Aziatische superfoodsalade van warm gerookte zalm, quinoa en avocado
In het najaar eten we een stuk minder salades dan in het voorjaar en de zomer. Dat is eigenlijk best gek, want er zijn plenty lauwwarme salades, salades met bonen en salades met knollen die uitermate geschikt zijn voor de herfst en de winter. Denk bijvoorbeeld aan de wereldberoemde Waldorfsalade met knolselderij en appel of de lauwwarme zoete aardappelsalade die ik al eerder maakte. Deze Aziatische salade met warm gerookte zalm is zowel in de winter als in de zomer lekker en heeft een Japanse twist. Het is ook nog eens supergezond!
Warm gerookte zalm smaakt heel anders dan gewone gerookte zalm of een zalmmoot die je bakt. Het is rokerig, zoutig en een beetje vet. Ik vind het in ieder geval erg lekker! Je kunt de zalm gewoon bij de supermarkt halen of bij de vishandel. Als je een rookoven of dichte barbecue hebt, kun je ook zelf zalm roken, nóg lekkerder! Gebruik hiervoor dit eenvoudige stappenplan voor het roken van zalm op Rook&Roll.
Deze salade zit barstensvol allerlei gezonde ingrediënten. De avocado en de zalm hebben goede vetten (omega 3), die voor een vol gevoel en een lager cholesterol zorgen. Vette vis draagt daarnaast bij aan gezonde hersenen en een sterk hart. Lente-ui is een bron van vitamine c en zorgt daarnaast, samen met de rest van de groente voor een betere alkalinebalans in je bloed.
Over quinoa
Quinoa is een al meer dan 6000 jaar oud verbouwd gewas uit Zuid-Amerika. Quinoa is een zaad en geen graan, al consumeren we het in het Westen meestal als vervanging van rijst of couscous. Omdat het een zaad betreft, bevat quinoa relatief weinig koolhydraten en is het een zeer eiwitrijk gewas. Het is qua voedingstoffen vergelijkbaar met melk en daardoor uitermate geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie of plantaardige levensstijl. Je hebt ruwweg drie soorten, wat vooral tot uiting komt in de kleur:
Ik had eigenlijk een beetje een hekel aan quinoa, omdat het zo hip en healthy in de markt werd gezet. Ik wil namelijk geen ingrediënten vervangen om een gerecht ‘na te maken’, dat dan in de verste verte niet meer lijkt op het origineel. Kook dan gewoon iets nieuws. Maar quinoa bleek toch een veelzijdig product te zijn. Nu blijf ik erbij dat quinoa gekookt zonder dat er iets mee gedaan wordt weinig aan is. Als je quinoa echter goed bewerkt, wordt het best heel erg lekker wat mij betreft.
Zo ook in deze salade, waarin ik de quinoa onmisbaar vind. Met allerlei andere vergelijkbare ingrediënten wordt het echt minder lekker. Dat komt ook doordat we de quinoa roosteren alvorens die te koken, waardoor de quinoa een noodachtige smaak krijgt. Je kunt de quinoa ook ná het koken poffen. Dan krijg je een soort crunch die over allerlei gerechten heel erg lekker en verrassend is.
De salade is naast supergezond en lekker ook nog eens erg aantrekkelijk voor het oog. Je hebt het roze van de zalm, het groene van de groente, het bruinrode van de quinoa en het rood van de tomaten. Zo eet je alle kleuren van de regenboog!
Het recept
Aziatische superfood salade met warm gerookte zalm, quinoa en avocado
Ingrediënten
- 100 gram quinoa naar keuze, je hebt verschillende soorten quinoa
- 320 ml water
- 300 gram óf 2 warm gerookte zalmmoten, zonder vel en grof geplukt
- 100 gram veldsla, mesclun of geblancheerde boerenkool de boerenkool dompel je na blancheren in ijswater
- 1 avocado, gesneden naar keuze
- 2 lente-uitjes, gesneden in dunnen ringetjes
- 250 gram cherrytomaten, gehalveerd
- 10 radijsjes, gesneden naar keuze
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- optioneel: gekookte broccoli, edamame boontjes, wakamé, snijbiet of andere groente die je lekker vindt
- Voor de Japanse dressing:
- 1 sjalot, fijn gesnipperd
- 2 eetlepels gembersiroop
- 6 eetlepels rijstwijn azijn
- 6 eetlepels sojasaus ik gebruik lichte sojasaus, met minder zout
- 4 eetlepels sesamolie
Instructies
- Rooster de quinoa in een droge koekenpan op middelhoog vuur terwijl je het continu in beweging houdt. Als het goudbruin geroosterd is, stop je de quinoa in een kleine kookpan met een snufje zout en het water. Dek af met een deksel, breng aan de kook en laat tien minuten doorkoken, terwijl je regelmatig doorroert. Haal vervolgens de quinoa van het vuur, maar laat het nog vijf minuten stomen met de deksel erop.
- Maak ondertussen de dressing (dit kun je ook goed vooraf doen): meng alle ingrediënten in een potje en schud als een gek! Als je geen potje hebt, kun je ook als een gek kloppen met garde of vork. Breng eventueel op smaak met wat peper (het is al zout genoeg).
- Meng alle groente (hou wat lente-ui ter garnering achter) en de quinoa in een kom met twee derde van de dressing. Meng voorzichtig, zodat de avocado heel blijft. Doe de salade op de borden en maak af met de zalm, de lente-ui, de overgebleven dressing en tot slot de sesamzaadjes.
Je kunt de salade niet bewaren, dus alles opeten is wel slim. Wél kun je groente, zalm, quinoa en dressing apart bewaren. Dan kun je de salade later eten. Is ook erg handig als je het alles vooraf wilt voorbereiden.
En, eten jullie weleens quinoa? Of salade in de winter? En wat maak je dan precies? Ik hoor of zie graag jullie resultaten in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!
Cheers!