Retroprints van Fotofabriek

Retroprints van Fotofabriek

Sinds ik intensief bezig ben met de blog, vind ik het ook steeds leuker om foto’s te maken. Ik heb alleen het probleem dat vast velen van jullie ook hebben: ik heb alles op mijn telefoon, computer of in de cloud staan. Dat laten afdrukken bij de HEMA komt er zelden tot nooit van en eerlijk gezegd zoek ik m’n privé foto’s ook te weinig uit en heb ik de boel veel te weinig georganiseerd. Eigenlijk vind ik dat heel jammer en ook van m’n professionele foto’s zou ik graag wat afdrukken hebben. Gelukkig nodigde Fotofabriek me uit om wat afdrukken te laten maken en ik kan alvast zeggen: ik ben om!

Nu we allemaal zeeën van tijd over hebben door een aan pandemie gerelateerde lockdown, is dit het ultieme moment om eens iets met al die foto’s te doen. Niet alleen het organiseren en ordenen van je (online) archief, maar ook het afdrukken van foto’s en maken van albums. Maar denk ook eens aan hoe je je interieur kunt verrijken door allerlei leuke foto’s.

Bij Fotofabriek kun je werkelijk van alles laten afdrukken. Van fotoboeken en losse prints tot leuke cadeaus. Je kunt ook een agenda laten samenstellen en dingen voor aan de muur en voor in je interieur maken. Dat laatste ga ik zeker eens doen, nu ik weet dat ze bijvoorbeeld ook aardewerken tegels bedrukken!

Fotofabriek: de online ervaring

foto's van fotofabriek een heleboel op een waaier tijdens het uitzoeken

Ik had nog niet eerder via Fotofabriek iets laten afdrukken. Ik merk de laatste tijd dat ik het vaak allemaal een beetje too much vind. Je hebt zoveel opties en keus dat waardoor je voor je gevoel bijna in een fotobewerkingsprogramma terecht komt. Voor de foto’s van Madame Sjalot ben ik al vrij intensief bezig met fotografie, fotobewerking en meer van dat soort dingen. Soms wil je gewoon relatief simpel en snel dingen afdrukken, vooral als het foto’s betreffen waar ik gewoon een leuke herinnering aan heb.

Hierin blinkt Fotofabriek wat mij betreft uit: de editor die ze gebruiken waarin je je foto’s kunt verwerken is een online bewerkingsprogramma. Via de site wordt je direct gestuurd naar de editor van het product dat jij wilt. Je hoeft dus geen software op je computer te installeren voor je aan de slag kunt.

Daarbinnen is het uitermate eenvoudig navigeren en bewerken. Ik vind dit echt een groot voordeel van Fotofabriek ten opzichte van sommige concurrenten. Je werkt gewoon lekker snel door de interface, kan veel foto’s tegelijkertijd op het “klembord” kwijt en je kunt kaders en composities eenvoudig aanpassen. Voor de leek kun je dus makkelijk en snel foto producten ontwerpen, terwijl er tegelijkertijd voor de wat meer gespecialiseerde fotoliefhebber voldoende opties zijn om de producten te stileren.

foto's van fotofabriek op de koelkast  (retroprints)

Je hoeft niet alles zelf te kiezen en te ontwerpen: voor elk product heeft Fotofabriek standaard enkele ontwerpen waar je uit kan kiezen om bijvoorbeeld je foto te omkaderen. Er is hierin wat mij betreft ruim voldoende keus en gelukkig ook weer niet teveel. Je kunt altijd zelf iets ontwerpen of uploaden.

Echter, Fotofabriek is niet uitsluitend geschikt voor je vakantiekiekjes en verjaardagsselfies. Ik heb ditmaal gekozen om foto’s van Madame Sjalot te laten drukken. En ook daar is fotofabriek uitermate geschikt voor. Net als voor je privéfoto’s kun je ook hiermee alle kanten op. Ik ga misschien, zoals ik eerder al zei, een tegel laten bedrukken met mijn logo. Hoe gaaf is dat om in de keuken neer te zetten of bij de deur te hangen? En zo zijn er eindeloos veel opties bij Fotofabriek om ook je zakelijke materiaal te showcasen en biedt ook de software voor de professional voldoende mogelijkheden.

De foto’s: Retroprints van Fotofabriek

foto's van fotofabriek in een rooster aan de muur geplakt van dri e bij drie.

Ja allemaal leuk en aardig die fijne editor en vele productopties, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de foto’s! En daar was ik uiteraard benieuwd naar.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Retroprints (vanaf €4,99). Dit zijn foto’s die worden afgedrukt alsof het polaroids zijn. Ze hebben een alleraardigst formaat van 10,2cm bij 10,7cm. Ik koos voor deze prints omdat ik dit kan ophangen als decoratie aan de muur en dat cool vind. Fotofabriek heeft ook mega retroprints tot aan 30cm bij 38cm! Ook heel cool, maar ik wilde juist een geheel van kleinere foto’s.

foto's van fotofabriek op tafel in een waaier

Ik heb gekozen voor het klassieke polaroid kader, maar ook hierin kun je variëren. Erg leuk voor op een tienerkamer om foto’s te bestellen van vrienden, familie en huisdieren en deze een bij de kamer passend kader te geven.

De levering

De foto’s heb ik op vrijdagmiddag besteld en op zaterdag had ik ze al binnen. Ik vond dat verrassend snel! Ik kreeg het keurig aangeleverd in een stevige envelop, extra verstevigd met karton. Hierdoor kon het door de brievenbus, maar waren de foto’s goed beschermd. De foto’s werden in de envelop extra bescherm door een cellofaan en afgeschermd door een papiertje, zodat bij eventuele blootstelling aan de zon de prints niet verkleuren. Het is een kleinigheid, want ik denk dat bij de meeste brievenbussen de zon niet rechtstreeks op de post schijnt. Maar het zegt wél iets over hoe overal aan gedacht is. Dat soort kleine details waardeer ik!

De kwaliteit van de Retroprints

foto's van fotofabriek bij een agenda, pen, sharpie, kopje koffie en oneplus Nord smartphone

Dan de foto’s zelf. Deze zijn op karton gedrukt met een matte finish. Ik vind dat erg mooi en strak ogen. Het formaat vind ik mooi, ze zijn wat groter dan ik verwachtte en dat bevalt me wel. De foto’s zijn kleurecht, gedetailleerd en rijk.

Wel had ik een glanzende finish op de foto wat meer bij de polaroid benadering passender gevonden. Dan was er meer contrast met het kader geweest. De matte afwerking geeft zo meer een gevoel van een print en doet daarmee wat af aan het ‘retrogevoel’.

Doordat het prints zijn, zijn het geen ‘echte’ foto’s en dat zie je wel terug. Als je heel goed kijkt zijn de afdrukken soms ietwat korrelig. Ik denk echter dat je deze retroprints meer moet zien voor de lol om op te hangen en regelmatig te vervangen. Daar is de prijs ook naar, want voor nog geen vijf euro heb je al acht prints. Daar komt bij dat de kwaliteit vele malen hoger is dan wanneer je deze zelf uit de printer zou laten rollen, zelfs als je een fotoprinter hebt. Het papier is van dikke, hoge kwaliteit. Voor dit type afdruk is de kwaliteit méér dan in orde. Als ik ‘echte’ foto’s had gewild, had ik die moeten bestellen en ik ben erg tevreden met het resultaat.

foto's van fotofabriek op een raster

Tot slot vind ik het concept gewoon erg leuk en is het tof dit op te hangen als een set, in je agenda te doen, op de koelkast of in de wc te hangen. Ook cool: retroprints maken om weg te geven of uit te delen als uitnodiging, visitekaartje, etc.

Conclusie

foto's van fotofabriek 9x9 negen rooster op witte bakstenen muur

Ik ben aangenaam verrast door Fotofabriek. Zowel door de eindeloze productopties áls door het feit dat je niet overspoelt wordt door onnodige snufjes die alleen maar tot keuzestress leiden. De online editor is eenvoudig, snel en uitgebreid genoeg om ontzettend leuke projecten samen te stellen. Bovendien heb je je foto’s of ander fotoproject supersnel in huis!

Waar ik ook erg enthousiast van werd is de zorg waarmee je pakket wordt samengesteld. Ik maak me geen zorgen om wanneer ik iets bestel het mogelijk beschadigd aankomt. Het getuigt van aandacht voor het eigen product. De prints zijn tot slot goed afgedrukt en van hoge kwaliteit. De prijs is zodoende uitstekend in verhouding.

Ik ben dus enthousiast en kan Fotofabriek aanraden als je foto’s wilt laten afdrukken. Ik ga hier dan ook gauw weer bestellen! Sterker zelfs, de eerste bestelling is al in de maak!

Fotofabriek
fotofabriek.nl
Retroprints en Retroprints Deluxe
Albums maken
Foto's afdrukken

Laten jullie weleens foto’s van eten afdrukken? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Dit artikel bevat producten die naar mij zijn opgestuurd.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *