Ga terug
salmorejo cordobés met serranoham en eiblokjes en peterselie

(Vega) Salmorejo Cordobés

Equipment

  • Staafmixer of blender

Ingrediënten
  

  • 250 gr Stevig, wit brood, zoals Turks brood
  • 4 blikken gepelde tomaten van uitstekende kwaliteit Je gebruikt de bliktomaten met vocht en al.
  • 1/2 bol knoflook
  • 1 kleine, gesnipperde ui
  • 50 ml sherry-azijn
  • 300 ml zonnebloemolie of vierde persing olijfolie (géén vierge!)
  • 250 gr goede kwaliteit kleine, verse tomaatjes
  • 1 l Kokend water Ik gebruik ongeveer een liter water uit de waterkoker.
  • Peper en zout
  • Eventueel een schepje suiker, honing, agavesiroop
  • Optionele garnituur: uitgebakken Serranoham, blokjes hardgekookt ei, gesnipperde sjalot, Feta, goede olijfolie, tonijn, goede kwaliteit sherry-azijn (of andere azijn), etc.

Instructies
 

  • Doe het brood enigszins gescheurd in een grote kom. Doe daar de knoflooktenen en de ui bij en overgiet met kokend water uit bijvoorbeeld de waterkoker totdat alles onderstaat (ik gebruik ongeveer een liter water). Laat tien minuten weken.
  • Doe de blikken tomaat, verse tomaat, sherry-azijn en olie erbij. Blend totdat je een gladde soep krijgt. Het is niet erg als dit nu nog wat dun lijkt, het brood en de olie maken dat de soep na een tijdje in de koelkast dikker wordt.
  • Maak de soep op smaak (al kan dit pas écht goed na halve dag ontwikkelen) met peper, zout en eventueel de suiker/honing/agavesiroop. Dit is ook het moment om eventueel wat extra azijn toe te voegen.
  • Zet de soep goed afgedekt in de koelkast en laat minimaal een halve dag, maar liever nog de hele nacht staan.
  • Doe in een blokjs ei onderin de kom. Schep de soep, die ondertussen flink dik is geworden, eroverheen. Maak af met garnituur naar keuze: olijfolie, scheutje sherry-azijn, Serranoham of Feta, peterselie, wat je maar wilt. En dan kun je aan tafel!