Recept: maak overheerlijke Chili Cheese Dogs

Recept: maak overheerlijke Chili Cheese Dogs

Ik hou eigenlijk niet erg van hotdogs. Totdat ik een jaar of drie geleden op Noorderzon superlekkere chili cheese dogs probeerde. Toen was ik verkocht. Na eindeloos uitproberen heb ik uiteindelijk het recept geperfectioneerd. Nu hebben we het recept voor de perfecte chili cheese dogs! Wil jij weten hoe je dit maakt? Lees dan snel verder!

Dit recept is perfect voor als je bezoek krijgt of een feestje geeft waarbij je eigenlijk niet teveel werk op het moment zelf wilt hebben. Je maakt alles van te voren af en nadat je de hot dogs uit de oven haalt, maak je een hot dog bar, waarbij mensen zelf hun toppings op de broodjes kunnen doen. Hartstikke leuk, gezellig en natuurlijk vooral heel erg lekker. Het is ook uitstekend om te eten op een vrijdagavond of een brakke zondag.

Chili cheese dogs met koriander, sriracha en feta

De geheimen achter de perfecte chili cheese dogs

Er zitten een aantal geheimen achter dit recept. In eerste instantie lijkt het misschien als wat werk en dat is het ook wel, maar het gehaktmengsel kun je uitstekend bewaren en invriezen voor een volgende keer. De rest is allemaal betrekkelijk eenvoudig en snel klaar.

Zoals met veel recepten staat of valt ook dit recept met de producten die je uitkiest en hoe je deze verder behandelt. Ik heb ondertussen allerlei worsten uitgeprobeerd, maar mijn favoriete hotdog worsten zijn de verse gerookte varkens-knakworsten van de Jumbo (tegen de verwachting in). Ik gebruik gehakt van de Turkse slager, dat is vaak wat vetter dan dat uit de supermarkt. Dat maakt het gehakt lekkerder en geschikter voor dit gerecht. Ik raad het gebruik van rundergehakt dan ook zeer af. Dat is te mager. Dus kies voor half-om-half gehakt, met varken dan wel met lam.

Verse hotdogs
Verse hotdogs

Een van de dingen die het extra lekker maakt is dat ik de worsten van te voren insmeer met hoisin saus. Dit klinkt misschien apart, maar tijdens het experimenteren stuitte ik op een recept in de GoodFood waarin dit werd gedaan en… het werkt heel goed voor mijn recept! Het tweede stapje is dat je de worsten niet verhit in water, zoals we gewend zijn van knakworsten. Nee, in dit geval bakken of grillen we de worsten. Dat geeft ze een knapperig velletje.

Al dit soort kleine toevoegingen geven het gerecht dat kleine beetje extra, wat uiteindelijk resulteert in de ultieme hotdog (voor mij tenminste). Ik voeg aan het gehakt koriander toe, wat een Mexicaans tintje geeft in het gerecht. Dit zorgt voor een balans in de smaak, want de bloemige smaak van koriander doorsnijdt het vettige en zoete van het vlees.

Versgehakte koriander
Versgehakte koriander: het water loopt je in de mond

Je kunt als broodje een stuk open gesneden stokbrood gebruiken of speciale hotdogbuns. Voor mij haalt dat alles het niet bij Surinaamse puntjes. Die zijn verkrijgbaar bij de Turkse bakker (als je dan toch gehakt moet halen…) en bij de Jumbo. Ik gebruik deze broodjes veelvuldig (zie hier of hier), omdat ze zo lekker en praktisch zijn. Ze hebben het perfecte formaat voor de worsten en ze zijn lekker vers, in tegenstelling tot hotdogbuns.

Voor de vega(n)’s: ook voor jullie is er een top versie van de chili cheese dog. De vegeterriërs van de vegetarische slager zijn een prima alternatief. Het gehakt kun je vervangen voor zwarte bonen. Die geven een zelfde soort smeuïge substantie als het gehakt, waardoor je toch dat chili cheese dog gevoel krijgt met rijke vulling. De rest kun je allemaal hetzelfde houden.

Jalapeños van eigen balkon als garnituur
Jalapeños van eigen balkon

Je kunt de chili cheese dogs, nadat ze uit de oven komen voorzien van verschillende toppings, die je op tafel zet. Zo kunnen mensen zelf hun dog beleggen. Ik kies meestal voor sriracha, Feta (mijn witte motor), bosui, jalapeños, extra koriander, mais, salsa en bawang goreng (gefrituurde uitjes). Zo zet je dus een soort hotdogbar neer, wat extra leuk is op feestjes.

Het recept

Chili cheese dogs met koriander, sriracha en feta

Chili cheese dogs

5 van 1 stem

Ingrediënten
  

  • 1 doosje verse varkensknakworsten van de Jumbo of vegeterriërs van de Vegetarische Slager
  • 2 eetlepels hoisin
  • 350 gr vet half-om-half gehakt of 1 blikje zwarte bonen, afgegoten en gespoeld
  • 1/2 ui, fijn gesnipperd
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1/2 blikje tomatenpuree
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 theelepel chili Voeg naar eigen smaak meer of minder chili toe. Wij eten het érg spicy!
  • 1/2 bosje verse koriander, fijngehakt Als je dit naar zeep vindt smaken, zou ik het vooral weglaten 😉
  • 6 Surinaamse puntjes
  • 150 gr geraspte kaas
  • Optioneel: toppings als feta, sriracha, jalapeños, mais, bosui, gefrituurde uitjes, etc.
  • Zout en peper Naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Smeer de worsten in met hoisin. Dit gaat het gemakkelijkste met je vingers. Laat ze even marineren terwijl je het gehakt maakt.
  • Rul het gehakt in een koekenpan en giet eventueel overtollig vocht af.
  • Voeg de ui en het knoflook toe en fruit mee met het gehakt. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak even mee om het te ontzuren. Meng de komijn en chili in het mengsel en voeg de ketchup toe. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en meng met de koriander.
  • Bak de knakworsten in een gril- of koekenpan totdat ze mooi bruin en knapperig zijn. Ze gaan een beetje rimpelen en barsten soms open (dat is niet erg).
  • Snij de Surinaamse puntjes van boven in. Beleg eerst met een laagje gehakt en leg er dan een worst in. Eventueel kun je er nu nog een laagje gehakt op smeren. Maak af met de geraspte kaas en schuif in een ovenschaal in de oven. Laat de hotdogs ongeveer vijf a tien minuten gratineren in de oven.
  • Haal de hotdogs uit de oven en beleg met eventuele extra toppings als feta, jalapeños en sriracha. En smikkelen maar! Meestal heb je aan één grote hotdog per persoon wel voldoende, maar je kunt altijd een tweede nemen ;).

Het gehakt is vijf dagen tot een week houdbaar in de koelkast. In de vriezer is het nog minimaal drie maanden houdbaar. Wij redden dat nooit, want we eten meestal de dagen erna de overgebleven worstjes en het gehakt als lunch. Heel erg lekker!

Chili cheese dogs met koriander, sriracha en feta

En, loopt bij jullie het water ook al in de mond als je dit recept leest? Bij mij in ieder geval wel! Maken jullie ook wel eens andere versies van “klassieke” fastfood gerechten? Als jullie nog suggesties hebben voor recepten die ik eens helemaal in mijn stijl moet gaan ontwikkelen, dan hoor ik het graag! Laat het me weten in de comments of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot!

Cheers!

madame sjalot handtekening4



2 gedachten over “Recept: maak overheerlijke Chili Cheese Dogs”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept