Fastfood friday: homemade lahmacuns (Turkse pizza)
Soms is een vette hap geweldig lekker. Dit artikel gaat over een favoriete nachtelijke snack in Nederland: de lahmacun! Döner is in Nederland een sterk ingeburgerd gerecht, maar de Turkse pizza mag niet achterblijven. Die lahmacuns van de plaatselijke kebabtent kun je echter eenvoudig én veel lekkerder thuis maken! Dit is een perfect gerecht voor mannen, kinderen, studenten of een ieder die op vrijdag zin heeft in iets makkelijks, smaakvols en een tikje ongezond!
De eerste lahmacun die ik in mijn leven at was in Dalyan aan de Turkse Rivièra. Het was de zomer dat ik tien jaar oud werd, dus het leven ontluikte zich aan mij. Het was vreselijk warm: de temperaturen kwamen dagelijks ver boven de veertig graden. Turkije was destijds toeristisch, maar lang niet zo toeristisch als de latere all inclusive resorts en de speciaal voor toeristen gebouwde dorpjes je nu doen geloven. Ook was Turkije nog een vrij open, vriendelijk land. Ik kan me nauwelijks iets herinneren van het Islamitische karakter, behalve de minaret, waarvan elke nacht om vier uur het eerste gebed weergalmde.
We gingen halverwege de vakantie naar een zwavelbadencomplex, iets verder de rivier op. Nu klinkt dit als een soort spa, maar… Niets was minder waar. Het was een aardige onderneming met een boot waar we eerst nauwelijks inkwamen, dertig minuten moesten varen en vervolgens nauwelijks uit konden klimmen. De baden waren uitgegraven meertjes in de rotswanden, waar heel warm, naar rotte eieren ruikend (zwavel!) water in zat. Je kon daarin baden. Dat was erg goed voor je huid.
In de wijde omgeving was geen toerist meer te bekennen en overal waren vrolijke, Turkse kinderen die eindeloos geïnteresseerd waren in die exotische Hollanders. Niemand in een omtrek van dertig kilometer sprak nog een woord anders dan Turks. Ik vond de zwavelbaden erg heet en sprong zo met m’n vader de koele rivier in. Heerlijk was dat. Nadat we een genereus aanbod ter besnijding van mijn broertje beleefd hadden afgewezen, was het tijd voor de lunch.
Er was daar niks, behalve een soort kleien hutje met een enorme oven. Daarvoor stonden vier vergeelde, plastic stoeltjes en een vale Pepsi parasol, die vast ooit blauw was geweest. Twee stokoude mensjes gebaarden ons te gaan zitten. Met handen en voeten vroegen we of we ook wat konden eten en drinken. Ja, dat kon wel, maar er was maar één ding en wilden we dat dan met kaas of met vlees. “Doe maar één van allebei,” gebaarde mijn vader.
Terwijl ik wat op het rietje in het flesje Fruko (Turkse 7up) zat te kauwen, werd het gloeiend heet onder die parasol. De oven werd duidelijk opgestookt en de thermometer gaf temperaturen boven de vijftig graden aan. Niet lang daarna haalde het oude kromme mannetje, de echtgenoot van het oude, kromme vrouwtje, met een zwierig gebaar en een soort gigantische spatel twee heerlijk geurende…. Tsja wat was het eigenlijk? Een soort “pizzabroden” uit die klei-oven. Het was verrukkelijk. De enorme broden gingen schoon op en we bleven de oude mensjes maar bedanken en complimenteren. Ik geloof dat we voor alles nog geen twee gulden hebben betaald en ik heb nooit meer zo’n lekkere lahmacun gegeten.
De lahmacun zelf maken
Ik wil maar even zeggen: ik heb warme herinneringen aan die eerste lahmacun. Ik denk niet dat ik dat gevoel en die smaak ooit weer ga ervaren, hoeveel verkleurde parasols ik ook neerzet.
Desalniettemin heb ik natuurlijk ook in Nederland na het stappen weleens een bezoekje aan de lokale shoarmaverstrekker gebracht. De döners en lahmacuns die je daar voorgeschoteld krijgt, hebben vrij weinig te maken met een ‘met liefde bereidde lahmacun’ zoals die bij de zwavelbaden aan de Turkse Rivièra. Zelfs knoflooksaus is vooral Hollands en in Turkije ver te zoeken. Het heeft me echter wél geïnspireerd om zelf lahmacun te maken!
Eerlijk is eerlijk, de lahmacun uit 2001 kan ik niet evenaren. Mijn versie stijgt echter wel boven de nachtelijke snacks uit. Dit is een ideaal recept om achter de hand te houden als je lekker op vrijdagavond voor de televisie fastfood wilt snaaien.
Je kunt uitstekende, verse lahmacun bodems kopen bij de Turkse supermarkt. Deze bodems zijn vegetarisch en kun je goed invriezen. In Groningen ga ik altijd naar Nazar, een goede Turkse supermarkt en slagerij. Ik haal daar niet alleen allerlei Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse ingrediënten, maar ik vind het ook nog eens de beste (Turkse) slager van Groningen.
Ik koop hier ook sucuk of merguez worstjes voor op de lahmacun. Merquez doen het naast een pita ook uitstekend op een lahmacun. In mijn herinnering kregen we destijds zelfs een soort merguez gehakt op die klei-oven lahmacun. Je kunt eigenlijk elke topping kiezen die je wilt, dus je kunt ook voor vegetarische ingrediënten kiezen zoals paddenstoelen.
Wil je toch wat meer het gevoel hebben dat je zelf kookt? Ik gebruik in dat geval flatbreads (een Jordanees brood), tevens verkrijgbaar in de meeste Turkse winkels, maar ook steeds vaker te koop bij de Brabantse grootgrutter Jumbo. Deze flatbreads zijn sowieso voor veel pizza-achtige gerechten een uitstekende basis.
In het recept staat de variant met flatbreads, maar voel je vrij om dit te vervangen voor de kant-en-klare bodems. Ik serveer altijd een frisse salade met tomaat, kommer en rode ui erbij. De koriander en peterselie geven het een bloemige smaak en je kunt er eventueel nog paprika en chili’s aan toevoegen.
Het recept van lahmacuns
Ultieme Turkse lahmacuns (Turkse pizza)
Ingrediënten
- 4 flatbreads of lahmacunbodems
- 200 gram lamsgehakt of vega: fijngehakte walnoten je kunt natuurlijk ook vegetarisch gehakt gebruiken
- 2 blikjes tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2 ui, fijngesnipperd
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- Voor de toppings:
- Sucuk of merguez of vegetarische toppings zoals champignons
- 200 gram geraspte kaas
- Voor de salade:
- 1 komkommer, van de zaadlijsten ontdaan en dun gesneden
- 250 gram goede tomaten
- 1 bosje koriander, fijngehakt
- 1 bosje platte peterselie fijngehakt
- 1 groene paprika, in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in dunnen ringen gesneden
- Olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- Koude toppings naar smaak:
- Feta
- Knoflooksaus meng 200 gram yoghurt met 8 tenen knoflook en een eetlepel mayonaise
- Sriracha of chilisaus
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- NB. Deze stap kun je overslaan als je verse lahmacunbodems gebruik: Rul het gehakt in een hete koekenpan en fruit de ui en dan de knoflook mee, totdat deze zacht worden. Voeg de tomatenpuree (en voor vega de walnoten) toe, bak en laat 3 minuten ontzuren. Voeg de komijn en paprikapoeder toe en breng op smaak met peper en zout. Besmeer de flatbreads met dit mengsel.
- Beleg de bodems met sucuk, merguez, of andere toppings. Bestrooi met geraspte kaas. Doe de bodems in de oven en bak tien minuten.
- Maak ondertussen de salade. Meng daarvoor de groente met de ui en de kruiden en breng op smaak met olie en azijn.
- Haal de lahmacun uit de oven en serveer met de salade, feta en de sauzen. Zo is je fastfood snack in een handomdraai klaar!
Ik eet de salade altijd óp de lahmacun, zodat je wat frisheid en knapperigheid op je pizza hebt. En ’s nachts krijg je er immers ook altijd rauwkost op!
En maken jullie weleens homemade versies van je favoriete fastfood? Wisten jullie dat lahmacun in Turkije best wel anders is dan in Nederland? Jullie reacties en suggesties hoor ik graag in de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.
Cheers!
4 gedachten over “Fastfood friday: homemade lahmacuns (Turkse pizza)”
Geef een antwoord
Een heerlijk artikel weer om te lezen. Ik zie het al voor me hoe jullie in die boot proberen te klimmen en uiteindelijk belanden onder die verkleurde parasol! Wij aten ook altijd een vette Turkse hap en bij zoveel denk je dan dat je écht een Turkse hap aan het eten bent. Niet is dus minder waar!