Sambal Goreng Telor: Vegetarisch feest – Indonesisch

Sambal Goreng Telor: Vegetarisch feest – Indonesisch

De Pasen is net voorbij, maar we gaan gewoon nog even door met eieren! Sambal goreng telor: dit gerecht maakte ik wekelijks toen ik nog studeerde. Het is goedkoop, hartig, vegetarisch, kan het hele jaar door en ik vind het gewoonweg heerlijk. De eieren frituur je waardoor ze knapperig worden. Daarna gaan ze in een rijke, lichtpikante saus met een zoetje en romige kokos. Een waar feest voor je smaakpapillen!

Waar moet ik beginnen met dit gerecht? Ik weet het niet, want alles is fantastisch. Eieren zijn een uitstekend ingrediënt voor vegetariërs en de bewuste veganist (lees ook mijn artikel over het ei). In Indonesië gebruiken ze er dan ook veel van. Indonesiërs (en de meeste Aziaten) eten van oudsher sowieso niet zoveel vlees. Niet vanuit morele overwegingen, maar simpelweg omdat vlees een luxeproduct is en de mensen er arm zijn. Wees dan ook gewaarschuwd als je naar dit soort landen gaat en zegt dat je geen vlees eet: dat vinden ze echt heel erg vreemd én een klein beetje onbeschoft.

Dat gezegd hebbende, kun je nergens zo goed vegetarisch eten als in Azië. En natuurlijk dus ook in mijn geliefde Indonesische keuken. Ik eet sambal goreng telor meestal als vega gerecht met een salade van kool, limoen en kokos. Het is echter ook een uitstekende toevoeging aan een uitgebreidere rijsttafel, waar eigenlijk telor niet mag ontbreken.

Sambal goreng telor

sambal goreng telor table top in saus eieren, op roze achtergrond

Zoals ik al wel vaker heb gezegd, vind ik dat je vlees niet moet proberen te vervangen in gerecht. Het moet een opzichzelfstaand maal zijn, waarbij alles klopt en je dus geen kunstgrepen probeert toe te passen. Eigenlijk moet je niet eens in de gaten hebben dat je vegetarisch eet! Dit gerecht is daar wat mij betreft een uitstekend voorbeeld van. Het is rijk en romig door de santen (kokos), pikant door de sambal, knapperig door het frituren en ook nog voedzaam en substantieel. Wat wil je nog meer?

Het enige probleem van een klassieke sambal goreng telor is dat het eigenlijk trassi bevat. Trassi is gefermenteerde garnalenpasta en dus niet vegetarisch. In het recept zet ik het tussen de ingrediënten voor de liefhebber, maar zelf maak ik het eigenlijk altijd zonder.

sambal goreng telor table top in saus eieren, op roze achtergrond

Sambal Goreng Telor

Porties 4 personen

Equipment

  • cutter of tjobek (vijzel)

Ingrediënten
  

  • 8 gekookte eieren gepeld
  • 2 sjalotjes of 1 gewone ui grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook schoongemaakt
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • half blok santen
  • 1 eetlepel laos
  • 1 eetlepel gula djawa palmsuiker (ook wel Javaanse suiker genoemd), je kunt ook tafelsuiker gebruiken
  • halve theelepel trassi kun je weglaten als je het gerecht helemaal vegetarisch wilt maken
  • 8 blaadjes djeroek purut limoenblad
  • 2 blaadjes salam je kunt dit eventueel vervangen voor laurier

Instructies
 

  • Meng de ui, knoflook, sambal, laos en eventuele trassi in de cutter of tjobek en maal tot een pasta (de boemboe).
  • Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een sauspan en bak de boemboe 5 minuten door. Goed roeren, want je wilt niet dat de boemboe verbrandt! Voeg vervolgens de santen en 250 milliliter water toe, breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat een minuut of 5 sudderen of totdat de saus klaar is.
  • Verhit een laag van ongeveer 1 centimeter zonnebloemolie in een pan of zet de frituurpan aan. Frituur de eieren 3 minuten, waarbij je ze in de pan halverwege moet draaien. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de eieren met de saus, warme gestoomde rijst en een salade of groente naar keuze.

Notities

Je kunt de eieren vooraf frituren en de saus vooraf maken. Kook ‘m dan niet teveel in en doe de eieren in de saus, zodat ze kunnen mee verwarmen tijdens het inkoken.

Je kunt de eieren ín de saus niet goed bewaren. Je kunt de saus zelf echter wel goed bewaren en invriezen. Ik maak dan ook meestal extra saus, zodat ik dat kan invriezen en à la minute sambal goreng telor bij een ander gerecht serveren. Ik doe dan trouwens een half ei per persoon. Je kunt dit klassieke Indonesische gerecht verder uitstekend eten met alleen rijst en een salade of ander groentegerecht.

sambal goreng telor table top in saus eieren, op roze achtergrond

Kennen jullie recepten met eieren in de hoofdrol? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept