Review: Lunchen bij Mauve, Laren

Review: Lunchen bij Mauve, Laren

Zien en gezien worden: dat is een prerogatief bij Mauve in Laren! Zo spotten wij aan het einde van onze lunch bijvoorbeeld Ad Visser. Gelukkig kan dit onder het genot van lekkere, gastronomische versnaperingen en een keur aan verfrissingen. Dikdakken in Laren!

review mauve front bord logo

Gesitueerd aan het grote, centrale plein in Laren, was dit de perfecte plek om met mijn oma (van alweer 93) te gaan lunchen. Oma, aan het revalideren van allerlei medische ellende die ik jullie hier zal besparen, voelde zich een stuk beter dan voorheen en besloot het ervan te nemen. En wij mét haar!

De ambiance

Mauve is een bar, brasserie en restaurant midden het Gooi. De zaak is vernoemd naar schilder Anton Mauve, die furore maakte met schilderijen van het Gooi en Laren. Mauve is een werkelijk prachtige zaak. Het interieur is modern-klassiek, maar niet stijf en door de verschillende ruimtes in het pand zelf doet het knus aan. Het ruime terras in bistrostijl, aan de Brink in Laren tegenover café-icoon Het Bonte Paard, vormt een uitstekende uitvalsbasis om te zien en gezien te worden.

Allereerst werden we alleraardigst ontvangen. De gastheer had onze naam onthouden naar aanleiding van onze reservering en dat voelt natuurlijk meteen zeer welkom! Tevens werd alles in het werk gesteld om het een voor zowel mijn oma in haar rolstoel, als de rest van het gezelschap zo comfortabel mogelijk samenzijn te maken.

Ondanks het witte damast op tafel, maakt Mauve geen stijve indruk. Integendeel: het lijkt juist alsof er voor ieder wat wils is! Tevens is de zaak bezig aan een metamorfose en willen ze zich wat moderner presenteren. Desondanks doet dat geen afbreuk aan de sfeer in de zaak in het midden van deze metamorfose. Het is een welkome omgeving.

Sfeer impressie bij Mauve Laren
Wit damast op tafel

Deze gastvrijheid is ook terug te zien in de kaart. We mochten van de gehele kaart kiezen en zoals gezegd, dat liet mijn oma zich geen twee keer zeggen. We kozen dan ook voor een uitgebreide lunch met een voorgerecht, hoofdgerecht en eventueel dessert en koffie. Ook werd er een fles Grüner Veltliner (Vom Stein Esterhazy, €35,-/fles) aangerukt. Mocht je echter gewoon zin hebben in een sandwich of salade, dan is ook dit geen enkel probleem bij Mauve.

Vooraf

bord met steak tartare bij Mauve, eidooier, augurk, pijnboompitten, kappertjes.
Steak tartare op traditionele wijze bereid, met uitjes, augurk en mosterd

We begonnen allen met een riante Steak Tartare op traditionele wijze bereid, met uitjes, augurk en mosterd (€12,-). Het vlees was mooi mals, maar wel iets te koel geserveerd. Bij steak tartare is het van belang dat het vlees op kamertemperatuur geserveerd wordt, zodat je het vlees ook daadwerkelijk kunt proeven. Als dit te koud is, proef je vrijwel niks. De afweging is natuurlijk altijd dat je het vlees zo vers mogelijk wilt houden om bacterievorming te voorkomen.

Dit echter terzijde. De steak tartare was verder, met bijlagen zeer geslaagd. Ik kan het altijd zeer waarderen wanneer je een soort assemblage krijgt bij dit gerecht. Zo kun je zelf kiezen hoeveel je van welk ingrediënt neemt. Ondanks dat dit een klassieke presentatie is van steak tartare, wordt dit tegenwoordig steeds vaker “aangemaakt”, oftewel al gemengd, geserveerd.

Hoofd

gerecht van tonijn tataki bij Mauve met kuit, wakame, wasabi mayonaise en sojasaus.
Tonijn tataki

Als hoofdgerecht koos ik voor een tweede voorgerecht, aangezien we bij Mauve waren voor een lunch. Zeer prettig als dit in restaurants geen probleem is! Dit werd de Tonijn Tataki: gegrilde tonijn met wakame, wasabi mayonaise en sojasaus (€14,-). Waar de portie van de steak tartare fors was, viel dat hier toch enigszins tegen. Teleurstellend: enigszins. Onverwacht: in het geheel niet. Verse tonijn is een duur product, zodoende krijg je steevast kleine porties. Geen verwijten over de portie dus, zeker niet wanneer dit een tussen- of voorgerecht betreft. Wat echter wel jammer was, was dat de tonijn niet dagvers was. Dit zie je terug in de toch wat grauwe, donkere kleur van de tonijn, die normaal mooi rood dient te zijn. Verder was duidelijk dat de vis niet à la minute gegrild was, maar tijdens de mis-en-place. De tonijn was zéér koud van binnen. Ondanks begrip voor de logistieke omstandigheden van de keukenbrigade, komt ook dit de smaak niet ten goede (en laat ten minste de tonijn wat op kamertemperatuur komen).

