Drie klassieke dressings voor ijsbergsla
Nu de kou uit de lucht is na IJsheiligen, is “de winter” in de sla: de ijsbergsla mag geoogst worden! Vandaar dat ik deze gastblog schreef voor Moestuinpraat over dit onderschatte stukje groente van Hollandse bodem. Ben je nou geïnteresseerd in wat je van deze groente kunt maken? Lees dan gauw verder!
Allereerst een stukje achtergrond over dit groene goud, dat van origine helemaal niet uit Nederland komt. Begin jaren twintig werd in California dit gewas ontwikkeld, dat vervolgens bedekt met ijs vervoerd werd. Iceberg, zoals het in de VS genoemd wordt, is namelijk zeer bederfelijk. Om dit nu thuis in de praktijk te brengen zou ik afraden, maar je kunt wel je gesneden krop in een bak met water doen, om het zo wat langer te kunnen bewaren. Nog altijd wordt ijsbergsla namelijk snel zuur. Bewaar ijsbergsla uit de supermarkt in ieder geval gesloten in de atmosfeer van de gesloten verpakking. Na het openen wordt de sla, door contact met zuurstof erg snel geel.
Dressing is van origine uitgevonden om de toch iets licht bittere smaak van bladgroente te maskeren. Tegenwoordig zijn slasoorten dusver gemodificeerd dat je eigenlijk nauwelijks nog een dressing nodig hebt om de bitterheid te verbergen. Echter, dressing voegt ook mondgevoel toe, waardoor de knapperigheid van de sla, met de vetheid van de dressing een perfect samenspel vormt.
Blue cheese dressing ijsbergsla
Equipment
- Staafmixer
Ingrediënten
- Een krop ijsbergsla het liefst uit eigen moestuin natuurlijk!
- Fijngesneden lente-ui
- Bakje Dana blue beetje verkruimelen
- Kuipje zure room als je aan de lijn doet, gebruik dan Griekse of Turkse yoghurt
- Eventueel een eetlepel mayonaise naar smaak
- Twee theelepels rode wijnazijn
- Olijfolie
- Peper
Instructies
- Snij de krop ijsbergsla in vieren, zonder het hart van de krop te verwijderen. Verwijder eventuele lelijke bladeren. Spoel met water, totdat het water helder is en er geen zand meer uit de sla komt. Laat de sla uitlekken terwijl je de dressing maakt.
- Ofwel: stop alle overige ingrediënten behalve de lente-ui in een maatbeker en blits deze met de staafmixer tot een romige, gladde substantie en roer de lente-ui erdoorheen.
- Ofwel: meng alle overige ingrediënten in een mengkom met een garde tot je een mooi gladde, romige substantie krijgt.
- Tot ongeveer een week na bereiding mits in de koelkast en goed afgesloten houdbaar.
Klassieke Franse dressing
Ingrediënten
- 1 krop ijsbersla
- 2 delen Olijfolie
- 1 deel rode wijnazijn
- 1 sjalot of rode ui, fijn gesnipperd rode ui, fijn gesnipperd
- Peper en zout
Instructies
- Snij de krop ijsbergsla in vieren, zonder het hart van de krop te verwijderen. Verwijder eventuele lelijke bladeren. Spoel met water, totdat het water helder is en er geen zand meer uit de sla komt. Laat de sla uitlekken terwijl je de dressing maakt.
- Meng de olijfolie met azijn en de gesnipperde sjalot. Breng op smaak met peper zout.
- Schenk rijkelijk over de ijsbergsla.
- Tot enkele weken na bereiding goed houdbaar, mits goed afgesloten.
Honing-mosterd vinaigrette
Ingrediënten
- 1 krop ijsbergsla
- 2 delen olijfolie
- 1 deel witte wijnazijn
- 1 theelepel Mosterd Ik gebruik altijd Dijon mosterd
- 1 eetlepel Honing
- Peper en zout
Instructies
- Snij de krop ijsbergsla in vieren, zonder het hart van de krop te verwijderen. Verwijder eventuele lelijke bladeren. Spoel met water, totdat het water helder is en er geen zand meer uit de sla komt. Laat de sla uitlekken terwijl je de dressing maakt.
- Meng eerste de mosterd met de honing. Voeg vervolgens de azijn toen en roer totdat alles goed gemengd is. Druppel langzaamaan de olie in dit mengsel, zodat het mooi lobbig wordt en niet schift. Mocht dit laatste toch gebeuren, voeg dan weer een beetje mosterd toe, dat bindt meestal de dressing.
- Ook te bereiden met de staafmixer, in dezelfde volgorde waarbij je de olie langzaam toevoegt.
- Op smaak brengen met peper en zout en rijkelijk over de sla gieten.
- Tot enkele weken na bereiding goed houdbaar, mits goed afgesloten.
En zo maak je van een relatief eenvoudig gerecht toch een klein feestje. Zelfs de grootste groente-hater zal likkebaardend z’n vingers aflikken bij het opeten van deze gerechtjes. De dressings zijn natuurlijk ook heel goed voor andere salades te gebruiken.
Ben je geïnspireerd om klassieke of wat minder klassieke dressing te maken? Laat het me weten via @madamesjalot op Instagram!
Enjoy!
Deze blog verscheen eerder als gastblog op Moestuinpraat.
1 gedachte over “Drie klassieke dressings voor ijsbergsla”