Kimchi Jeon – Pannenkoekjes met kimchi
Belofte maakt schuld, althans, zo luidt het oudhollands spreekwoord naar goed gebruik. Drie weken geleden deelde ik een artikel over Koreaanse gefermenteerde kool en hoe lekker en gezond dat wel niet is. Die kimchi kun je los eten, als bijgerecht, maar je kunt er ook speciale gerechten mee maken. En ik heb beloofd om jullie ook wat handvatten te geven wat je nou met die kimchi kan dóén. Als het goed is, is jullie kimchi deze week zo’n beetje klaar. Ik heb zelf ook in de week dat het recept verscheen twee enorme potten kimchi geweckt. Dus tijd om ermee aan de slag te gaan en jullie dit makkelijke en snelle recept voor Kimchi Jeon te geven!
Ik deelde afgelopen vrijdag al een recept over bibimbap, maar daar hoor je strikt genomen geen kimchi bij te eten. Kimchi jeon, ook wel kimchi-buchimgae genoemd, is echter een uitstekend voorbeeld van een gerecht waarbij kimchi de ware ster is. Deze vegetarische pannenkoekjes zijn niet te versmaden, uitermate gezond en een perfect vegetarisch door-de-weeks hoofdgerecht. Neem je er wat minder dan heb je een top lunch of een voorgerechtje bij bijvoorbeeld die bibimbap.
In tegenstelling tot die bibimbap is kimchi jeon één van de snelste Koreaanse gerechten om te maken. Als je het maken van de kimchi tenminste even buiten beschouwing laat. Mocht je dit nou heel gauw willen eten en geen kimchi in de koelkast hebben staan, dan kun je in de toko en Chinese supermarkt Amazing Oriental blikjes of potten kant-en-klare kimchi kopen.
Dit gerecht wordt bij voorkeur gemaakt met wat oudere kimchi. Die is minder lekker om als bijgerecht of los te eten, maar uitstekend geschikt om als pannenkoekjes te bakken. Zo verwerk je dus je restjes. Dat kan ook met andere groente die je nog overhebt: heb je kool, lente-ui, een ui, mais of wat anders over? Je kunt het eenvoudig aan je beslag toevoegen.
Dit gerecht valt, zoals vele Koreaanse gerechten, wat mij betreft onder de noemer comfort food en is tegelijkertijd best wel gezond. Het gerecht is licht pikant, zoet, zuur en zout, dus in smaken mooi gebalanceerd zoals we wel meer in Azië zien. Daarnaast is het warm en knapperig en licht gekarameliseerd. Perfect voor na een dagje schaatsen (wie weet kan het binnenkort) of voor als je gewoon behoefte hebt aan iets lekkers én gezonds!
Het recept van kimchi jeon
Kimchi Jeon – Pannenkoekjes met kimchi
Ingrediënten
- 400 gram kimchi als je grove kimchi hebt, is het verstandig om het wat fijner te snijden
- 150 milliliter kimchi vocht
- 1 bos lente-ui, in ringetjes gesneden
- 3 á 4 grote eieren
- 150 gram (rijst)bloem je kunt ook gewone bloem gebruiken
- 2 eetlepels suiker
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 4 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels witte wijnazijn
Instructies
- Kluts de eieren in een ruime beslagkom. Voeg de bloem toe en kluts totdat je geen klontjes meer hebt. Voeg de suiker toe en meng totdat de suiker is opgelost. Voeg de kimchi en 3/4e van de lente-ui toe en meng goed door, zodat de groente bedekt is met het beslag.
- Verhit een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Laat goed heet worden en voeg twee eetlepels olie toe. Laat de olie goed heet worden en voeg een soeplepel beslag toe aan de pan. Kimchi jeon zijn geen dunne flensjes, maar wat dikkere american pancakes, anders vallen ze uit elkaar. Bak ongeveer 4 minuten aan de ene kant, of totdat de pannenkoek mooi gestold en bruin is. Bak aan de andere kant 2-3 minuten totdat deze kant ook mooi bruin is. Haal de pannenkoek uit de pan en herhaal dit totdat je het beslag op is.
- Maak ondertussen de saus: meng de sojasaus, sesamolie, rijstazijn en sesamzaadjes in een kom. Laat even staan.
- Serveer de pannenkoekjes met de saus apart. Maak de kimchi jeon af met de rest van de lente-ui ringetjes en eventueel wat geroosterde sesamzaadjes.
Als je de kimchi jeon als hoofdgerecht eet kun je er nog kimchi bij doen als bijgerecht en eventueel gestoomde rijst. Wil je het koolhydraatarm houden of heb je geen zin in rijst? Maak er dan een salade bij van komkommer met soja, honing en azijn.
En, is jullie kimchi al klaar? En wat heb je ermee gemaakt of zou je ermee maken? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.
Cheers!
- When the dog days are over: een culinaire achtergrond van de Hondsdagen
- Druk druk druk: Spicy, Asian salade van groentenoodles én een persoonlijk bericht
- Sticky toffee bananabread – Bananenbrood met karamelschotsen
- Eurovisie: Open up – Maak er je eigen feestje van
- Clubsandwich