Sliptongetjes bij Mauve gebakken in roomboter met remoulade, frites en groene salade
De sliptongetjes gebakken in roomboter

Wat echter op veel lof mag rekenen, waren de In boter gebakken sliptongetjes, geserveerd met remoulade, frites en groene salade (€19,-) van mijn tafelgenoten. Allereerst omdat je sliptong altijd als hele vis krijgt en je wordt geacht deze zelf te fileren. Voor veel mensen is dat geen enkel probleem, dit hoort er nu eenmaal bij. Voor mijn oma echter, geboren met een halve arm minder, is het onmogelijk te doen. Ondanks het tijdsintensieve verzoek aan de keuken om de sliptong alvast te fileren, werd hier absoluut niet moeilijk over gedaan door zowel de gastheer als de witte brigade. Dit kan ik enorm waarderen, want zoals gezegd is een dergelijk verzoek best ongebruikelijk. Mijn oma is gek op sliptong en kon nu gewoon ontspannen dit gerecht eten.

De sliptongetjes waren daarnaast ook nog erg lekker bereid. Ze waren niet te gaar, mooi knapperig en vet door de roomboter. Dit is in combinatie met frites en een groene salade altijd een topgerecht.

Dessert

Tot slot werd er genoten van een gedeeld dessert: een Pavlova: merengue met rood fruit, vanillesaus en rood fruit sorbet (€7,-). Helaas heb ik hier geen foto van. Jammer, want klassieke gerecht werd in perfectie uitgevoerd. Het was echt heel erg goed. Een pavlova als deze laat zien dat het niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. De juiste balans tussen het mierzoete van de merengue met het zure van het rode fruit was heerlijk. Ook de combinatie van de drogere, chewie structuur van de merengue, met de romige vanillesaus en het koude sorbetijs was perfect.

Tot slot genoot iedereen nog van een uitstekend gemaakte cappuccino of flat white. Vooral dat ze dat laatste tegenwoordig gewoon op de kaart hebben staan vond ik top!

Conclusie

Steak tartare bij mauve geassembleerd met augurk, ui, mosterd en eidooier

Het eten was op wat kleine verbeterpunten na zeer in orde. Vooral wanneer je in acht neemt dat de prijzen alleszins redelijk waren voor wat en hoeveel je kreeg. De tonijn tataki kan echt beter, maar de sliptongetjes en de pavlova waren super. De prijzen in het Gooi liggen doorgaans een stuk hoger dan in de rest van het land. Maar niet bij Mauve, waar ze gangbare prijzen hanteren.

De bediening was uitermate vriendelijk en gastvrij, iets wat ik in het midden van het land ook wel eens anders zie. Daarnaast zetten ze nog wat extra stappen om het ons met mijn oma zo comfortabel mogelijk te maken. Dat is eigenlijk zoals het zou moeten zijn: gastvrijheid die een gemoedelijk samenzijn realiseert onder alle omstandigheden.

Dat alles bij elkaar maakt dat ik de prijs-kwaliteit verhouding uitstekend vond, in een uiterst prettige ambiance, de mooie omgeving van Laren en de vriendelijke bediening.

Brasserie & Bar Mauve
Brink 1
1251 KR Laren
t. 035 538 0990
Voor meer informatie of reserveren klik hier.

Als je nou ook eens bij Mauve gaat eten, drinken of terrassen, dan ben ik super nieuwsgierig naar jouw ervaring! Laat het me weten via Instagram @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4

Disclaimer: Ik ben op geen enkele manier verbonden aan Mauve, Laren. De review is gebaseerd op mijn eigen ervaringen in het restaurant en ik heb zelf de rekening van de lunch betaald (of eigenlijk mijn oma).2 gedachten over “Review: Lunchen bij Mauve, Laren”

 • Op 27 februari 2023 wilden mijn vrouw en ik lunchen bij Mauve
  In Laren. Allen op het terras, niet binnen zei een medewerker
  bij 4 graden celcius!
  Wij bleven aandringen, maar binnen was het vol, zei hij, maar
  Wij gingen toch het restaurant binnen en daar bleek een flink aantal
  tafeltjes vrij.(?!)
  Bestelde glas viognier was niet voorradig, evenals bestelde zeeduivel,
  en zo ook de kalfssucade was er niet.
  Al deze dingen staan wel op de kaart.
  Na afrekenen bleek wel een extra glas wijn voor € 6,50 (Viognier!) op de rekening te staan!! Niet voorradig wel op de rekening!!

  • Hee Anthony,

   Wat vervelend om te horen dat je zo’n matige ervaring had bij Mauve! Ik moet zeggen dat ik er inmiddels al een hele tijd niet meer geweest ben, daar mijn oma’s gezondheid dusdanig achteruit ging dat we niet meer naar Laren gingen.

   Het klinkt in ieder geval niet best. Het kan natuurlijk zijn dat bepaalde dingen niet voorradig zijn. Zeker in deze tijd van inflatie en hoge prijzen vind ik het niet verwonderlijk dat restaurants een beperktere kaart voeren en bovendien liever geen producten die niet verkocht worden weggooien. Maar goed, jammer is het natuurlijk wel!

   Ik neem aan dat het glas viognier van de rekening is gehaald?

   Verder zou ik in het vervolg een ander restaurant uitzoeken 😉

   Hartelijke groet,

   Charlotte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.