Moederdag: Tarte au citron meringuée – Lemon meringue pie

Moederdag: Tarte au citron meringuée – Lemon meringue pie

Zondag is een speciale dag: de dag om je moeder te eren! En waarom doe je dat niet een keer zonder cadeaus als parfum of sieraden, maar lekker oldskool met iets homemades? Kijk, die tekeningen die je moeder vroeger netjes op de koelkast hing, daar kom je nu niet meer mee weg. Maar deze tarte au citron meringuée is een favoriet van velen én als je netjes mijn instructies opvolgt, is het met een klein beetje moeite ook nog vrij eenvoudig op tafel te krijgen. Bovendien is deze taart met luchtige meringue een plaatje om te zien. Elke moeder wordt warm van binnen als je aankomt met deze taart. En zo niet? Nou, dan geeft het citroenthema een perfecte zure bijsmaak!

Het is ondertussen geen geheim dat ik me in een bak-renaissance bevind. Dat eindelijk dingen lukken en lekker zijn. Dat ze niet verbranden of juist behoorlijk ongaar zijn. Dus ik vond dat ik wel eens een wat meer technisch en complex baksel mocht proberen. In mijn omgeving is tarte au citron meringuée een favoriet. Je eet deze taartjes nergens beter dan in la douce France, zoals het wel vaker het geval is met klassieke patisserie. Aangezien ik de laatste tijd zoveel plezier in bakken heb, besloot ik me eraan te wagen.

Aangezien het bijna Moederdag is én de voorspelling is dat het erg mooi weer wordt, is dit het perfecte moment om dit recept met jullie te delen. Het is een heerlijke taart voor een zomerse lentedag!

De smaak en textuur

tarte au citron et meringue lemon meringue pie op een plank

De kracht van de taart is dat de smaak én textuur perfect in balans zijn. Je hebt drie structuren: het taartdeeg, dat bros en knapperig is, maar niet taai, de gladde, rijke textuur van de lemon curd en de luchtige, glanzende meringue. Dat samen zorgt dat het mondgevoel perfect is. Datzelfde geld voor de smaken, want de curd is zuur en fris en de meringue is juist mierzoet. Bij elkaar geeft dat een mooi evenwicht.

Die curd kun je trouwens het beste zelf maken. Ik heb een tijdje geleden hier een recept voor gedeeld. Je kunt eventueel drie blaadjes gelatine aan het recept toevoegen voor meer stevigheid. De meringue maak ik op dezelfde wijze als ik maakte voor deze pavlova rol. Ik heb gemerkt dat de meringue hier mooi van gaat glanzen en goed stevig blijft. Je kunt de meringue naar eigen voorkeur branden. Ik doe dat het liefst een beetje subtiel, maar zowel in de VS als in Frankrijk zie je ook zwaar gebrûleerde meringue. It’s up to you.

Dat branden kun je doen met een brûleebrander, maar je kunt de taart ook even onder de hete gril van je oven zetten (als je die stand hebt, NOOIT in de gewone oven!). Zelf gebruik ik een soldeerbrander van de bouwmarkt (zoals deze). Dat heeft lekker veel power, dus dan ben je snel en nauwkeurig klaar. Ik vind de branders van kookwinkels vaak een beetje lafjes, maar als je het voor het eerst gaat proberen is dat misschien juist wel fijn. Je kunt de meringue ook gewoon niet branden, trouwens. Net zo lekker en mooi!

Tarte au citron meringuée of lemon meringue pie?

tarte au citron et meringue lemon meringue pie op een plank

Hoewel de Fransen deze taart tot in detail geperfectioneerd hebben, maken ze in de VS en de UK deze taart ook. Dan heet ie lemon meringue pie. Het verschil zit ‘m met name in hoe ze de taart opmaken. In Frankrijk maken ze de taart af met toefjes of een subtiele laag meringue. In de Angelsaksische landen houden ze van een enorme laag meringue bovenop de curd. Daardoor wordt het geheel wat zoeter en minder subtiel, maar oh zo lekker. Het is aan jou hoe jij je taart afmaakt.

Het meest complexe onderdeel is naar mijn mening het maken van het deeg. Het deeg zelf is in feite vrij eenvoudig met weinig ingrediënten. Doordat je relatief veel boter gebruikt moet je het deeg steeds terugkoelen en dat kost wat tijd. Maar geloof me, dat is het allemaal dubbel en dwars waard en je kunt tussendoor de curd maken!

Je kunt de taart in allerlei vormen maken, zoals bijvoorbeeld kleine tartelettes, een ronde vorm, een vierkante of een rechthoekige. Ik heb al verschillende vormen geprobeerd en het is allemaal mooi en lekker. Bij kleine vormen kun je de bodems wel iets korter bakken. Hou dan 20 à 25 minuten aan.

Het recept

tarte au citron et meringue lemon meringue pie op een plank

Tarte au citron meringuée – Lemon meringue pie

5 van 1 stem
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 120 gram bloem
  • 75 gram roomboter
  • 50 gram poedersuiker
  • 2 gram zout
  • 30 gram amandelmeel
  • 1 citroen, alleen het rasp
  • ½ ei
  • lemoncurd de portie in mijn recept is voldoende voor één taart
  • 60 gram eiwitten het eiwit van ongeveer 2 eieren
  • 125 gram suiker
  • ½ theelepel azijn
  • ½ theelepel maizena
  • linzen, bonen, bakbonen, etc, om de bodem blind te kunnen bakken

Instructies
 

  • Doe de bloem, boter, poedersuiker, zout, citroenrasp en amandelpoeder in een grote kom en meng de boter door de droge ingrediënten. Wrijf vervolgens alles tot een zanderig geheel. Voeg tot slot het ei toe en meng tot een homogeen deeg.
  • Je moet het deeg fraiseren: dat doe je door het deeg met je handpalm als het ware voor je uit te "strekken". Dat doe je een keer of vier, zodat de boter echt helemaal goed door het deeg zit. Pak het deeg vervolgens in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koeling.
  • Bestuif het werkblad met bloem, haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit 3 à 4 mm dikte. Bekleed een ingevette tart vorm (of meerdere kleine) netjes met het deeg. Laat het deeg in de bakvorm wederom minimaal 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht of 170 graden convectie. Haal de vorm uit de koeling en doe een laagje bakpapier op het deeg en vul met de bakbonen. Bak de bodem 30 minuten blind in de oven.
  • Laat de bodem helemaal afkoelen. Meestal kun je na een minuut of vijf de rand verwijderen als je met een losse bodem werkt. Vul de afgekoelde bodem met de lemon curd en zet de taart weer dertig minuten in de koelkast om de vulling te laten opstijven.
  • Maak ondertussen de meringue: meng daarvoor de eiwitten met de suiker. Als de eiwitten stijf zijn, spatel je er voorzichtig de maizena en azijn doorheen.
  • Je kunt nu of de eiwitten direct op de taart spatelen en het netjes afwerken met een lepel of paletmes, of je doet de meringue in een spuitzak en maakt allemaal toefjes op de taart. Tot slot kun je de taart branden onder de hete gril van de oven of met een gasbrander.

De taart is zo vers mogelijk het lekkerst, het liefst eet je ‘m dezelfde dag nog. Maar hij blijft nog zeker twee dagen heel erg lekker! Je kunt het deeg uitstekend vooruit maken, zeker omdat het zoveel rusttijd nodig heeft. De meringue zou ik wel à la minute maken, want die kan nog weleens teruglopen in de koeling.

tarte au citron et meringue lemon meringue pie op een plank

Wat maken of kopen jullie dit jaar voor Moederdag? En ik ben natuurlijk heel benieuwd of jullie al eens een tarte au citron meringuée hebben gemaakt! Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook, op TikTok of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


1 gedachte over “Moederdag: Tarte au citron meringuée – Lemon meringue pie”

  • 5 sterren
    Ik heb ook zo’n brander, bevalt geweldig en is ook nog eens veeeeeeel goedkoper dan die branders uit de kookwinkel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept