Indiaas – Budget Butter chicken: Romige, Indiase kip zoals het bedoeld is

Indiaas – Budget Butter chicken: Romige, Indiase kip zoals het bedoeld is

Ik ben gék op Indiase curries! Het is een van mijn lievelings take-out food. Pikante rogan josh, hete madras, zoet-zure bombay aloo, luchtige naans… Alles is lekker! En dan heb ik het nog niet eens over de chutneys, raita en tamarindesaus. Hoog tijd dus, voor een serie over Indiaas eten. Met vandaag op het menu: die romige, boterige, butter chicken!

Na de pilau rijst staat deze week één van de meest populaire curries in de spotlight. Butter chicken is een ware publieksfavoriet bij de Indiase afhaalrestaurants. Eerlijk gezegd vind ik de butter chicken van die afhaalrestaurants helemaal niets. Ze zijn wél heel romig en vooral héél erg zoet. Ik vind het bijna een zoete spijs met kip. Ik hou heus wel van een zoetje in een gerecht, maar de boel moet wel in balans zijn.

butter chicken met ander schalen eten een tafel voor indiaas eten tegen een roze achtergrond

Je betaalt al gauw €14,- voor een portie butter chicken bij een afhaalrestaurant, dus “kunnen we dat niet zelf maken…” vroeg ik mij algauw af. Nou, dat kan dus en naar mijn mening beter én goedkoper!

Europees-Aziatische butter chicken

Je kunt je mijn verbazing voorstellen toen bleek dat traditionele butter chicken, gemaakt zoals in India, betrekkelijk subtieler smaakte. Wat is nou het geval? Net zoals dat wij in Nederland “De Chinees” hebben, waar de Nederlands-Indische keuken centraal staat, hebben de Britten “Curry take-out”. India, een voormalig Britse kolonie, was de inspiratie voor deze restaurants. Maar net als dat bij ons de babi pangang volledig is aangepast aan de Nederlandse smaak, en daarmee nog hooguit in de verte iets te maken heeft met de Indonesische keuken, zijn ook de curries aangepast aan de Britse wensen.

Zo ook de butter chicken: die is namelijk vet, zoet en romig. Begrijp me niet verkeerd: als je dit lekker vindt, is hier niets mis mee. Het is alleen niet meer erg Indiaas. Rick Stein, een vermaarde Britse tv-kok die ik al sinds mijn kindertijd volg, schrijft veel recepten over de klassiek Indiase keuken. Op zijn recept baseer ik dan ook losjes mijn eigen versie van butter chicken. Om álle curry liefhebbers tegemoet te komen heb ik echter bepaalde elementen van de afhaalcurry in deze butter chicken verwerkt! The best of both worlds, dus!

Butter Chicken: old meets new

butter chicken met ander schalen eten een tafel voor indiaas eten tegen een roze achtergrond

Een van de dingen die mensen vaak afschrikken bij het maken van curries is de intimiderend lange lijst met complexe, dure ingrediënten. Eerlijk gezegd heb ik daar zelf nooit zoveel moeite mee, omdat ik het meeste al wel in huis heb, maar ik begrijp dat bij voorbaat je de moed al in de schoenen kan zakken. Daarom vond ik het leuk om de curry met toegankelijke ingrediënten, die vooral ook betaalbaar zijn, te maken. Ik kies dus zoveel mogelijk voor goedkopere (maar wel goede!) alternatieven. Deze curry kost nog geen 2 euro per persoon! Het recept lijkt misschien intimiderend, maar ik beloof je, dat is het echt niet.

Een belangrijk ingrediënt in butter chicken is ghee. Ghee is de Indiase versie van geklaarde boter. Dit wordt bereikt door de boter heel lang boven een zachte gasvlam te verhitten, zonder dat de boter bruin wordt en al het overtollige vocht verdampt. Ghee kun je veel heter verhitten dan gewone boter. Ghee is verkrijgbaar bij de Midden-Oosterse supermarkt of de toko, maar het is best een duur ingrediënt. Het is ook nog eens niet zo best houdbaar. Ik had een blik dat al binnen een maand ranzig was. Super zonde.

butter chicken met ander schalen eten een tafel voor indiaas eten tegen een roze achtergrond

In het geval van ghee is het vervangen eigenlijk geen enkel probleem, aangezien het gewoon geklaarde boter is. Een pakje boter is een stuk betaalbaarder dan ghee. Je kunt de boter even klaren door het op lage temperatuur te verhitten totdat de eiwitten zich scheiden. Ik schreef al eerder over geklaarde boter:

“Daarnaast is het van belang om gebruik te maken van geklaarde boter. Geklaarde boter is niks anders dan boter die op zacht vuur gesmolten wordt (let op dat je de boter niet bruin laat worden), waarna de eiwitten naar de bodem zakken. Daarna giet je de boter af, en blijft het residu van eiwitten achter in de pan. Et voilà, geklaarde boter!”

Om het helemaal makkelijk te maken roer ik gewoon op het einde van de curry een enorme klont boter door de curry en sla ik het klaren helemaal over. Dat geeft voor mij een prima effect! Maar als je het precies wilt doen zoals ’t heurt, dan weet je nu hoe dat moet. Het enige waar ik geen compromis voor sluit zijn de tomaten in blik. Die wil je van goede kwaliteit (en dan is het nog steeds een koopje).

De kruiden die ik gebruik in deze butter chicken zijn in principe in elke supermarkt te vinden. Het lastigste was de garam masala, maar die van mij (Jumbo) verkoopt het merk Euroma met Jonnie Boer. Eerlijk gezegd is dit niet de beste garam masala (sorry, Jonnie) die je kunt krijgen, maar ze verkopen het dus wel bij de supermarkt. Dus, geen smoesjes meer, maak je eigen butter chicken!

Butter chicken

butter chicken met ander schalen eten een tafel voor indiaas eten tegen een roze achtergrond

We marineren de kip eerst in yoghurt en laten de kip het liefst een nacht marineren. Yoghurt maakt je vlees malser door de zuren die erin zitten. Deze stap kun je dus niet overslaan! Voeg de overgebleven marinade van de kip niet toe aan de curry. Door de temperatuur en het lage vetpercentage zorgt de yoghurt er geheid voor dat je curry gaat schiften. Dit doet geen afbreuk aan de smaak of je gezondheid, maar het ziet er wel onsmakelijk uit.

Ik blitz de saus zelf met de staafmixer. Normaal is dat een stap die ik altijd oversla, omdat ik dat overdreven veel extra moeite vind. Eigenlijk is het niet echt veel moeite, maar ik doe het toch meestal niet, haha. In dit recept doe ik dat wel, omdat je op deze manier echt die fluwelige structuur krijgt die de curry moet hebben. Jij mag het lekker zelf weten, beiden is prima!

butter chicken met ander schalen eten een tafel voor indiaas eten tegen een roze achtergrond

Butter chicken

5 van 2 stemmen
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 600 gram kippendijen
  • 250 gram volle yoghurt ik gebruik, zoals altijd, Griekse of Turkse
  • 2x 15 gram garam masala gebruik Indiase garam masala, geen Hindoestaanse (Surinaamse). Ik heb voor dit recept netjes die uit de supermarkt gebruikt van Euroma
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 7 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 centimeter verse gember, geschild en geraspt of fijngehakt
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 blik tomatenblokjes, van goede kwaliteit is de investering waard, geloof me
  • 250 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels honing
  • 30 gram ongezouten boter of een flinke klont
  • ter garnering: verse koriander

Instructies
 

  • Meng de yoghurt met 15 gram garam masala en een snufje zout. Snij de kippendijen in niet al te kleine stukken, bedek ze met de yoghurt, bedek met plasticfolie en laat minimaal 45 minuten maar liever nog een hele nacht marineren in de koelkast.
  • Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan met dikke bodem. Zorg dat de pan en de olie goed heet worden. Bak de kip in etappes (anders koelt de pan te snel af) kort bruin en haal uit de pan. De kip hoeft niet gaar te zijn, alleen mooi geschroeid.
  • Voeg wat extra olie toe, verlaag het vuur en doe vervolgens de ui, knoflook en gember in de pan. Zorg dat de "aanbaksels" van de kip los komen en voeg anders een scheutje water toe. Die aanbaksels voegen véél smaak toe. Wacht totdat het eventuele water is verdampt en bak de ui, knoflook en gember zo'n drie minuten of totdat alles zacht is geworden.
  • Voeg de garam masala, paprikapoeder, komijn en kurkuma toe, roer goed door en bak nog 1 à 2 minuten door. Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe en een half blikje water. Roer goed door, breng aan de kook, verlaag het vuur en laat ongeveer 6 tot 8 minuten sudderen totdat de saus is ingedikt. Je kunt de saus nu blitzen met de staafmixer, als je van een gladde saus houdt, maar dit is niet verplicht.
  • Voeg de kip toe, roer goed door en laat nog vijf minuten doorkoken met een deksel op de pan.
  • Voeg de slagroom en de honing toe, roer goed door en laat op laag vuur nog 3 minuten pruttelen, terwijl je regelmatig roert. Voeg de boter toe en roer net zo lang door totdat de boter helemaal is gesmolten. Garneer de butter chicken met de koriander en serveer met stomende (pilau) rijst.

Notities

Om dit gerecht vegetarisch te maken kun je de kip vervangen door de Indiase kaas paneer. Ook heul erg lekker!

De butter chicken is heerlijk met pilau rijst en naan en bijvoorbeeld een frisse salade (als kachumber salad) of een groente curry. Met wat raita erbij heb je een mini Indiase thali (=een assortiment aan Indiase gerechten die je samen deelt).

Butter chicken is tot vijf dagen houdbaar in de koelkast en kun je prima invriezen. Let wel even op met het verwarmen dat je het niet te lang verhit, want dan kan het door de slagroom gaan schiften. Als je de vega variant maakt en je wilt het invriezen, dan kun je de paneer beter apart houden, want dat is niet zo goed in te vriezen.

butter chicken met ander schalen eten een tafel voor indiaas eten tegen een roze achtergrond

Hebben jullie weleens butterchicken besteld of zelfs zelf gemaakt? Wat is jouw favoriete Indiase gerecht? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4



5 gedachten over “Indiaas – Budget Butter chicken: Romige, Indiase kip zoals het bedoeld is”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept