om mijn gedrag even een week of maand in extremis te compenseren (ben ook een trouwe Dry January volger). Om jullie én mezelf uit te dagen, heb ik daarom deze week verschillende, verrassende vegetarische recepten op de site. Met vandaag in de hoofdrol: de Boekoeloekoe burger!

De recepten die ik deze week ga delen, hebben mij ofwel verrast, of eet ik al jaren en vervelen nooit. Het belangrijkste is dat ik het gevoel wil hebben vlees niet te missen zónder dat er allerlei rare fratsen worden uitgespookt met zwaar bewerkte producten (dan ga ik immers naar McDonald’s).

Vleesvervangers

boekoeloekoe met groene curry en gemberrijst - week zonder vlees. Houten achtergrond, oudzilveren bestek

Want ik ben eigenlijk niet zo’n fan van vleesvervangers. Met vleesvervangers bedoel ik producten die proberen vlees na te bootsen. Dit lukt namelijk vrijwel nooit. Ik heb wel goede hoop voor de toekomst dat dit beter wordt. Dat maakt het voor de flexitariërs of vegetariërs die eigenlijk niet zonder vlees kunnen een stuk eenvoudiger.

Maar eigenlijk vind ik dat als je vegetarisch kookt je van alle niet-vlees producten de ster maakt van je gerecht. Dus niet je kipfiletje bij je AVG vervangen door een Quornburger. Nee, een gerecht waarin bijvoorbeeld een ei, prei of aardappel de basis van je gerecht vormt en waarop je alles afstemt. Je kunt hartstikke lekker, gezond en compleet eten, zonder een substituut voor vlees te gebruiken.

De tweede reden waarom ik niet zo’n fan ben van de meeste vleesvervangers is omdat ze wel heel erg bewerkt zijn. Ik koop ook geen kant- en klare schnitzels, dus waarom zou ik dat voor een vegetarisch gerecht dan wel doen? Als ik iets met tofu wil eten, dan maak ik gewoon zélf iets met tofu (zoals tahu ketoprak), dat hoeft een fabrikant niet voor mij te doen.

Dit allemaal in acht nemende, vind ik het wel leuk dat áls je eens uit de band wilt springen, je dit soort producten kunt eten. Net als dat je weleens een kant-en-klare gehaktbal neemt, kun je ook af en toe een kant-en-klare vleesvervanger nemen.

Wat dan wel?

Ja, wat dan wel? Nou, daar ga ik je mee helpen. Er zijn zoveel gerechten en producten te verzinnen die je lekker laten eten, zonder dat het allemaal heel bewerkt is. Falafel is bijvoorbeeld geweldig. Ik ben echt gek op falafel, mits het goed wordt klaargemaakt. In plaats van gehackt te kopen, kun je prima zelf een blok tofu rullen of beter nog, frituren en marineren. Daarnaast vind ik een burger gemaakt van paddenstoelen ook heerlijk! Zo zijn er legio voorbeelden van gerechten waarin de groente centraal staat, zonder dat het uitgangspunt is om vlees na te maken.

Boekoeloekoe

boekoeloekoe met groene curry en gemberrijst - week zonder vlees. Houten achtergrond, oudzilveren bestek

Je kunt dus hele lekkere vegetarische alternatieven eten, zonder dat het heel erg op vlees moet lijken. Zo werd ik laatst gewezen op de Boekoeloekoe burger. De wat? Ja, dat dacht ik ook. De Boekoeloekoe burger. “Wat is dat nou weer?” dacht ik. “Een nieuwe vleesvervanger,” dacht ik eerst. Ten onrechte. Want als er iets is wat Boekoeloekoe niet wil zijn, is het een vleesvervanger. “Waarom vlees vervangen, als je juist een dagje geen vlees wilt eten?” Staat er groot op de website. Kijk, daar hou ik van.

Maar, wat is het dan wel? Volgens het statement op hun eigen site:

"Boekoeloekoe is een lekkere variatie voor bij vele vegetarische gerechten. Echter heeft het niet de intentie om vlees te vervangen zoals de zogenaamde vleesvervangers dat misschien doen. Het lijkt ook niet speciaal op vlees qua smaak of textuur en heeft een eigenheid die niet direct met een bestaand vegetarisch- of vleeshoudend product is te vergelijken. Het is dan ook een smaakvol product voor zowel de vleeseter, vegetarier, flexitarier , vleesverminderaar, oftewel voor een ieder die van lekkere en gevarieerde voeding houdt!"

Dit is eigenlijk precies waar ik achter sta: geen hyperbewerkte vleesvervangers. Je kunt Boekoeloekoe via hun website bestellen. Ik bestelde online drie zakjes Boekoeloekoe à €3,50 per stuk en kreeg ze gratis thuisbezorgd. Één zakje is voldoende voor vier personen.

Het product is nauwelijks bewerkt en vrij van allerlei onnodige toevoegingen. Je moet dan ook zelf aan de slag om er wat van te maken. Je ontvangt een zakje met een soort poeder thuis. Daar voeg je gesnipperde ui, geraspte kaas, melk, ei en olie aan toe. Dat laat je een kwartier staan in de koelkast en dan kun je het vormen tot burgers, balletjes of wat je maar wilt. Vervolgens bak je het in een pan of in de oven en kun je erbij serveren wat jij lekker vindt.

Ik moet toegeven dat ik hier wel wat sceptisch tegenover stond. Ik moet melk, ei en kaas toevoegen aan een soort graan. Is dit niet een soort veredelde pannenkoek?

De smaak en ingrediënten

Het blijkt dat ik het mis had. Het is hartstikke lekker! Ik weet alleen niet zo goed waarom en hoe ze het doen. Het is inderdaad geen klassieke burger ofzo, maar het is ook geen pannenkoek. Ik heb het idee dat er havermout door zit, door het poeder aandachtig te bestuderen, maar het smaakt niet per se naar havermout. Er zitten ook allerlei kruiden in, zoals koriander en selderij.

boekoeloekoe met groene curry en gemberrijst - week zonder vlees. Houten achtergrond, oudzilveren bestek. De ingrediënten
Goed kijken: kleine lettertjes voor de ingrediënten

Een zakje voor vier personen kost €3,50. Dat is natuurlijk niet erg duur, maar je moet er ook nog aardig wat ingrediënten aan toevoegen. Dat maakt het per portie wel duurder en je moet zelf wel wat doen. Dat laatste vind ik niet echt een argument, want als je gehaktballen draait moet je min of meer dezelfde handelingen verrichten.

Ik durf het nauwelijks te zeggen, maar ik ben eigenlijk best wel enthousiast over Boekoeloekoe!

Ik heb Boekoeloekoe nu op twee manieren gegeten. De eerste was als klassieke burger, met een gebakken ei, sla en mosterdmayonaise op een ciabatta. Daarbij wat krieltjes en een salade. Dat was verrassend lekker. Het smaakt inderdaad niet naar een hamburger, je proeft gebakken kaas en de Boekoelokoe burger is niet droog.

Maar het idee is natuurlijk dat dit niet alleen maar een hamburgervervanger is. Dus heb ik een tweede recept gemaakt, om voor jullie te kijken of je Boekoeloekoe op andere wijze kunt inzetten. Dat heeft me enorm verrast.

Boekoeloekoe met groene curry

boekoeloekoe met groene curry en gemberrijst - week zonder vlees. Houten achtergrond, oudzilveren bestek

Want dat het als burger werkt is mooi, maar werkt het ook bij bijvoorbeeld een Aziatisch gerecht? Ik nam de proef op de som en maakte een groene curry en gemberrijst, waarbij ik de Boekoeloekoe serveerde.

Ik had er eerlijk gezegd een hard hoofd in met de kaas in de burger, maar… Het is gelukt! Een Boekoeloekoe burger met curry en rijst bleek een top combinatie! Dat had ik echt niet zien aankomen. Het recept mag ik jullie natuurlijk niet onthouden.

Ik heb de melk vervangen voor Griekse (of Bulgaarse of Turkse) yoghurt, zodat de burger iets smeuïger wordt. Dat ging goed, dus dat kun je prima toepassen.

boekoeloekoe met groene curry en gemberrijst - week zonder vlees. Houten achtergrond, oudzilveren bestek

Boekoeloekoe met groene curry en gember rijst

Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1 zakje Boekoeloekoe mix
 • 2 uien, gesnipperd
 • 1 groot ei
 • 4 eetlepels Griekse yoghurt
 • 50 gram geraspte kaas
 • 2 eetlepels groene currypasta ik haal goede kwaliteit currypasta bij de toko, maar je kunt ook currypasta's in de supermarkt kopen
 • 5 tenen knoflook, geperst of fijngehakt
 • 5 cm verse gember, geschild en geraspt of fijngehakt
 • 400 ml kokosmelk
 • 300 gram pandan- of basmatirijst
 • 1 bosje verse koriander, grof gehakt

Instructies
 

 • Mix de Boekoeloekoemix met 4 eetlepels van de gesnipperde ui, de kaas, de yoghurt en het ei. Kneed en laat een kwartier stijf worden in de koelkast.
 • Verhit zonnebloemolie in een pan en bak de helft van de knoflook en gember kort aan. Voeg daarna de rijst toe en bak nog 2 twee minuten mee. Voeg ruim water toe, breng aan de kook en kook de rijst 15 minuten door. Giet daarna af en laat de rijst stomen.
 • Vorm ondertussen vier burgers met je handen van het Boekoeloekoe mengsel. Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en bak de burgers in 4 minuten per kant bruin. Doe dit op niet té hoog vuur: dan verbranden ze. Haal uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
 • Verhit nog een eetlepel zonnebloemolie in de Boekoelkoepan en fruit de rest van de ui, knoflook en gember. Voeg na een minuut de currypasta toe en bak nog twee minuten (let wederom op dat het niet verbrand!). Voeg de kokosmelk toe en laat de saus zo'n vier minuten indikken op laag vuur.
 • Serveer de rijst met de Boekoeloekoe burger en de curry. Garneer met de koriander.

Notities

Ik gebruik zelf een rijstkoker, dus ik doe de rijst na het bakken in de rijstkoker en voeg dan afgepast het water toe aan de hoeveelheid rijst.
 
Je kunt eenvoudig groente als paprika, minimais, kikkererwten, geblancheerde broccoli, etc., meekoken in de curry als je geen apart groentegerecht wilt maken.

Je kunt de rijst, de currysaus en de burger allemaal apart bewaren. De rijst en curry worden steeds lekkerder, maar de Boekoeloekoe wordt minder knapperig. Ik serveer er een los groentegerecht bij, maar je kunt er ook voor kiezen om groente mee te stoven in de curry. Dan heb je alles in één keer klaar!

Het eindoordeel

boekoeloekoe met groene curry en gemberrijst - week zonder vlees. Houten achtergrond, oudzilveren bestek

Ik ben eigenlijk best blij verrast door Boekoeloekoe. Het is simpel én het is geen typische vleesvervanger waarbij de smaak van vlees wordt benaderd. Ik vind het goedkoop en de Boekoeloekoe blijkt verrassend veelzijdig te gebruiken. Dat laatste had ik echt niet verwacht. Op de site geven ze nog als tip om de Boekoeloekoe in bladerdeeg te verwerken. Dit ga ik zeker proberen.

De nadelen zijn er ook: je moet nog behoorlijk wat ingrediënten toevoegen (al zie ik dat zelf niet als een nadeel) en je kunt het alleen online bestellen. Het is nergens anders verkrijgbaar. Boekoeloekoe is, als je de receptuur van henzelf volgt, niet vegan. Dat is voor mij geen probleem, maar misschien voor jou wel. Je kunt natuurlijk wél plantaardige ingrediënten toevoegen in plaats van kaas, melk en ei. Update: Lezeres Mariette wees mij erop Boekoeloekoe wél op andere plekken verkrijgbaar is. Lees hier waar.

Het is weliswaar niet een échte vleesvervanger in de zin dat het probeert vlees na te maken, maar het is wel een product dat je gebruikt om vlees te vervangen. Het zit dus een beetje tussen de fabrieksproducten en het zelf koken met groente of tofu in. Waar je met die laatste ingrediënten nog alle kanten op kan, is Boekoeloekoe, ondanks dat je het voor verschillende gerechten kan gebruiken, misschien wat saai om elke dag te eten.

Nu is dat ook niet het doel van Boekoeloekoe. Het is een alternatief binnen een gevarieerd eetpatroon. Ik vind het een creatieve manier om ook eens op deze wijze naar vegetarische producten te kijken en zowel vegetariërs als flexitariërs een alternatief te bieden op de huidige markt. Én, niet onbelangrijk, ik vond het oprecht lekker. Ik ben in ieder geval geïntrigeerd genoeg om er nog verder mee te experimenteren!

boekoeloekoe met groene curry en gemberrijst - week zonder vlees. Houten achtergrond, oudzilveren bestek

Boekoeloekoe is te koop via hun eigen site.

Wat is jullie ervaring met vleesvervangers? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


3 gedachten over “Week zonder vlees – Review: Boekoeloekoe burger”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept