Review: Bellami’s – Bar à manger
Toen ik vorig jaar afstudeerde, gaf ik een receptie bij Bellami’s – Bar à manger. De ambiance van Bellami’s is geweldig, alsof je een Franse bistro binnenstapt, zónder de toeristische kitscherigheid. Het eten is erg goed, de bediening is in Groningen vrijwel onovertroffen en de sfeer is ronduit fijn.
Daarnaast heeft de locatie voor mij nog een andere betekenis, want vroeger zat hier restaurant Muller van Jean Michel Henge. Het was het eerste sterrenrestaurant waar ik ooit heb gegeten (ik was toen twaalf), het restaurant waar mijn ouders hun huwelijk vierden en de jaren daarna elk jaar gingen eten en het restaurant waar ik na het behalen van mijn middelbare school diploma ging eten om dit te vieren. Helaas stopte Jean Michel er enkele jaren geleden mee, maar gelukkig is Bellami’s ervoor in de plaats gekomen!
Bellami’s: het eten
Maar terug naar de dag van vandaag! We gaan lunchen met zijn vieren ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van vriendin N. én om te vieren dat we vakantie hebben. Zoals meestal beginnen we de maaltijd met oesters. Ze serveren Geay oesters (€10,50/drie stuks) uit Charente-Maritime, die ik altijd erg lekker vind. Ze zijn vers, mooi ziltig en een klein beetje zoet. Je moet wel even vragen om wat vinaigrette en tabasco erbij, want ze serveren ze hier het liefst ‘nature’, dus met niks. Op verzoek is het allemaal geen enkel probleem.
Daarna bestellen we vooral een heleboel “hapjes”, zoals we dat noemen, zodat we veel kunnen proeven en delen. We bestellen verschillende dingen die in etappes komen. Eerst de Rillettes van in ganzenvet gekonfijte kip (€8,50), die mooi vet en smeerbaar is. Het wordt geserveerd in een martiniglas met cornichons (een diepe wens van mijn vader, die weigert rillettes zonder te eten. Ze hebben braaf geluisterd, vorig jaar). Uiteraard krijg je er vers stokbrood bij.
We krijgen ook de Croquettes du foret met bietenmayonaise (€9,50/vijf stuks). Deze bospaddenstoelenkroketten bestellen we nog een aantal keren bij, omdat ze zo vreselijk lekker zijn en vijf heel lastig deelbaar is door vier. De croquetjes zijn heel umami, waardoor ze een hartigheid hebben die vaak ontbreekt bij vegetarische gerechten. De paneerlaag van panko is, er is geen ander oordeel voor, perfect. Er zitten voldoende bospaddenstoelen in de salpicon (de ragoutvulling, red.), die fluwelig en smaakvol is. Ik heb nog nooit zulke goede vegetarische kroketten gehad en deze laten vele dierlijke bittergarnituur achter zich (zoals de Cas Spijkers kroketten bij De Prinsenhof). Een must-order als je bij Bellami’s gaat eten. Enige kanttekening die ik kan plaatsen is dat de bietenmayonaise lekker is, maar niet erg bijzonder. Wel fijn om eens iets anders bij kroketten te krijgen dan mosterd(mayo)!
De tweede ronde
Na deze weldaad kregen we de volgende ronde. We hadden een Tartine met burrata en pesto (€11,50) besteld, wat een open sandwich op getoast briochebrood is. De burrata, een bol mozzarella gevuld met room, is heel vol van smaak en romig. Dat combineerde goed met de lichtpikante tomatenpesto van hazelnoten. Het briochebrood smaakte mooi vettig naar roomboter, was niet te hard getoast en zodoende niet droog, maar wel knapperig. Super!
Verder kregen we een Pizzette met camembert & tomaat (€9,50). Ik ben zelf niet zo vreselijk gek op camembert, maar de jarige wel, dus kozen we uiteraard hiervoor. Ook dit was een erg goed uitgevoerd gerecht. De flinterdunne bodem van brooddeeg was mooi knapperig. Een goed idee vond ik het mengen van crème fraîche met tomatencrème, zodat het een beetje tussen een pizza en een tarte flambée (of flammkuchen) in zit.
Tot slot kregen we nog een klassieker in een modern jasje: Croque met burrata en scampi (€12,50). Deze croques staan al vanaf het begin op de kaart en destijds gebruikten ze hier ander brood voor. In mijn herinnering was dat briochebrood. Dat vond ik persoonlijk lekkerder dan dit foccacia-achtige brood dat ze tegenwoordig gebruiken. Het wordt hierdoor nogal hard om te eten en het lijkt alsof er daardoor veel minder vulling inzit of dat die eruit is gelopen. Wat wel heel erg lekker is, is de béchamelsaus, wat klassiek in een croque hoort. Daarom zou ik er ook graag meer van willen!
De ‘kaaswaaier’, zoals ze die noemen, vind ik geweldig. Ik wil dit altijd en overal bij elke tosti! De scampi’s waren wat aan taaie kant. Ik vermoed dat dit komt doordat ze door croque bereiding twee keer gegaard worden. Hier zie ik zo één, twee, drie geen oplossing voor, maar ik kies in het vervolg voor een andere variant van de croque. Ik heb bijvoorbeeld al vaak die met draadjesvlees en truffel gehad, een echte aanrader!
De service
Dan verdient de bediening van Bellami’s een aparte accolade in deze review. Die is namelijk echt heel erg goed. Vele restaurants zouden hier een voorbeeld aan mogen nemen. De heren van Bellami’s zijn correct, voorkomend en beleefd. Ze hebben een duidelijke persoonlijkheid, maar deze treedt nooit op storende wijze op de voorgrond. Het gaat om de gast en niet om de flamboyante gastheer.
Daarnaast hebben de Roel en Sebastiaan een uitstekende kennis over de geserveerde producten en zo mogelijk nog meer kennis over wijnen. Ze serveren onder andere een uitstekende Picpoul de Pinet (€27/fles) en Albariño (€7,5/glas). De wijnkaart van Bellami’s is sowieso zeer de moeite waard om te bestuderen als je daar dan toch bent. En probeer een Bellamini (€6,50) of een ander aperitief!
Gastvrijheid staat hoog in het vaandel bij Bellami’s en dat gecombineerd met de professionaliteit van de bediening betekent bijvoorbeeld dat je nooit zonder karaf water komt te zitten. Als je, zoals wij, gerechten deelt, komen er voor je het weet vier kleine bordjes op tafel. Het komt vast voor in hun vocabulaire, maar ik heb het woord ‘nee’ er nog nooit gehoord.
Eindoordeel over Bellami’s
Het zal je niet verrassen, maar ik ben zeer tevreden over Bellami’s Bar à Manger. De versheid spat van de producten, het serveerplezier van de bediening en Franse sfeer van de ambiance. Ik durf met zekerheid te stellen dat je op dit moment in Groningen nérgens beter kunt lunchen dan bij Bellami’s (helaas zijn ze niet zoveel dagen open voor de lunch). Je ziet dan ook dat ze altijd vol zitten, dus reserveren is noodzakelijk.
Er zijn kleine verbeterpuntjes, zoals het brood van de croques. Dit was in het verleden nog beter. De prijzen, met name van de dranken, zijn hoog, maar daar krijg je in mijn optiek ook echt wat voor terug. De porties vind ik wel wat aan de kleine kant, zeker in verhouding met de prijs. Het is leuk dat je veel verschillende gerechten kunt bestellen, maar dat is ook noodzakelijk omdat van bepaalde gerechten de hoeveelheden te weinig zijn. We zijn helaas niet allemaal frêle Parisiennes met bijbehorend postuur en eetlust.
Bellami’s is een heel erg fijne plek om een paar uur te vertoeven. Of je nu komt voor een borrel aan de bar of een diner, binnen of in de Kromme Elleboog op het terras: je waant je in een klein stukje Frankrijk op Groningse bodem. Uiterst plezierig. Liefs, een fan.
Bellami's - Bar à Manger & Bistro Grote Kromme Elleboog, 13 Groningen 050 204 27 98 www.bellamisbam.nl/
Hebben jullie al gegeten bij Bellami’s? Wat waren jullie ervaringen? En houden jullie van bistro’s? Laat het me weten in de comments of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!
Cheers!
4 gedachten over “Review: Bellami’s – Bar à manger”
Geef een antwoord
Madame Sjalot,
Weer een hele mooie recensie geschreven! Het is een genot om te lezen en de foto’s zijn om je vingers bij af te likken! Als ik weer in Groningen ben, weet ik waar ik wezen moet!
Die bietenmayonaise ga ik zeker ook eens proberen te maken.