Sassy Sangria! Het ultieme Sangria recept

Sassy Sangria! Het ultieme Sangria recept

Ik maak al jaren Sangria, maar ik drink het nog veel langer. De eerste keer dat ik Sangria proefde, zat ik nog in de enkele cijfers. Op vakanties in Portugal, waar wij allen nog zeer dierbare herinneringen aan koesteren, bestelde mijn moeder vrijwel dagelijks een karafje Sangria aan het zwembad. Deze, vrij ordinaire limonadekan (geen romantisch Spaans bruin aardewerk à la piscine), werd vergezeld door een goedkoop, wit servetje tegen het lekken en een plastic roerlepel. Je dronk de Sangria uit de meest basic, standaard wijnglazen die niet misstaan in een gemiddelde Landal bungalow. Het was de beste Sangria die ik ooit heb gedronken.

Het recept was, uiteraard, geheim. Desalniettemin vingen we enkele bevreemdende ingrediënten op tijdens het bereiden van de Sangria. Zo werd de bierkraan opengegooid om de Sangria aan te vullen. Tot op de dag van vandaag heb ik nog nooit een recept gevonden waar bier aan Sangria werd toegevoegd. Vanzelfsprekend volgden er verschillende pogingen. Eerlijk is eerlijk: ik krijg het met bier niet zoals het destijds in Portugal smaakte.

Na jarenlang vele recepten uit proberen, perfectioneren en vooral heel veel Sangria op verschillende locaties geproefd te hebben, denk ik dat ik het ultieme recept ondertussen wél heb ontwikkeld. Je kunt deze versie mét en zonder bier maken, maar experimenteer er vooral zelf mee.

Sangria met fruit op houten plank gekoeld zon

Ik krijg in ieder geval altijd extatische reacties op feestjes en de Sangria is, hoeveel ik ook maak, altijd als eerste op. Je kunt het bier weglaten en vervangen voor Spa Rood. In feite is dit het ultieme basisrecept waar je, als je durft, een beetje bier op kunt schenken.

Het vergieten van Christus’ bloed

In mijn bescheiden mening is Sangria anders dan punch en bowl. Beide dranken kun je goed zonder alcohol maken en hoeven niet per sé wijn te bevatten. Historisch gezien kennen deze dranken grote overeenkomsten, vanwege de kolonialistische achtergrond die zowel punch als Sangria kenmerkt. Tevens is het een misvatting dat Sangria uitsluitend Spaans is: het is onderdeel van zowel het Spaanse als het Portugese culinair erfgoed. Vandaar ook dat de Sangria in Portugal zo geweldig was.

Sangria valt terug te leiden tot de Romeinse overheersing van het Iberisch schiereiland. Romeinen dronken eigenlijk geen water vanwege de hoge mate van bacteriën in drinkwater in pré-riolering tijden. Hoewel de Romeinen dus de hele dag wijn dronken, wilden ze liever een lichtere wijn dan er destijds in Spanje werd geproduceerd. Zodoende voegden de Romeinen vruchten toe aan de wijn et voilà: de Sangria was geboren.

foto van Jezus in gebranschilderd glas in lood raam katholieke afbeelding aan het kruis

De naam Sangria kwam echter pas later, toen Spaanse kolonisten de wereld veroverden. In de Amerikaanse koloniën, met name de Caribbean, ontdekten de Spanjaarden allerlei soorten fruit. Deze werden naar goed Romeins gebruikt met de wijnen gemixt. Ondertussen was Spanje een orthodox katholiek land en rode wijn betekent in het katholicisme het bloed van Christus. Het toevoegen van fruit aan dat bloed van Christus werd gezien als rommelen met iets puurs. Zodoende ontstond de naam Sangria, wat zoveel betekent als ‘bloedvergieten’.

Sangria purist

Tegenwoordig zie je veel Sangria van witte wijn, cava of rosé. Ik vind echter dat echte Sangria gemaakt wordt met rode wijn, want Sangria refereert in haar betekenis aan het bloed. Zodoende dient de Sangria rood te zijn, al is dat slechts een mening van een bescheiden purist. Witte Sangria heet, hoe toepasselijk, Sangria Bianco en is pas in de afgelopen decennia in opkomst. In Catalonië hebben ze een speciale variant met Cava, maar dit wordt in Spanje ook echt gezien als een andere soort. Tot slot heb je natuurlijk ook nog de aan populariteit winnende drank Tinto de Verano. Dit is echter eigenlijk gewoon een mixdrankje van rode wijn met een koolzuurhoudende frisdrank en dus veel minder complex dan Sangria.

Ondanks wat veel recepten, zoals bijvoorbeeld van de Allerhande, je doen geloven is Sangria niet een drank die je snel kunt drinken na het bereiden. De bereiding zelf is supersnel en eenvoudig, maar er is simpelweg niet zoiets als ‘snelle Sangria’. De drank heeft nu eenmaal tijd nodig om zich te ontwikkelen. Laat het dan ook minstens één dag in de koeling staan, voordat je het gaat drinken. Tevens is Sangria helaas niet lang houdbaar. Na enkele dagen gaat het fruit teveel gisten. In Portugal en in horecagelegenheden, maken ze daarom dagelijks een soort basis batch, wat ze op het moment van bestellen afmaken. Hou hier rekening mee met de hoeveelheid die je maakt.

Sangria gekoeld met fruit

In goede Sangria zitten (sorry to be the bearer of bad news) véél koolhydraten. Er gaat gewoon een hoop drank, suiker en fruit in en wanneer je probeert te beknibbelen op bijvoorbeeld de suiker, krijg je toch een heel andere smaak. Believe me: ik heb op dit gebied al van alles geprobeerd. Beter is dus om de Sangria als de ultieme guilty pleasure in zinderend zomerweer te nuttigen, gewoon zoals ‘ie is. Sangria heeft de reputatie om je heel erg dronken te maken en die is niet geheel ongegrond. De truc is echter om niet zoveel van het fruit te eten, maar de drank vooral te drinken. Het van alcohol doordrenkte fruit eten is erg lekker, maar op eigen risico…

Sangria homemade fruit in gecondenseerd glas met fruit

Sassy Sangria

Ingrediënten
  

  • 2 Flessen rode wijn à 750 ml (merlot, cabernet sauvignon)
  • 250 ml Brandy (cognac, eau de vie, etc)
  • 65 gram Kristalsuiker
  • 60 ml Sinaasappellikeur zoals grand marnier of triple sec
  • 500 gram Aardbeien, gehalveerd Ik gebruik het liefst Meinardi aardbeien
  • 3 Sinaasappels, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 2 Citroenen, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 3 Limoenen, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • Vers fruit naar keuze, zoals appel, perzik, nectarine, peer, etc. (optioneel, ik kies altijd voor groene appel, maar nectarine is ook top)
  • 5 Kaneelstokken (als je een kick wilt, kun je ook nog verse gember toevoegen)
  • 1/2 Blikje citroenlimonade (7up, Sprite, etc) (om het spannender te maken kun je ook ginger ale gebruiken)
  • 1/2 Blikje bier (gewoon pils) Dit kun je vervangen door spa rood of Sprite

Instructies
 

  • Meng de wijn met brandy, de likeur en het suiker en roer totdat de suiker is opgelost.
  • Voeg de kaneel en het fruit toe. Dek goed af en laat minimaal drie uur, maar liever nog 24 uur gekoeld staan.
  • Voeg voor het serveren de citroenlimonade en/of het bier toe en roer nog eenmaal door. Serveer met vorkjes voor het fruit!

De sangria is nog ongeveer drie dagen houdbaar in de koeling, maar de koolzuur gaat er natuurlijk wel uit. Je kunt het natuurlijk beter allemaal in één keer opdrinken. Heerlijk bij een broodje Surinaamse kip!

Sangria homemade fruit in gecondenseerd glas met fruit

Ik ben zeer benieuwd wat jullie van mijn Sassy Sangria vinden! Geniet je van een glaasje tijdens deze hittegolf terwijl je in de zwoele zomeravond de zon onder ziet gaan? Deel je foto’s online en tag @madamesjalot of gebruik #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4


2 gedachten over “Sassy Sangria! Het ultieme Sangria recept”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept