Indiaas – Nom Nom Naan: brood van maar twee ingrediënten (okee, drie dan)
Ik ben gék op Indiase curries! Het is een van mijn favorieten als het gaat om take-out food. Pikante rogan josh, hete madras, zoet-zure bombay aloo, luchtig naan brood… Alles is lekker! En dan heb ik het nog niet eens over de chutneys, raita en tamarindesaus. Hoog tijd dus, voor een serie over Indiaas eten. Met vandaag op het menu: die luchtige naans!
Als ik je vertel dat er brood bestaat waarvoor je maar twee ingrediënten nodig hebt, de oven niet hoeft aan te slingeren en geen seconde hoeft te wachten op al dan niet rijzend deeg, wat denk jij dan? Natuurlijk, maken die hap! En dat brood is naan brood, het Indiase fluffy deegwaar dat bij geen enkele curry mag ontbreken!
Okee, okee, als ik zeg “twee ingrediënten”, dan laat ik zout en zonnebloemolie voor het gemak even weg. Dat vind ik zulke basale ingrediënten, dat ik ervan uitga dat werkelijk iedereen dit wel in zijn kastje heeft staan. Maar er is nog een ingrediënt dat ik vind dat niet mag ontbreken als je het ultieme naan brood wilt bakken: Nigella.
Nigella: smaakmaker van naan
Nigella (nigella sativa) is een zwart, rond zaad. Het is echt heel zwart en een klein beetje hard. Het wordt ook wel zwarte komijn of uienzaad genoemd. Het heeft echter met beiden weinig van doen, want nigella komt van een totaal andere plant.
Nigella wordt voor het eerst beschreven in de Tenach (Jesaja 28:23-29), een religieus Joods werk. Ik geloof dat ik niet eerder een gerecht of product heb beschreven dat al 2500 jaar geleden voor het eerst werd gedocumenteerd! Maar het gebruik van nigella gaat zelfs nog verder terug: in de oudheid werd nigella als uitermate waardevol gezien en werden er geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht. Zodoende werd dit meegegeven aan de doden, waardoor er nigella werd teruggevonden in 3000 jaar oude graftombes in Europa. Ook in Egypte werd nigella aangetroffen in tombes, waaronder in de beroemde crypte van Toetanchamon.
Tot slot wordt de zwarte komijn ook beschreven in de Islam, waar die habba as-sawda wordt genoemd. Mohammed zou gezegd hebben over deze plant:
“Gebruik zwarte komijn: het is een geneesmiddel tegen elke kwaal, behalve de dood.”
Nigella wordt dus ook wel zwarte komijn genoemd, maar heeft niets te maken met ‘gewone’ komijn. Het zijn andere planten, de smaak is anders en de herkomst is anders. Nigella heeft daarnaast niet meer met uien te maken, dan dat het uitstekend bij elkaar smaakt. Tot slot is dit zwarte goedje weliswaar goddelijk, maar heeft niets te maken met de domestic goddess mevrouw Lawson:
De smaak van nigella (de specerij, niet de vrouw)
Maar genoeg grapjes, terug naar dit bijzondere ingrediënt. Nigella heeft namelijk een unieke smaak. Ik kan niets verzinnen dat deze zelfde, specifieke smaak heeft. Juist die smaak van nigella is voor mij kenmerkend Indiaas. Als ik een zakje nigella openmaak, waan ik me direct in een Indiaas restaurant. Daarom is dit een geweldige toevoeging aan je naan brood, want je voegt meteen een vleugje India toe aan het brood. Instant.
Bovendien geven de zwarte zaadjes een mooi patroon aan je brood. Probeer het gewoon, ik beloof je dat je versteld zult staan. Nigella kun je kopen bij de Turkse supermarkt, de toko, de Chinese supermarkt (Amazing Oriental, ook online) en online (bijvoorbeeld bij De Kruidenbaron). Je kunt nigella ook uitstekend toevoegen aan chutneys, trouwens! Koop een flinke voorraad, het komt altijd wel op.
Andere toepassingen van naan deeg
Naan deeg is uitstekend te gebruiken voor andere toepassingen dan alleen maar Indiaas brood. Ik ken veel mensen die dit deeg gebruiken om bijvoorbeeld pizza’s van te maken. In dat geval kun je de nigella beter weglaten, juist vanwege die kenmerkende smaak. Voor pizzadeeg wil je liever een iets neutralere smaak. Je kunt naan deeg ook uitstekend gebruiken als basis voor een lahmacun.
Naan brood: hoe maak je het?
Zoals beloofd is dit recept easy peasy. Iedereen kan dit maken en eigenlijk vind iedereen het ook erg lekker. Het is een uitstekend recept om met kinderen te doen. Aangezien het deeg niet hoeft te rijzen en je het brood in de pan bakt, kun je direct aan de slag en hoef je niet te wachten.
Let op: Je kunt het deeg NIET vooraf maken. Doordat je zelfrijzend bakmeel gebruikt met yoghurt, moet je de naans direct afbakken, anders rijzen ze niet in de pan. Hou er verder rekening mee dat je de naans niet te dun uitrolt, want dan worden ze droog. Maar te dik is ook niet goed, want dan krijg je het deeg lastig helemaal gaar.
Naan brood met nigella
Equipment
- Deegroller
- Kwastje
Ingrediënten
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 300 gram volle yoghurt ik gebruik zelf Griekse 10% yoghurt
- 2 eetlepels nigella optioneel
Instructies
- Meng alle ingrediënten samen in een kom en kneed goed door. Breng op smaak met een theelepel zout. Verdeel het deeg in gelijkmatige bolletjes.
- Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Rol drie bolletjes deeg uit tot een broodje van ongeveer een halve centimeter dik. Smeer in met een kwastje met zonnebloemolie en leg met die kant in de pan. Herhaal dit voor nog twee balletjes.
- Bak de broodjes totdat het deeg gaat bubbelen, smeer de nog niet gebakken kant in met een kwastje met zonnebloemolie en bak totdat de broodjes gaar zijn. Herhaal dit proces tot al het deeg op is. Je kunt de warme broodjes eventueel nog insmeren met wat zonnebloemolie met verse, fijngesneden knoflook. Serveer de broodjes direct of laat afkoelen.
Je kunt de broodjes uitstekend af koelen en in een luchtdichte bak of zak bewaren. Verwarm ze vervolgens vlak voor je ze wilt eten in een broodrooster, oven of droge pan. Je kunt de naans invriezen, al loopt de kwaliteit wel terug. Doe ze in dit geval direct na afkoelen in de vriezer, ontdooi ze en rooster ze op dezelfde wijze als verse naans.
Serveer de naans bij een curry met raita, bij dit recept, eet het als lekker broodje tussendoor of serveer het bij de borrel met dips en chutney.
Hebben jullie weleens naans gebakken? Of andere Indiase recepten geprobeerd? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.
Cheers!
- When the dog days are over: een culinaire achtergrond van de Hondsdagen
- Druk druk druk: Spicy, Asian salade van groentenoodles én een persoonlijk bericht
- Sticky toffee bananabread – Bananenbrood met karamelschotsen
- Eurovisie: Open up – Maak er je eigen feestje van
- Clubsandwich