Carmelitas: Havermout-karamel bars

Carmelitas: Havermout-karamel bars

Soms wil je gewoon verdwijnen in een veel te zoete lekkernij. Dat hoeft niet per se culinair hoogstaand te zijn, als het maar lekker is. En als het dan ook allemaal niet al te lang te duurt, ben je helemaal blij! Daarom dit recept voor carmelitas. Mijn moeder maakte dit jaren geleden en ik was meteen om. Ik heb het recept direct drie keer gemaakt: voor studiegenoten, vriendinnen met theemiddag en voor gewoon zomaar. Iedereen vond het heerlijk! Met deze carmelitas verras je vriend en vijand.

carmelitas in een stapel van boven op een asymmetrisch houten bord.

Carmelitas is een soort koek of bar met havermout, karamel en chocolade. Je krijgt al dichtslibbende aderen als je er naar kijkt, maar door de havermout is het wel vezelrijk. Meer kan ik er niet van maken! Indulge in deze zoete lekkernij, het is weekend.

Ik ben zelf een groot fan van havermout in gebak. Havermout heeft een nogal geitenwollensokken imago, doordat het door de healthy/fitgirl/Instagram movement is omarmd als ultiem gezond graan. En dat is het natuurlijk ook: havermout is een volkoren graan, dat bijdraagt aan een laag cholesterol. Daarnaast is havermout door de specifieke vezelstructuur goed voor je darmen.

carmelitas in een stapel op een houten bord met fudge

Maar ik vind havermout vooral heel erg lekker in combinatie met suiker, bloem en boter in een deeg. Het voegt iets specifieks toe dat ik niet zo goed onder woorden kan brengen. De smaak wordt voller, wat ronder en de structuur wat rijker. Daarom gebruik ik in sommige soorten deeg havermout als geheim ingrediënt.

carmelitas in een stapel op een houten bord met fudge

Carmelitas

5 van 1 stem

Equipment

  • Een bakblik of ovenschaal van 20 à 30cm – x 30cm

Ingrediënten
  

  • 250 gram karamelfudge ik gebruikte Lonka
  • 150 milliliter slagroom
  • 200 gram roomboter gesmolten
  • 220 gram bloem
  • 100 gram havermout vlokken, niet gemalen
  • 140 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 150 gram pure chocolade gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden hetelucht. Bekleed een vierkant of rechthoekig bakblik of ovenschaal met bakpapier. Gebruik echt bakpapier, want alleen met boter en bloem komen de carmelitas straks niet uit de vorm.
  • Meng de bloem, bakingsoda, havermout, suiker en een snufje zout in een mengkom. Maak een kuiltje, voeg de gesmolten boter toe en kneed tot een kruimelig deeg.
  • Doe de helft van het deeg in de bakvorm en druk goed aan, zodat de hele bodem bedekt is. Bak de bodem in ca. 10 minuten goudbruin en laat 5-10 minuten afkoelen.
  • Maak ondertussen de karamel. Doe daarvoor de slagroom en de fudge in een pan en breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook totdat de fudge helemaal gesmolten is, terwijl je goed roert. Hak ondertussen de chocolade in kleine stukjes.
  • Doe de chocolade op de bodem. Stort de karamel er bovenop. Verdeel de rest van het deeg als kruimels over de karamel. Bak in 20 minuten gaar.
  • Laat de carmelitas helemaal afkoelen en laat voor minimaal vier uur opstijven in de koelkast (maar ik doe het de hele nacht). Daarna kun je de carmelitas gemakkelijk uit de vorm of schaal halen. Snij het blok in kleinere bars, laat goed op kamertemperatuur komen en serveer.
carmelitas close-up met fudge en twee groene theedoeken.

Carmelitas zijn zeker een week houdbaar in een luchtdichte bak. De knapperigheid kan wel wat teruglopen.

Maken jullie weleens bars? En gebruik je havermout om mee te koken? Ik vind het super om dat te zien en/of horen! Laat het me weten via de comments, op Facebook of op Instagram via @madamesjalot of #madamesjalot.

Cheers!

madame sjalot handtekening4


2 gedachten over “Carmelitas: Havermout-karamel bars”

  • 5 sterren
    Super lekker! Ietwat aan de zoete kant, maar dat moet kunnen. Ik heb de caramel fudge zelf gemaakt en gewoon niet af laten koelen. Ging ook goed.

    • Wat goed! Extra lekker dat je de fudge zelf hebt gemaakt, joh! Dat tilt het echt naar een hoger plan. En ja, zoet is het zeker, glazuur spat me bijna van de tanden, haha! Maar dat hoort er nu eenmaal bij 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept