Pepernoten Panna Cotta – SINTERKLAAS

Pepernoten Panna Cotta – SINTERKLAAS

De Sint is alweer een tijdje in het land en dat moet gevierd worden met cadeaus, banketstaven, marsepein en suikerwerk. En natuurlijk met pepernoten! Die zijn dan ook de ster van dit simpele, maar toch overheerlijke dessert. Zowel kinderen als volwassenen smullen van deze panna cotta.

Kruidnoten of pepernoten?

Ik geloofde al lang niet meer in de Goed Heiligman, toen ik ontdekte dat wat ik mijn leven lang ‘pepernoten’ noemde, in feite iets enigszins anders betrof. De échte pepernoten leken in de verste verte niet op de knapperige kruidnoten die wij altijd aten. Nee, dit was meer taaitaai, wat ik echt van gruwelde.

Maar wat is nou precies het verschil? Pepernoten worden gemaakt van roggemeel, gezoet met honing en gekruid met anijs. Ze doen mij dus denken aan taaitaai. Ze hebben een onregelmatige vorm en een chewie structuur. Kruidnoten worden gemaakt van tarwebloem, gezoet met suiker en gekruid met speculaaskruiden.

panna cotta van kruidnoten, pepernoten, table top foto van bovenaf.

Over die speculaaskruiden: wat zit daar nu precies allemaal in? Je kunt natuurlijk de speculaaskruiden in de supermarkt kopen, op de markt of bij een kruidspeciaalzaak. Je kunt het ook vrij eenvoudig zelf maken, want het is in principe enkel een kwestie van mengen. Speculaaskruiden bestaan namelijk uit: kaneel, kardemom, witte peper, nootmuskaat, kruidnagel en gemberpoeder. Als je het zelf maakt, kun je ook zelf bepalen hoe sterk je bepaalde smaken naar voren wilt laten komen. Ik vind het bijvoorbeeld lekker als de kruidnagel wat minder aanwezig is.

Hoewel ik eigenlijk voor dit recept kruidnoten heb gebruikt, heb ik het toch pepernoten panna cotta genoemd omdat dit zo lekker allitereert! Kruidnoten zijn knapperig en dat geeft een lekkere crunch aan de zachte panna cotta.

Panna cotta

Terug naar het dessert: de panna cotta. Ik vind dit zelf een vreselijk makkelijk dessert als je maar tijd hebt om de panna cotta te laten opstijven. Ik hou het in dit recept bewust zo simpel mogelijk, zodat het voor iedereen goed te doen is. Je kunt het dessert uitbreiden met bijvoorbeeld een sinaasappelgelei of coulis. Zelf ben ik aan het experimenteren met een vulling ín de panna cotta.

Panna cotta is een van origine Italiaanse roompudding. Dit dessert is superveelzijdig, want je kunt er bijna mee doen wat je wilt als het op smaak aankomt. Ik gebruik in panna cotta altijd échte vanille, zoals ik dat vroeger altijd noemde, en nooit vanille aroma. Dit omdat ik aroma toch té chemisch vind smaken en dat vind ik zonde van het gerecht. Daarnaast hou ik van de zwarte stipjes in de witte pudding!

Vanille peulen, stokjes, uit Madagaskar.

Ik gebruik meestal vanille uit Madagaskar, wat de hoogste kwaliteit vanillestokjes is die je kunt krijgen. Deze vanille knarst bijna als kristallen tussen je tanden, welk effect je nooit met essence zult bereiken. Als alternatief kun je ook bourbon vanille(suiker) gebruiken, een poedervariant van de hoge kwaliteit vanille uit Madagaskar (en verkrijgbaar bij de supermarkt). Het maakt daadwerkelijk verschil welke kwaliteit vanille je gebruikt in de panna cotta.

panna cotta van kruidnoten

Pepernoten panna cotta

5 van 2 stemmen
Porties 6

Ingrediënten
  

  • 600 ml slagroom
  • 50 gram suiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 1 vanillestokje je kunt dit vervangen door essence, maar ook door bourbon vanillesuiker (gebruik dan vijf gram minder gewone suiker)
  • 3 blaadjes gelatine
  • 50 gram kruidnoten

Instructies
 

  • Leg de gelatineblaadjes in een kom koud water en laat ze weken. Sla met een deegroller of iets anders zwaars de kruidnoten tot kruim in een plastic zakje of onder een theedoek.
  • Doe de slagroom alvast in een pannetje. Snij de vanillepeul open en schraap met de achterkant van een keukenmes het merg eruit. Voeg dit merg én de vanillepeul toe aan de slagroom, samen met de suiker en de speculaaskruiden.
  • Verhit de slagroom langzaam op laag vuur, anders heb je kans dat de pan overkookt. Als de suiker is opgelost en de speculaaskruiden mooi vermengt zijn met de slagroom, breng je het mengsel vervolgens aan de kook. Laat onder constant roeren (weer dat overkookgevaar!) het mengsel drie minuten koken. Haal van het vuur af.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en voeg ze één voor één toe aan het iets afgekoelde slagroommengsel. Roer goed door en schenk het mengsel in zes glaasjes, kopjes of bakjes. Stop overal wat kruidnotenkruim in, maar bewaar de helft. Zorg ervoor dat de kruim dieper in de panna cotta komt, zodat er overal kruim zit.
  • Laat de panna cotta minimaal vier uur lang afkoelen en opstijven in de koelkast. Maak daarna af met de rest van het kruidnotenkruim. Je kunt de panna cotta uit het bakje eten, maar als je 'm wil storten doe het glaasje dan tien seconden in heet water. Serveer eventueel met een vruchtencoulis, vers fruit of ijs.

De panna cotta is nog drie dagen houdbaar in de koelkast. Daarna loopt de kwaliteit van het dessert sterk terug.

Ik ben erg benieuwd wat jullie van dit Sinterklaas dessert vinden! Wat eten jullie met Sinterklaas? En ben je meer team pepernoot of team kruidnoot? Laat het me weten in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4


4 gedachten over “Pepernoten Panna Cotta – SINTERKLAAS”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept