Drie klassieke dressings voor ijsbergsla

Drie klassieke dressings voor ijsbergsla

Nu de kou uit de lucht is na IJsheiligen, is “de winter” in de sla: de ijsbergsla mag geoogst worden! Vandaar dat ik deze gastblog schreef voor Moestuinpraat over dit onderschatte stukje groente van Hollandse bodem. Ben je nou geïnteresseerd in wat je van deze groente kunt maken? Lees dan gauw verder!

ijsbergsla in de krop vers en groen

Allereerst een stukje achtergrond over dit groene goud, dat van origine helemaal niet uit Nederland komt. Begin jaren twintig werd in California dit gewas ontwikkeld, dat vervolgens bedekt met ijs vervoerd werd. Iceberg, zoals het in de VS genoemd wordt, is namelijk zeer bederfelijk. Om dit nu thuis in de praktijk te brengen zou ik afraden, maar je kunt wel je gesneden krop in een bak met water doen, om het zo wat langer te kunnen bewaren. Nog altijd wordt ijsbergsla namelijk snel zuur. Bewaar ijsbergsla uit de supermarkt in ieder geval gesloten in de atmosfeer van de gesloten verpakking. Na het openen wordt de sla, door contact met zuurstof erg snel geel.

Dressing is van origine uitgevonden om de toch iets licht bittere smaak van bladgroente te maskeren. Tegenwoordig zijn slasoorten dusver gemodificeerd dat je eigenlijk nauwelijks nog een dressing nodig hebt om de bitterheid te verbergen. Echter, dressing voegt ook mondgevoel toe, waardoor de knapperigheid van de sla, met de vetheid van de dressing een perfect samenspel vormt.

krop ijsberg sla met blue cheese dressing en french
krop ijsberg sla met blue cheese dressing en french

Blue cheese dressing ijsbergsla

Mijn favoriete bereiding van ijsbergsla, deze dip is ook lekker met pikante kipkluifjes, of serveer die er lekker ook bij.
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
0 minuten
Totale tijd 4 minuten
Gang Bijgerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans, Frans
Porties 4

Equipment

  • Staafmixer

Ingrediënten
  

  • Een krop ijsbergsla het liefst uit eigen moestuin natuurlijk!
  • Fijngesneden lente-ui
  • Bakje Dana blue beetje verkruimelen
  • Kuipje zure room als je aan de lijn doet, gebruik dan Griekse of Turkse yoghurt
  • Eventueel een eetlepel mayonaise naar smaak
  • Twee theelepels rode wijnazijn
  • Olijfolie
  • Peper

Instructies
 

  • Snij de krop ijsbergsla in vieren, zonder het hart van de krop te verwijderen. Verwijder eventuele lelijke bladeren. Spoel met water, totdat het water helder is en er geen zand meer uit de sla komt. Laat de sla uitlekken terwijl je de dressing maakt.
  • Ofwel: stop alle overige ingrediënten behalve de lente-ui in een maatbeker en blits deze met de staafmixer tot een romige, gladde substantie en roer de lente-ui erdoorheen.
    bereiding blue cheese dressing rode wijnazijn
  • Ofwel: meng alle overige ingrediënten in een mengkom met een garde tot je een mooi gladde, romige substantie krijgt.
  • Tot ongeveer een week na bereiding mits in de koelkast en goed afgesloten houdbaar.
    krop ijsberg sla met blue cheese dressing en french
Trefwoord blue cheese, dressing, ijsbergsla, sla
drie dressings vinaigrette klassiek sla

Klassieke Franse dressing

Deze vinaigrette is bij vreselijk veel dingen lekker, zoals ook bij oesters en artisjokken. Het kan bij vrijwel elke salade en elke slasoort, zo ook bij een frisse ijsbergsalade. Dit is echter wel heel wat anders dan de Amerikaanse, op ketchup gebaseerde French.
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
0 minuten
Totale tijd 4 minuten
Gang Bijgerecht, Tussendoortje
Keuken Frans

Ingrediënten
  

  • 1 krop ijsbersla
  • 2 delen Olijfolie
  • 1 deel rode wijnazijn
  • 1 sjalot of rode ui, fijn gesnipperd rode ui, fijn gesnipperd
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Snij de krop ijsbergsla in vieren, zonder het hart van de krop te verwijderen. Verwijder eventuele lelijke bladeren. Spoel met water, totdat het water helder is en er geen zand meer uit de sla komt. Laat de sla uitlekken terwijl je de dressing maakt.
    ijsberg sla wassen voorbereiding
  • Meng de olijfolie met azijn en de gesnipperde sjalot. Breng op smaak met peper zout.
    gesneden sjalot of rode ui snipperen
  • Schenk rijkelijk over de ijsbergsla.
    french dressing sjalot ui azijn olijfolie
  • Tot enkele weken na bereiding goed houdbaar, mits goed afgesloten.
    french dressing rode ui sjalot olijfolie azijn
Trefwoord dressing, frans, ijsbergsla, sla, vinaigrette
drie dressings vinaigrette klassiek sla

Honing-mosterd vinaigrette

Madame Sjalot
Een klassieker, een allemandsvriend en in een mum van tijd klaar: dat is de honing-mosterd vinaigrette. Meng alles in een oud olijven- of pesto potje, zodat je het goed kunt schudden om schiften te voorkomen.
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 3 minuten
Gang Bijgerecht, Tussendoortje
Keuken Frans
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 1 krop ijsbergsla
  • 2 delen olijfolie
  • 1 deel witte wijnazijn
  • 1 theelepel Mosterd Ik gebruik altijd Dijon mosterd
  • 1 eetlepel Honing
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Snij de krop ijsbergsla in vieren, zonder het hart van de krop te verwijderen. Verwijder eventuele lelijke bladeren. Spoel met water, totdat het water helder is en er geen zand meer uit de sla komt. Laat de sla uitlekken terwijl je de dressing maakt.
    ijsberg sla wassen voorbereiding
  • Meng eerste de mosterd met de honing. Voeg vervolgens de azijn toen en roer totdat alles goed gemengd is. Druppel langzaamaan de olie in dit mengsel, zodat het mooi lobbig wordt en niet schift. Mocht dit laatste toch gebeuren, voeg dan weer een beetje mosterd toe, dat bindt meestal de dressing.
    vinaigrette dressing mosterd honing
  • Ook te bereiden met de staafmixer, in dezelfde volgorde waarbij je de olie langzaam toevoegt.
  • Op smaak brengen met peper en zout en rijkelijk over de sla gieten.
    vinaigrette honing mosterd dressing
  • Tot enkele weken na bereiding goed houdbaar, mits goed afgesloten.
Trefwoord sla
krop ijsberg sla met blue cheese dressing en french
Smullen maar!

En zo maak je van een relatief eenvoudig gerecht toch een klein feestje. Zelfs de grootste groente-hater zal likkebaardend z’n vingers aflikken bij het opeten van deze gerechtjes. De dressings zijn natuurlijk ook heel goed voor andere salades te gebruiken.

Ben je geïnspireerd om klassieke of wat minder klassieke dressing te maken? Laat het me weten via @madamesjalot op Instagram!

Enjoy!

madame sjalot handtekening4

Deze blog verscheen eerder als gastblog op Moestuinpraat.



1 gedachte over “Drie klassieke dressings voor ijsbergsla”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept