Homemade granola met véél noten

Homemade granola met véél noten

Aan het begin van de health hype vond ik dat allemaal best wel interessant. Ik ging groene smoothies, spirulina, citroensap drinken en matcha latte’s (heel erg vies) drinken. Ik stopte bananen in de vriezer om als ‘ijs’ te verwerken. Ik kocht chiazaad en kokosolie en maakte zelf granola van havermout. Velen van die dingen zijn, zoals het gaat met hypes, weer voorbijgegaan. Maar ik drink nog steeds regelmatig smoothies met spinazie en ik zorg dat ik altijd een batch granola in huis heb!

Granola is een van de trends die toen startte. Het duurde even voordat ik doorhad dat granola gewoon Engels is voor cruesli. En zowel granola als cruesli zijn vreselijk lekker. Met veel noten. En het moet een beetje zoetig. En veel kaneel. Ik gebruik mijn favoriete ontbijtgraan: havermout! Ik weet dat er heel veel mensen zijn die niet van havermout houden, maar ik vind het echt super lekker. Mits het goed gemaakt wordt, dus niet gekookt met alleen maar water. Het is het ideale ingrediënt voor deze homemade granola, maar je kunt ook andere granen kiezen, zoals gerst.

Ik liet me voor deze granola inspireren door een van mijn Britse lievelingschefs, die in Nederland niet zo bekend is: Gizzi Erskine. Na jaren haar recept te maken heb ik er steeds meer eigen dingen aan toegevoegd en gemerkt dat je met een goed basisrecept ver komt.

Het fijne van zelf granola maken, is namelijk dat je precies kunt kiezen wat je erin doet. In deze versie zit dus vooral wat ikzelf erg lekker vind. Ook zitten er geen toegevoegde producten in die je in productie-cruesli vindt. Het is een leuk werkje in het weekend en je hebt er vervolgens lang plezier van. Ik maak zelfs meestal een dubbelrecept, zodat ik extra veel heb.

granola met noten op een baklplat

Granola: Healthy of niet?

Granola lijkt wel healthy, omdat dit met de hele gezondhype hip werd, maar is niet per definite. Of eigenlijk, het is best gezond met al die noten, maar er zitten wel veel calorieën in. Havermout is sowieso het calorierijkste graan dat we kennen. De ingrediënten hebben een lage glycemische index, wat betekent dat de energie langzaam wordt afgegeven. Dat betekent dat je minder snel honger krijgt. En geen suikerdip of foodfitty.

Ook is het gebalanceerd in zaden, koolhydraten en vetten. De koolzaadolie in dit recept geeft de granola een boterige smaak, maar is veel gezonder dan boter. Ik dacht altijd dat koolzaadolie niet echt lekker was, maar door het originele recept van Gizzi liet ik me er toch toe verleiden. Dat bleek een uitstekende zet!

Dus is het echt ongezond? Nee, maar je moet er geen bergen tegelijk van eten, zoals met zoveel dingen. Ik eet granola altijd met Turkse of Griekse yoghurt, waarvan ik de versie met 10% vet het lekkerste vind, maar de versie met 0% ook meer dan prima is! IJskoude melk doet het ook heel goed. Het is lekker om er vers fruit of rabarbercompote bij te doen. Natuurlijk kun je nog chocolade, kokos, rozijnen of gedroogd fruit toevoegen in de granola, maar de glycemische index schiet daarvan omhoog.

homemade nutty granola met bosbessen

Homemade Nutty Granola

Ingrediënten
  

  • 3 el koolzaadolie Voor warme bereidingen (je kunt ook zonnebloemolie gebruiken
  • 150 ml agavesiroop je kunt dit vervangen door honing, maar agavesiroop is zoeter dan honing, heeft een lager GI en is neutraler van smaak (zelf hou ik niet van een sterke honingsmaak)
  • 1 el honing
  • 1 el kaneel Of meer naar smaak
  • 300 g havermout
  • 25 g zonnebloempitten
  • 25 g pompoenpitten
  • 2 el sesamzaad optioneel
  • 175 g (gehakte) gemengde noten naar keuze (ik kies voor pecans, amandelen, hazelnoten en walnoten)
  • optioneel: handje chocoladedruppels, rozijnen, gedroogd fruit, kokos, gojibessen, etc.

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de olie, de agavesiroop en de honing in een grote kom tot een homogeen mengsel. De olie met de siroop mengt best moeilijk!
  • Meng de rest van de ingrediënten in een grote mengkom en giet hier het mengsel met de koolzaadolie op. Goed verdelen zodat de noten en havermout allemaal een beetje bedekt worden door de kleverige substantie.
  • Spreid het mengsel uit op één of twee bakplaten met bakpapier bekleed, zodat je een dunne laag op de bakplaat krijgt. Bak de granola ongeveer 30 tot 45 minuten totdat het mooi goudbruin en knapperig wordt. Let op dat het niet verbrand, dan wordt het bitter. Haal vervolgens uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.
  • Serveer met ijskoude melk of yoghurt en vers fruit. Bewaar de rest van de granola in een luchtdichte bak.

Je kunt de granola minimaal een maand bewaren in een goed afgesloten doos. De kwaliteit loopt na die drie weken terug in smaak en wordt minder knapperig, maar het is nog goed te consumeren.

homemade nutty granola met bosbessen

En jullie, maken jullie weleens zelf granola? Wat zijn jullie favoriete ingrediënten? Ik ben benieuwd wat jullie van deze Nutty Granola vinden! Laat het me weten in de comments of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4



1 gedachte over “Homemade granola met véél noten”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept